ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Πανικός στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- από την εκρηκτική άνοδο των τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Share:

Οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα μέσα στο καλοκαίρι,  κατά +37% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές είχαν αυξηθεί +30% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Η μέση τιμή χονδρικής έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών,  στα 113,47 ευρώ/MWh. Από 63 ευρώ τον Μάιο, εκτινάχθηκε στα 83 ευρώ τον Ιούνιο,  έχει ξεπεράσει και τα 100 ευρώ τον Ιούλιο, επίπεδο σχεδόν τριπλάσιο από την αντίστοιχη τιμή του περασμένου καλοκαιριού, όταν η πανδημία ακόμη ασκούσε πίεση στην τιμή χονδρικής.

  • Ως αιτίες της εκρηκτικής αύξησης τιμών καταγράφονται η εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και η περιορισμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Επιπλέον επιβαρύνει, η μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και των δικαιωμάτων Co2 στην Ευρώπη, οι οποίοι θα έχουν σοβαρή επίδραση σε πιο μακρύ χρονικό ορίζοντα, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο για τους καταναλωτές.
Οι τιμές του φυσικού αερίου  καλπάζουν προς τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα όταν την Άνοιξη ήταν κάτω από 20 ευρώ/ΜW .
Οι τιμές στο Χρηματιστήριο των Ρύπων σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ πλησιάζοντας τα 62 ευρώ ο τόνος.
Πρόκειται για μια κούρσα που καθοδηγούν οι υψηλοί στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τα  CO2 να πρωταγωνιστούν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους αφού όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν στην πρόβλεψη ότι τους επόμενους μήνες θα φτάσουν τα 90 ευρώ ο τόνος.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε «πράσινες» μορφές ενέργειας θα οδηγήσουν σε μονιμοποίηση υψηλότερων τιμών ρεύματος, καθώς θα αυξάνονται συνεχώς οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων, με την προοπτική να φθάσουν ως το τέλος της δεκαετίας από τα 50 στα 100 ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα θα φτάσει τα 116,03 ευρώ/MW, ακολουθώντας την τάση στην υπόλοιπη Ευρώπη: Στην Ελβετία (124,07ευρώ/MW), η Αυστρία (117,48 ευρώ/MW), η Γερμανία (118,19 ευρώ/ΜW),  αλλά και χώρες του Νότου όπως η Πορτογαλία (140,23 ευρώ/MW) και η Ισπανία (140,23 ευρώ/MW) και η Ιταλία (139,32 ευρώ/MW) πολιορκούνται από τις υψηλές τιμές της χονδρικής και προετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα.

The post Πανικός στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- από την εκρηκτική άνοδο των τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΟΠΑΠ: Ισχυρές επιδόσεις αναμένει η Optima, «buy»

Next Article

“Εφυγε” ο Μίκης Θεοδωράκης – Πέρασε στην αθανασία ο μεγάλος συνθέτης

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ο τεράστιος, ίσως ο σπουδαιότερος Έλληνας συνθέτης όλων των εποχών…