ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Στην Hoist Finance το χαρτοφυλάκιο Orbit της Alpha Bank

Share:

Σε συμφωνία με την Hoist Finance κατέληξε η Alpha Bank για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής τραπεζικής Orbit, έναντι 108 εκατ. ευρώ. Με αυτή τη συναλλαγή μειώνεται περαιτέρω, κατά 2,3%, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., η 100% θυγατρική της, Alpha Bank Α.Ε., σύναψε δεσμευτική συμφωνία με την Hoist Finance AB (publ) αναφορικά με το Project Orbit για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής Τραπεζικής (το “Χαρτοφυλάκιο”) συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους Ευρώ 2,1 δισ. και συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,3 δισ. με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2020 (η “Συναλλαγή”).

Το τίμημα της συναλλαγής έχει συμφωνηθεί στα Ευρώ 108 εκατ. ή 7,4% περίπου του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2022. Η υπογραφή του Project Orbit αποτελεί το τρίτο σημαντικό ορόσημο σύμφωνα με το σχέδιο της Τράπεζας για την μείωση των ΜΕΑ μέσα στο 2021, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos.

Η συναλλαγή συμβάλλει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, μειώνοντας περαιτέρω τον Δείκτη ΜΕΑ κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και ενισχύοντας τη συνολική μη οργανική μείωση του εν λόγω δείκτη που επιτεύχθηκε κατά το τελευταίο έτος σε περίπου 26 ποσοστιαίες μονάδες.

  • Χαρτοφυλάκιο συνολικής λογιστικής αξίας € 1,3 δισ. και συνολικού οφειλόμενου ποσού € 2,1δισ., αποτελούμενο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) λιανικής τραπεζικής, κυρίως καταναλωτικά δάνεια και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών.
  • Χαρτοφυλάκιο με πιο πρόσφατα δάνεια και καλύτερο προφίλ ανάκτησης σε σύγκριση με προηγούμενες συναλλαγές της Τράπεζας σε χαρτοφυλάκια ΜΕΔ άνευ εξασφαλίσεων.
  • Διαγωνιστική διαδικασία ενός σταδίου με επαυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
  • Η τιμή πώλησης του χαρτοφυλακίου είναι η υψηλότερη που έχει ληφθεί από όλες τις προηγούμενες συναλλαγές άνευ εξασφαλίσεων στην ελληνική αγορά ως ποσοστό της συνολικής απαίτησης (5,1%).
  • Η Τράπεζα κατάφερε να ολοκληρώσει την συναλλαγή Orbit με καλύτερους όρους κόστους από τους προϋπολογισμένους για τη συγκεκριμένη συναλλαγή.
  • Άλλη μία επιτυχημένη συναλλαγή σε ΜΕΔ από την Alpha Bank εντός του 2021, μετά από τις συναλλαγές Galaxy και Cosmos και σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο απομόχλευσης της Τράπεζας.
  • Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
  • Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, ο δείκτης ΜΕΑ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, με την Τράπεζα να έχει επιτύχει συνολική μείωση του δείκτη κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο έτος, αν συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις των χαρτοφυλακίων Galaxy και Orbit.
  • Η Τράπεζα κατάφερε να μειώσει το απόθεμα MEA κατά περισσότερα από 14 δισ. στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών μέσω συναλλαγών (Galaxy, Cosmos, Orbit).
  • Η ολοκλήρωση μεγάλων και περίπλοκων συναλλαγών ΜΕΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα καταδεικνύει την ικανότητα της Τράπεζας να υλοποιήσει το σχέδιο μείωσης προβληματικών δανείων υπό απαιτητικές συνθήκες και επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Τράπεζας να φέρει εις πέρας με επιτυχία το εναπομείναν σκέλος του σχεδίου μείωσης προβληματικών δανείων εντός του 2022.

The post Στην Hoist Finance το χαρτοφυλάκιο Orbit της Alpha Bank appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Moderna: 98 δισ. δολ. έχει υποχωρήσει η κεφαλαιοποίηση, απώλειες 50% για τη μετοχή από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου

Next Article

Ανοδική αντίδραση στην Αγορά Παραγώγων

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στα 2.597 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.598…