Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος για την ελληνική οικονομία – FinanceNews.gr

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος για την ελληνική οικονομία - FinanceNews.gr


Scope: Ανάπτυξη 2,2% φέτος και 1,6% κατά μέσο όρο για το διάστημα 2026-2029, δηλαδή υψηλότερη των δυνητικών ρυθμών του 1,25%, περιμένει για την ελληνική οικονομία η Scope Ratings. Σε ανάλυσή του για το λειτουργικό περιβάλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης κάνει μια «ακτινογραφία» της ελληνικής οικονομίας, λίγες ημέρες πριν από το review της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, στις 30 Μαΐου.

Scope Ratings: Οι αμυντικές δαπάνες στο 3% θα «φουσκώσουν» το χρέος στην ΕΕ

Το review θα γίνει εν μέσω ενός μπαράζ αναβαθμίσεων για τη χώρα, που συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή με τη Fitch. Υπενθυμίζεται ότι η Scope ήταν ο πρώτος οίκος που αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, το 2023, ενώ αναβάθμισε την αξιολόγηση κατά ένα σκαλοπάτι ακόμα, τον Δεκέμβριο του 2024, στο BBB/Stable, επικαλούμενος τις προσδοκίες του για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, ισχυρότερα των προβλέψεων πρωτογενή πλεονάσματα, ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και μείωση των οικονομικών ανισορροπιών.

Σκιαγραφώντας το προφίλ της Ελλάδας, η Scope σημειώνει ότι πρόκειται για μια μικρή αλλά ανεπτυγμένη οικονομία, με τη χώρα να αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στη ναυτιλία και να στηρίζεται επίσης στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και της μεταποίησης.

Αν και η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την σοβαρή κρίση χρέους, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει 40% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σημειώνουν οι αναλυτές, παρότι η χώρα εμφανίζει ισχυρή ανάπτυξη από το 2020, με ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα κρατικά μέτρα και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το υψηλό επίπεδο του χρέους (158% του ΑΕΠ) αποτελεί, σύμφωνα με τη Scope, τη βασική αδυναμία της Ελλάδας, καθώς μπορεί να περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία στις άσχημες περιόδους.

Ο πολιτικός κίνδυνος χαρακτηρίζεται ήπιος για τα επόμενα χρόνια, με τον οίκο να σημειώνει, πάντως, ότι θα μπορούσε να αυξηθεί πιο μακροπρόθεσμα. Οι δομικές αδυναμίες της οικονομίας και οι προκλήσεις του δημογραφικού επιβαρύνουν την μακροπρόθεσμη τάση της ανάπτυξης και τα επίπεδα του πλούτου.

Ενώ η ανεργία μειώθηκε το 2024 στο 9,4%, παραμένει αρκετά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5,9%. Επιπλέον, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τους χαμηλούς μισθούς, οι οποίοι είναι περίπου 20% χαμηλότεροι σε σχέση με πριν από 15 χρόνια.

Η κυριαρχία των θέσεων εργασίας χαμηλών απολαβών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβαρύνει την παραγωγικότητα και την φορολογική βάση.

Οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η Scope σημειώνει ότι είναι πιο εκτεθειμένος από τους ανταγωνιστικούς στον επιτοκιακό κύκλο, καθώς στηρίζεται κυρίως στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, λόγω της εστίασης στα δάνεια και της χαμηλής διείσδυσης των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Με την αγορά στεγαστικών δανείων να είναι μικρή, ο δανεισμός εστιάζει κυρίως στις επιχειρήσεις, με τη ναυτιλία και τον τουρισμό να έχουν μεγάλα μερίδια.

Η Scope εκτιμά ότι η ποιότητα των εταιρικών πελατών θα παραμείνει πιο ανθεκτική από ό,τι στο παρελθόν, ενώ σημειώνει ότι οι τράπεζες δεν εξυγίαναν απλά τους ισολογισμούς τους, αλλά και βελτίωσαν τα στάνταρ δανεισμού και παρακολούθησής τους.

Κατόπιν τούτων, ο οίκος διαπιστώνει ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βιώνει μια περίοδο αναβίωσης, με τη στήριξη του ισχυρού δανεισμού, των υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων, της μείωσης του κόστους κινδύνου και της καλής ποιότητας ενεργητικού.

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι αυτή τη στιγμή ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες της Ε.Ε., ενώ εάν δεν υπάρξει κάποια αιφνιδιαστική ύφεση, η Scope περιμένει διψήφιες αποδόσεις κεφαλαίου το 2025 και το 2026.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων