ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Νέα έξοδος στις αγορές ομολόγων για το Δημόσιο με την ΕΚΤ να κατέχει το 41,5% του διαπραγματεύσιμου Χρέους

Share:

Mε περίπου 2,5 δισ. ευρώ αναμένεται να ενισχύσει το Δημόσιο τα ταμειακά του διαθέσιμα με την τέταρτη κατά σειρά έξοδο στις αγορές από την αρχή του έτους. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να προχωρήσει στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 8,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. με 10ετή ομόλογα, άλλα 2,5 δισ. με 5ετή και 2,5 δισ. ευρώ με 30ετή).

Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνολικά στο χαρτοφυλάκιο ΕΚΤ-ΤτΕ βρίσκονται ομόλογα ονομαστικής αξίας 25,68 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 62 δισ. ευρώ που είναι διαπραγματεύσιμα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 148 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 61 εκατ. ευρώ, μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,83% έναντι -0,21% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,04% από 1,03% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2178 δολ. από 1,2189 δολ. που άνοιξε η αγορά. Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προκάλεσαν προβληματισμό για τη δυναμική της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2182 δολ.

Νέα έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

 



Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡ.ΕΛΕΓΧΟΥ (Ορθή Επανάληψη)

Next Article

Άνοδος στην Αγορά Παραγώγων με αυξημένες συναλλαγές

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στα 5.938 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.930…