ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Τέσσερις μήνες γραφειοκρατικών ελέγχων για την είσπραξη των δόσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης

Share:

Μετά την προείσπραξη των 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης στις αρχές Αυγούστου χάρη και στην κυβερνητική κινητοποίηση, τα πράγματα θα κινηθούν πιο αργά για τις εκταμιεύσεις των δόσεων

Που σημαίνει από την υποβολή του αιτήματος μέχρι την έγκριση εκταμίευσης της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους επίσης 4 δις ευρώ, αναμένεται να περάσουν περίπου 4 μήνες. Η αναμονή είναι δεδομένη ακόμα και να οριστικοποιηθεί η ολοκλήρωση για τα πρώτα 15 ορόσημα του προγράμματος.

Πληροφορίες θέλουν κάποια από τα 15 πρώτα ορόσημα να χρειάζονται διευκρινίσεις πριν θεωρηθούν ολοκληρωμένα, κάτι που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Αλλά όταν η Ελλάδα καταθέσει την επίσημη αίτηση για τη δόση των 4 δις ευρώ, θα αντιμετωπίσει τη σχετική γραφειοκρατική καθυστέρηση.

Με την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει να γίνει η σχετική εισήγηση προς την Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC), η οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για το αίτημα.

Αν η γνωμοδότηση είναι θετική, θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα και στη Διεύθυνση Διαχείρισης του Προϋπολογισμού της ΕΕ για να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης.

Όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται ότι θα διαρκέσει 3 με 4 μήνες πριν τα χρήματα της δόσης μπορέσουν να φτάσουν στην Ελλάδα και να μπουν στους ειδικούς λογαριασμούς για επιδοτήσεις και δάνεια .

Μεγάλη σημασία στην όλη διαδικασία έχει η ορθή εφαρμογή των ορόσημων με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει η Ελλάδα κατά τη σύνταξη του προγράμματος. Αν κάποιο ή κάποια από τα ορόσημα θεωρηθεί εκ των υστέρων ότι έχει μερική ή λανθασμένη εφαρμογή, η διαδικασία σταματά μέχρι το κράτος-μέλος να εφαρμόσει σωστά το σύνολο των προαπαιτούμενων για να πάρει τελικά τη δόση

Σε ότι αφορά στη δυνατότητα αλλαγών στα έργα του προγράμματος ώστε να προστεθούν έργα που αφορούν την προστασία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος του 2023, αφού κάθε αλλαγή σε αυτήν τη φάση μπορεί να καθυστερήσει την υλοποίηση ήδη ενταγμένων έργων.

The post Τέσσερις μήνες γραφειοκρατικών ελέγχων για την είσπραξη των δόσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Next Article

Μητσοτάκης: Η πρόσδεση στο κοινοτικό άρμα συνέβαλε στην οικονομική και κοινωνική ευημερία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας,…