ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ομόλογα: Πέμπτη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές από την αρχή του χρόνου

Share:
Την πέμπτη κατά σειρά «έξοδο» του στις αγορές αναμένεται να πραγματοποιήσει -ενδεχομένως και αύριο- το Ελληνικό Δημόσιο, με τις επανεκδόσεις 5ετών και 30ετών ομολόγων.

Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Η ευχέρεια του Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές -παρόλο που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν από τους οίκους αξιολόγησης την αναγκαία προς επένδυση βαθμολογία- στηρίζεται τόσο στη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, την οποία αναγνώρισε στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας PEPP -και τις επεκτάσεις του- που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χάρη στο πρόγραμμα αυτό η ΕΚΤ μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημόσιου ονομαστικής αξίας 29,4 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022 ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα διατηρήσει την αξία του χαρτοφυλακίου αυτού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ για κάθε ομόλογο που λήγει και αποπληρώνεται, θα αγοράζει ένα ισόποσο από την ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων, οι οποίες συνέβαλαν ώστε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος Ιουνίου να ανέρχονται σε 32,2 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στις αρχες Ιουίου ο Οργανσιμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ).

* Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ

* Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ

* Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ

* Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Η συγκυρία στην οποία θα επιχειρηθεί η νέα έξοδος του Δημοσίου στις αγορές δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων με ταυτόχρονη άνοδο των αποδόσεων τους. Παράλληλα η αυξημένη προσφορά νέων ομόλογων επηρεάζει αρνητικά την αγορά.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα εκτός από την Ελλάδα, έχουν προγραμματίσει ν΄ αντλήσουν από την αγορά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ οι Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.

Πάντως σήμερα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 61 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης (59 εκατ. ευρώ). Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,76% από 0,72% έναντι -0,40 του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,16% από 1,15% που έκλεισε χθες.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Διψήφια αύξηση καθαρών κερδών (195 εκ. ευρώ) για τη Eurobank που ψάχνει ευκαιρίες επέκτασης

Next Article

Διορθωτικές διαθέσεις στην Αγορά Παραγώγων

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στα 5.095 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 5.189…