ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

e-Μεταβιβάσεις ακινήτων: Χωρίς δικαιολογητικά μέχρι και τον Σεπτέμβριο

Share:
e-Μεταβιβάσεις ακινήτων: Χωρίς δικαιολογητικά μέχρι και τον Σεπτέμβριο
e.dimartika
Παρ, 07/02/2021 – 07:58

Χωρίς δικαιολογητικά μπορούν να γίνονται μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων. Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και οι συμβολαιογράφοι, η ΑΑΔΕ με νέα απόφασή της,  ορίζει ότι οι  δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty, δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Τα δικαιολογητικά, εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου, τότε αποστέλλονται στην αρμόδια Εφορία.  

Πιο συγκεκριμένα με την απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζονται τα εξής:

1. Οι  δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, οι οποίες υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α.1031/2021 απόφαση, δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Τα δικαιολογητικά, στην περίπτωση αυτή, αποστέλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία Α.1137/11-6-2020 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ «Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων διορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου» (Β’ 2423), εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου.

2. Δηλώσεις φόρου μεταβίβασης οι οποίες τροποποιούν αρχικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myProperty καθώς και δηλώσεις για πλασματική μεταβίβαση κατά την παρ. 2 του άρθρου 2 του α.ν. 1521/1950 υποβάλλονται στην αρμόδια για την ηλεκτρονική δήλωση Δ.Ο.Υ.

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη 29 Ιουνίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά από τα γραφεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι και ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.  Ωστόσο, η Εφορία μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, τα οποίοι οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να τα προσκομίσουν, προκειμένου να ελεγχθούν για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Με τις μεταβιβάσεις ακινήτων να ανεβάζουν ταχύτητα εν όψει της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022, η διαδικασία που ακολουθείται πλέον κατά την μεταβίβαση ενός ακινήτου είναι η ακόλουθη:

  • Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση φόρου μεταβίβασης (ΦΜΑ) για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή.
  • Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet.
  • Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση.
  • Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος.
  • Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  • Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
  • Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
  • Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή.
  • Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty.
SEO Title
Tip of the day: e-Μεταβιβάσεις ακινήτων: Χωρίς δικαιολογητικά μέχρι και τον Σεπτέμβριο

ΣτήληΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

Πώς έφτασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη του Χρήστου Παππά

Next Article

Συντάξεις Αυγούστου 2021: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Συντάξεις – Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Από τη Δευτέρα…