Standard & Poor’s: Αναβάθμιση ή αναμονή λόγω του διεθνούς…Γολγοθά;

Παρά την παύση των περισσότερων δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, η αβεβαιότητα στις αγορές παραμένει αυξάνοντας τους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία. Aπό την άλλη η ελληνική οικονομία, μέχρι τώρα διαγράφει μία διαφορετική πορεία, καταγράφοντας υψηλά πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος να ακολουθεί πτωτική πορεία.
Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της αξιολόγησης του αμερικανικού οίκου Standard & Poor’s απόψε.
O αμερικανικός οίκος βαθμολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με ΒΒΒ- με προοπτικές θετικές, κατατάσσοντας το στο τελευταίο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας. Μένει να φανεί αν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, θα προχωρήσει σε αναβάθμιση, τοποθετώντας την ελληνική οικονομία ένα σκαλί πάνω από την επενδυτική όπως έχουν ήδη πράξει οι οίκοι DBRS & Scope Ratings.
Πιθανή αναβάθμιση θα αποτελέσει ένα ακόμα μήνυμα εμπιστοσύνης, εν μέσω αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία και προκλήσεων που δημιουργεί η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην προηγούμενη αξιολόγηση τον Οκτώβριο του 2024. Στην περίπτωση που πράξει το ίδιο και τώρα, τότε θα «ανανεώσει το ραντεβού του» με την ελληνική οικονομία το Φθινόπωρο.
Παρόλα αυτά οι θετικές ειδήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι θα έχουν συνέχεια το επόμενο χρονικό διάστημα.
Τι άλλες ειδήσεις περιμένουμε
Την Τρίτη του Πάσχα η Εurostat αναμένεται να επικυρώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία που έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο για το 2024. Όπως προ ημερών είχε αποκαλύψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι ήταν πολύ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτελεί το γεγονός ότι ο περσινός προϋπολογισμός έκλεισε με πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ. Στοιχεία που θα κατατάσσουν την Ελλάδα στις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως οι οποίες μπορούν με τα πρωτογενή πλεονάσματα να καλύπτουν τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους.
Όσον αφορά το χρέος, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι έως το 2031 (10 χρόνια νωρίτερα) να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από πρόωρες εξοφλήσεις δόσεων. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους άνω των 35 δις. ευρώ, τα έσοδα από τα μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και από νέες εκδόσεις ομολόγων. Βασικός στόχος της Αθήνας είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί γύρω στο 135% μέχρι το 2027.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.