ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Ψάλτης: Από 21 σε 5 δις κόκκινων δανείων η Alpha που αναμένει ανάπτυξη 5% στη χώρα φέτος

Share:

Βάρος στη μείωση των κόκκινων δανείων έχει δώσει η Alpha Bank και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Βασίλης Ψάλτης περιμένει με βάση το σχεδιασμό να γίνουν συναλλαγές 7 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους οδηγώντας σε πτώση του συνόλου των κόκκινων δανείων στα 7 δις ευρώ.

Καθώς ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο του 5% το 2021 εκτιμά ότι η αύξηση κεφαλαίου οδηγεί την Alpha Bank να γίνει ένας από τους βασικούς παίκτες στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Ο κ. Ψάλτης στάθηκε μάλιστα στην βελτιωμένη εικόνα του τουρισμού εκτιμώντας ότι (αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή λόγω πανδημίας) τα έσοδα μπορούν να φτάσουν το 60% αυτών του 2019. Θετικά είναι τα και σημάδια από το οικονομικό κλίμα, το εμπόριο αλλά και τη βιομηχανία.

Στην καλή πορεία της οικονομίας αναμένεται να συνεισφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η χώρα έλαβε ήδη την προκαταβολή. Επ’ αυτού σημείωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις των τραπεζών με την κυβέρνηση αναφορικά με το πώς θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο του Ταμείου. «Η αύξηση κεφαλαίου μας κάνει έναν από τους βασικούς παίκτες σε αυτή τη διαδικασία», είπε.

Η τράπεζα έχει εστιάσει τη μείωση των κόκκινων δανείων. Με τις κινήσεις που σχεδιάζονται στόχος είναι να γίνουν συναλλαγές 7 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου οδηγώντας σε δείκτη NPEs στο 13% αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 18%. Σε αυτό θα συμβάλουν τα project, Cosmos, Orbit και Sky. Πρακτικά η τράπεζα στα τέλη του έτους αναμένεται να έχει κόκκινα δάνεια ύψους 5 δις ευρώ έναντι 20,9 δισ. ευρώ στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Η διοίκηση στάθηκε και στην συνεργασία με τη Nexi για τα POS από την οποία δημιουργείται αξία 570 εκατ. ευρώ αλλά και στο project Skyline για την δημιουργία μιας πλατφόρμας επενδύσεων στο real estate. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022.

Η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι θα πιαστούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ότι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις. Το πρώτο εξάμηνο έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις 2,3 δις ευρώ ενώ προσέλκυσε νέες καταθέσεις 1,4 δις ευρώ.

Τα καθαρό επιτοκιακό έσοδο  στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 371 εκατ. ευρώ, έναντι 375 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Οι εξυγιάνσεις δανείων ήταν περισσότερες από τα δάνεια που έγιναν κόκκινα.

The post Ψάλτης: Από 21 σε 5 δις κόκκινων δανείων η Alpha που αναμένει ανάπτυξη 5% στη χώρα φέτος appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Γνωστοποίηση σημαντικών μεταβολών σε δικαιώματα ψήφου ΑΜΚ

Next Article

ΠΟΜΙΔΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε αναδασωτέες περιοχές

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Τους ιδιοκτήτες ακινήτων των πυρόπληκτων περιοχών ενημερώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία…