ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Στα σκαριά νέα Στρατηγική Επένδυση μαμούθ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ποιό είναι το “νέο Ελληνικό”

Share:

Στα σκαριά βρίσκεται μια νέα Στρατηγική Επένδυση – μαμούθ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με πολλούς να κάνουν λόγο για ένα μικρό “νέο Ελληνικό” λόγω του μεγέθους της έκτασης και της επένδυσης.

Ο λόγος για τη μεγάλη μικτή επένδυση που σχεδιάζεται στην περιοχή της Σαρωνίδας και αφορά εκτάσεις του οικοδομικού συνεταιρισμού “Η Υγεία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς και δημοσιεύματα, μια ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, που με παρόμοιο τρόπο έχει εντάξει μεγάλη τουριστική επένδυση στη Μύκονο στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, έχει αγοράσει εκτάσεις από το συνεταιρισμό και εκτός αυτού με σκοπό την ανάπτυξη ενός μεγάλου συγκροτήματος μικτής χρήσης: από ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ έως κατοικίες και δομές εκπαίδευσης και υγείας.

Το ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 750 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντάς την 2η μεγαλύτερη σε ύψος επένδυση – ανάπτυξη στην Ελλάδα, μετά το Ελληνικό, και χαρακτηρίζοντάς το ως “νέο μικρό Ελληνικό”.

Η έκταση

Η έκταση χωροθετείται στη Σαρωνίδα και αποτελείται από 6.500 στρέμματα.

Περιλαμβάνει οικόπεδα του οικοδομικού συνεταιρισμού “Η Υγεία” καθώς και άλλες όμορες εκτάσεις στην περιοχή που ξεκινά περίπου 1 χιλιόμετρο μετά το Grand Resort Lagonissi.

H έκταση φτάνει μέχρι τα βόρεια και ανατολικά όρια της πόλης της Σαρωνίδας ενώ περιλαμβάνει και μέρος του ορεινού όγκου πίσω από τη Σαρωνίδα.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση & ποιός είναι ο επενδυτής

Σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστή ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων είναι αυτή που σχεδιάζει την επένδυση με την Vita Development να κατονομάζεται, χωρίς κάτι τέτοιο όμως να έχει επίσημα ανακοινωθεί ή επιβεβαιωθεί.

Η επένδυση των 750 εκατ. ευρώ έχει ήδη βρεί σύμφωνα με τις πληροφορίες και τον τρόπο χρηματοδότησης με ιδιωτικά κεφάλαια αλλά και τραπεζικό δανεισμό.

Καθώς πρόκειται για μια πολύ μεγάλη έκταση και επένδυση, αυτή θα περιλαμβάνει σημαντικές αναπτύξεις που βγαίνουν εκτός των ορίων μιας τυπικής τουριστικής / οικιστικής επένδυσης.

Καταρχήν, λόγω της φύσης και τοποθεσίας της έκτασης, το πλάνο περιλαμβάνει την αναδάσωση άνω των 3.000 στρεμμάτων στον ορεινό όγκο στον οποίο εκτείνεται η επένδυση.

Θα περιλαμβάνει επίσης ξενοδοχειακές μονάδες και οικιστικά συγκροτήματα, εμπορικούς χώρους καθώς και το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ της Αττικής, 18 οπών και διεθνών προδιαγραφών.

Θα διαμορφωθεί επίσης το παραλιακό μέτωπο ενώ θα γίνουν έργα και για τον ελλιμενισμό σκαφών (μαρίνα).

Παράλληλα, σημαντικό ποσό (όπως και στην περίπτωση του Ελληνικού) θα διατεθεί για τη δημιουργία των υποδομών που θα υποστηρίζουν την όλη επένδυση στην έκταση (από οδικό δίκτυο έως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν επίσης δύο σχολεία και ένα νοσοκομείο (κέντρο πρωτοβάθμιας υγείας).

Η όλη επένδυση θα ολοκληρωθεί εντός 8ετίας, σε δύο φάσεις 4ετούς διάρκειας η κάθε μία.

Τα επόμενα βήματα

Η επένδυση σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ήδη εγκριθεί ως προς τα τυπικά της κριτήρια από την Enterprise Greece και αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Σε περίπτωση έγκρισής της και ένταξής της στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, ο δρόμος θα είναι μακρύς σε πρώτη φάση καθώς θα απαιτηθεί:

  • έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)
  • κατάρτιση και έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ)
  • έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος

Εφόσον τα παραπάνω βήματα ολοκληρωθούν επιτυχημένα, ο δρόμος προς την έναρξης υλοποίησης της επένδυσης (αδειοδότηση) γίνεται πιο εύκολος λόγω των διαδικασιών fast track που προβλέπει το καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Αναμένονται εξελίξεις έως το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και αναμένεται να συγκληθεί και συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ).

The post Στα σκαριά νέα Στρατηγική Επένδυση μαμούθ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα – Ποιό είναι το “νέο Ελληνικό” appeared first on Bizness.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Sony Xperia 5 IV: Παίζουν ακόμα μπαλίτσα οι Ιάπωνες;

Next Article

Μπορέλ: Είμαστε έτοιμοι για κυρώσεις στη Ρωσία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε στα θέματα…