ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Στην Ελλάδα ένας από τους 5 νέους υπερυπολογιστές της Ευρώπης

Share:

Του Γιάννη Λεοντάρη

Πέντε νέες εγκαταστάσεις φιλοξενίας των ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς ανακοίνωσε η κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC), κατόπιν ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας επιλογής.

Ανάμεσά τους, και ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής εξακλίμακας, ο JUPITER, ο οποίος θα φιλοξενηθεί στο κέντρο υπερυπολογιστών Jülich στη Γερμανία.

Η ικανότητα εξακλίμακας (υπερυπολογιστές με δυνατότητα να εκτελούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια ή 1018 υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο) αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό ορόσημο για την ΕΕ και αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή επιστημονική αριστεία.

Η ικανότητα εξακλίμακας θα ωφελήσει συμπληρωματικές τεχνολογίες, όπως η κβαντική υπολογιστική, τα ψηφιακά δίδυμα και τα μαζικά δεδομένα, ενώ θα χρηματοδοτηθεί εξίσου από τη Γερμανία και από την κοινή επιχείρηση EuroHPC.

Τέσσερις ακόμη εγκαταστάσεις έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν υπολογιστές που θα διαθέτουν ικανότητες πετακλίμακας ή προεξακλίμακας: το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στην Ελλάδα, η κυβερνητική υπηρεσία για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών στην Ουγγαρία, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας (στο Galway) και το Ακαδημαϊκό Κέντρο Υπολογιστών στην Πολωνία.

Τα μηχανήματα αυτά θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη νέων επιστημονικών και βιομηχανικών εφαρμογών στην εξατομικευμένη ιατρική, την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, τη μοντελοποίηση του σχεδιασμού αιολικών πάρκων και τη βιομοριακή έρευνα.

Οι νέοι τόποι φιλοξενίας θα είναι συνδεδεμένοι και διαθέσιμοι για την εξυπηρέτηση ενός ευρέος φάσματος Ευρωπαίων χρηστών  από την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και τον Δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ και τις συμμετέχουσες χώρες.

 

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, στην οποία η κοινή επιχείρηση EuroHPC εγκαινίασε ακόμη έναν υπερυπολογιστή, τον LUMI, με έδρα το Kajaani της Φινλανδίας. Ο LUMI είναι ο ταχύτερος και ενεργειακά αποδοτικότερος υπερυπολογιστής στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι και ο τρίτος ταχύτερος παγκοσμίως.

The post Στην Ελλάδα ένας από τους 5 νέους υπερυπολογιστές της Ευρώπης appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Τράπεζα Πειραιώς: Σε συζητήσεις με Intrum και Serengeti για το project Sunrise III

Next Article

ΔΕΗ: Με το βλέμμα στην Γ.Σ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Με το βλέμμα στην Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ βρίσκονται άπαντες,…