S&P: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒΒ – Σταθερό το outlook

Ο Γολγοθάς για το φτωχότερο 20% των Ελλήνων και το bromance Τραμπ - Ερντογάν



Κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒΒ από ΒΒΒ- προηγουμένως, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, με τις προοπτικές (outlook) σταθερές.

Με την κίνηση αυτή, ο αμερικανικός οίκος τοποθέτησε την Ελλάδα ένα σκαλί πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, όπως έχουν ήδη πράξει οι οίκοι DBRS & Scope Ratings.

Ο S&P είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023, ενώ τον Απρίλιο του 2024 είχε αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές του αξιόχρεου της.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% έως το 2028, ενώ στο ίδιο διάστημα η ανάπτυξη θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 2,4%.

Κ. Χατζηδάκης: Απάντηση στην καταστροφολογία η αναβάθμιση από την S&P

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι «ενώ ορισμένοι επιμένουν να αμφισβητούν κάθε πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 6 χρόνια, ο ένας επενδυτικός οίκος μετά τον άλλο προχωρούν σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Η S&P, που απένειμε πέρυσι την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, σήμερα προχώρησε σε περαιτέρω αναβάθμιση».

«Για εμένα προσωπικά είναι ιδιαίτερα σημαντική η υπογράμμιση από την S&P της δημοσιονομικής σύνεσης που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και η αναγνώριση της συστηματικής προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που έγινε τα τελευταία χρόνια» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε:

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, ιδιαίτερα σε περίοδο διεθνούς αναταραχής και αβεβαιότητας, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι μια επιτυχία όχι μόνο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά ολοκλήρου του ελληνικού λαού».

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη

«H αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s συνιστά ένα πολύ ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας, το οποίο αποκτά μεγαλύτερη αξία σε καιρούς διεθνούς αβεβαιότητας. Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη, κατακτώντας ακόμη ένα ακόμη σκαλί στην επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως πρόσθεσε, «οι προβλέψεις της S&P για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών που ενστερνίστηκαν την πεποίθησή μας ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η μόνη ασφαλής διέξοδος από την πολυετή οικονομική περιπέτεια. Αυτός είναι ο δρόμος και για το μέλλον. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας, χτίζουμε την οικονομία σε υγιή θεμέλια, επιστρέφουμε στην κοινωνία δίκαιο μερίδιο από την πρόοδο».

«Η σημερινή έκθεση ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% έως το 2028, ενώ στο ίδιο διάστημα η ανάπτυξη θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 2,4%. Το 2028 το χρέος θα έχει πέσει 50 μονάδες κάτω από το 2019, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απομειώσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Η S&P εκτιμά ότι στην απασχόληση έχουμε ήδη επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008, προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αυξήσεις των εισοδημάτων για όλους, ως απόρροια της θετικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Η επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ αποτελεί για εμάς σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή οικονομικής εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, ψηφιοποίησης και καινοτομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και σταθερός επιχειρηματικός προορισμός. Μια σύγχρονη οικονομία που εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Τι άλλες ειδήσεις περιμένουμε

Όπως έχει γράψει η «Ν», την Τρίτη του Πάσχα η Εurostat αναμένεται να επικυρώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο για το 2024. Όπως προ ημερών είχε αποκαλύψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι ήταν πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτελεί το γεγονός ότι ο περσινός προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ. Στοιχεία που θα κατατάσσουν την Ελλάδα στις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως οι οποίες μπορούν με τα πρωτογενή πλεονάσματα να καλύπτουν τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους.

Όσον αφορά το χρέος, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι έως το 2031 (10 χρόνια νωρίτερα) να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από πρόωρες εξοφλήσεις δόσεων. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους άνω των 35 δις. ευρώ, τα έσοδα από τα μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και από νέες εκδόσεις ομολόγων. Βασικός στόχος της Αθήνας είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί γύρω στο 135% μέχρι το 2027.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων