Tο σχέδιο Θεοδωρόπουλου για ΙΟΝ και η σύνδεση με… Chipita

Tο σχέδιο Θεοδωρόπουλου για ΙΟΝ και η σύνδεση με... Chipita


Για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, το επιχειρηματικό ταξίδι από την Αθήνα στο Νέο Δελχί – ή ακόμα και στο Μεξικό – είναι τόσο οικείο όσο για εμάς μια καθημερινή διαδρομή από την Κυψέλη στο Παγκράτι.

Ο Έλληνας βιομήχανος και πρόεδρος του ΣΕΒ ετοιμάζεται για ακόμη μία διεθνή αποστολή, με προορισμό την πρωτεύουσα της Ινδίας, προκειμένου να επιβλέψει το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της Britchip Foods. Της κοινής εταιρείας που έχει η ST Bakery, εταιρεία συμφερόντων του, με την Ινδική Britannia Industries που ελέγχει η Britchip Foods.

Μιλώντας στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Θεοδωρόπουλος αποκάλυψε ότι η κοινοπραξία του με την Britannia Industries στην Ινδία εξελίσσεται θετικά. «Πάμε καλά στην Ινδία», δήλωσε. «Λειτουργεί ήδη μία γραμμή παραγωγής και ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε και δεύτερη».

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, οι πωλήσεις της Britchip ανήλθαν το 2023 σε 12,41 εκατ. ευρώ (το 2022 ήταν 10,73 εκατ. ευρώ), τα EBITDA στα 862.837 ευρώ από 297.349 ευρώ, ενώ οι σωρευτικές ζημίες της χρήσης υποχώρησαν στις 443.405 ευρώ από 1,751 εκατ. ευρώ.

Εάν η Ινδία είναι το παρόν, το Μεξικό αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα για τον Έλληνα επιχειρηματία. Ο νέος άξονας διεθνούς επέκτασης του κ. Θεοδωρόπουλου επικεντρώνεται στην ΙΟΝ, την ιστορική ελληνική σοκολατοβιομηχανία.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο «μοντέλο Chipita» – δηλαδή συνεργασία με τοπικούς επιχειρηματίες και διατήρηση μειοψηφικής συμμετοχής – σχεδιάζει να το εφαρμόσει και στην αγορά του Μεξικού. «Οι συζητήσεις με τους πρώην συνεργάτες μας στο Μεξικό βρίσκονται σε καλό δρόμο», ανέφερε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία είναι θέμα χρόνου να κλείσει και να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ίδρυση παραγωγικής βάσης στο Μεξικό. Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα έχει το εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Άρτα, -σ.σ. πρόσφατα ολοκληρώθηκε επένδυση 20 εκατ. ευρώ με την εγκατάσταση τεσσάρων γραμμών παραγωγής γκοφρέτας. Όπως ανέφερε ο Θεοδωρόπουλος, μία από τις παλιές γραμμές θα μεταφερθεί στο Μεξικό.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Έλληνας επιχειρηματίας τηρεί στάση αναμονής. Η είσοδος στην αμερικανική αγορά, σε πρώτη φάση μέσω εμπορικής παρουσίας, έχει προς το παρόν «παγώσει».

Οι επιχειρηματικές κινήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου, εντός και εκτός Ελλάδος, φανερώνουν την πρόθεσή του να μετατρέψει ελληνικές μάρκες σε παγκόσμιες δυνάμεις στον χώρο των τροφίμων — επαναλαμβάνοντας το μοντέλο της Chipita, της εταιρείας που δημιούργησε προ δεκαετιών και πούλησε στη Mondelez International, έναντι 2 δισ. ευρώ.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων