ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

SOS και από τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας λόγω ενεργειακής κρίσης

Share:

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, απόρροια της ενεργειακής κρίσης που λαμβάνει χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τελικής τιμής των προϊόντων κατά 40%.

Σε αυτό το πλαίσιο, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ελευθέριος Κουρτάλης ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων πως η ενεργειακή κρίση προσθέτει +40% στα προϊόντα της κλωστοϋφαντουργίας

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από την κρίση το κόστος ενέργειας για την κλωστοϋφαντουργία, ενός κατ’ εξοχήν ενεργοβόρου κλάδου, αποτελούσε το 40% της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και συνιστούσε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις βιομηχανίες του κλάδου.

Σήμερα, που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, η κλωστοϋφαντουργία πλήττεται, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο, από την τεράστια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και επισημαίνουμε ότι το πλήγμα που θα υποστεί θα είναι καίριο, ώστε να τεθεί ζήτημα βιωσιμότητας για το σύνολο των βιομηχανιών του κλάδου, ο οποίος, σημειωτέον, είναι, ως επί το πλείστον, εξαγωγικός και εξωστρεφής.

«Η ενεργειακή κρίση που πλήττει ευθέως, όχι απλώς την ανταγωνιστικότητα, αλλά κυρίως τη βιωσιμότητα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, απαιτεί την άμεση κινητοποίηση και λήψη αποτελεσματικών μέτρων, από την Πολιτεία, αφού εκτιμάται ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη για πολύ καιρό», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ.

Τι μέτρα στήριξης ζητά ο κλάδος

Ως εκ τούτου, από τη πλευρά του ο κ. Κουρτάλης σημειώνει ότι οι φορείς του κλάδου ζητούν από την κυβέρνηση, τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Ε.Ε. και την οικονομική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, κρίνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της μεταποίησης, η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, σύμφωνα με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, τα ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο, είναι, όσο ποτέ, σήμερα, αναγκαία, προκειμένου να μην προχωρήσει σε οριστική διακοπή της λειτουργίας του, ένας κλάδος, που συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας και στην αύξηση του ΑΕΠ» αναφέρει ο κ. Κούρταλης.

The post SOS και από τον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας λόγω ενεργειακής κρίσης appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

«Πρωταθλητής» η Κεντρική Μακεδονία σε ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων

Next Article

 Όταν ο Φωκίων Καραβίας μιλά για να τον ακούσει ο Prem Watsa…. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Σε καλό δρόμο είναι οι συζητήσεις της διοίκησης με τους…