Unibios: Οι «άπιαστοι» στόχοι που… έγιναν πράξη σε μια διετία

Unibios: Οι «άπιαστοι» στόχοι που... έγιναν πράξη σε μια διετία


Όταν τον Ιούνιο του 2023, σε συνέντευξη τύπου, η Unibios ανακοίνωνε τους στόχους της για εξαγορά εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη και για την εισαγωγή της θυγατρικής της Watera International στο Euronext  πολύ λίγοι είχαν πιστέψει ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα από μια ελληνική εισηγμένη της μικρής κεφαλαιοποίησης. Και όμως, σύντομα θα γίνουν πράξη.

Ειδικότερα, μέσα στη διετία που μεσολάβησε, άλλαξαν πάρα πολλά. Η Unibios ανέβασε κατά πολύ τις λειτουργικές της οικονομικές επιδόσεις. Παράλληλα, η ένταση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης και τα φαινόμενα λειψυδρίας σε Ελλάδα και Ευρώπη έφεραν τη δραστηριότητα της εισηγμένης (επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση νερού) στο κέντρο της δημοσιότητας, ενώ επιπρόσθετα η εταιρία ωφελήθηκε σημαντικά και από τις εξελίξεις σχετικά με το ακίνητό της στη Μαγνησία.

Ειδικότερα, το φθινόπωρο του 2023 πούλησε ένα τμήμα του προς 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα υπέγραψε προσύμφωνο για την εκποίηση ενός ακόμη κομματιού του ακινήτου στην Metlen προς 3,487 εκατ. ευρώ (οι υπάρχουσες παραγωγικές εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν στο εναπομείναν τμήμα του ακινήτου).

Η ουσία είναι πως λόγω των 7,2 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν -και θα εισπραχθούν- από τη διπλή αυτή πώληση, όχι μόνο αναμένεται μια δραστική αποκλιμάκωση των δανειακών υποχρεώσεων της Unibios, αλλά παράλληλα ανοίγει το πεδίο και για την άνετη χρηματοδότηση της επένδυσης στη γαλλική Osmosun, της οποίας η ελληνική εισηγμένη θα αποκτήσει το 65%. Άλλωστε για να γίνει αυτό, η Unibios θα καταβάλει σε μετρητά μόνο 1,6 εκατ. ευρώ (θα εισφέρει επιπλέον το 30% της θυγατρικής της Watera International), ενώ με 390 χιλ. θα συμβάλουν και οι παλαιοί μέτοχοι της Osmosun.

To αξιοσημείωτο είναι ότι η Osmosun -η οποία όπως φαίνεται μέσα από κάποια μελλοντική διαδικασία συναλλαγών θα αποτελεί τη μητρική εταιρεία του τομέα επεξεργασίας νερού της Unibios (θα ενοποιεί τις δραστηριότητες της Watera και της Osmosun)- είναι ήδη εισηγμένη στο Euronext Growth Paris με τον κωδικό ALWTR.

Η «επόμενη μέρα»

Όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Unibios, η Osmosun σχεδιάζει, κατασκευάζει και εγκαθιστά συστήματα αφαλάτωσης που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, μετατρέποντας θαλασσινό και υφάλμυρο νερό σε πόσιμο. Αυτά τα συστήματα εξυπηρετούν διάφορους τομείς παγκοσμίως, διαθέτοντας επί του παρόντος περισσότερες από εβδομήντα εγκαταστάσεις σε 27 χώρες.

Έτσι, οι τομείς στους οποίους θα εστιάσει η Unibios είναι: α) Να μειώσει σημαντικά το κόστος αυτών των προϊόντων και να τα καταστήσει πιο ελκυστικά οικονομικά β) Να επεκτείνει τη διείσδυσή τους στην αγορά και γ) Μέσω της Osmosun, να ωφεληθεί η Watera από την πρόσβαση που αποκτήσει στις ελκυστικές αγορές επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού της Γαλλίας και των γαλλόφωνων χωρών (πχ Μαρόκο, Αλγερία, κ.λπ.).

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων