ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

ΡΑΕ: Χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Share:

Σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Συγκεκριμένα η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν 37,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο, 54,6 τον Οκτώβριο , 70,3 τον Νοέμβριο, 65,3 τον Δεκέμβριο και 98,3 τον Ιανουάριο.

Την ίδια περίοδο οι τιμές στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια από τα επίπεδα κάτω από τα 10 Euro/MWh φυσικού αερίου στο τέλος του 2020, αυξήθηκαν στα 100 Euro/MWh μετά το φθινόπωρο του 2021 και έφθασαν τα 145 Euro/MWh στο τέλος του 2021.

Οι εμπορικές συμφωνίες που επέτρεψαν τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, ήταν η βάση στην οποία στηρίζεται η χορήγηση εκπτώσεων από την πλευρά της ΔΕΠΑ εμπορίας στους πελάτες της. Οι εκπτώσεις αυτές – πέρα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια διαμορφώθηκαν σε 16% επί της χονδρικής τιμής για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο (εκτιμάται σε 11 και 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα αντίστοιχα) και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Έναρξη εργασιών για το 3o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Next Article

Υπουργείο Εξωτερικών: Παράνομη και μονομερής η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από Ρωσία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ανακοίνωση για την αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης…