Vitol: Η πιο κερδοφόρα εταιρεία που (σχεδόν) κανείς δεν ξέρει

Ο αθέατος κολοσσός που παράγει δισεκατομμύρια στο Λονδίνο
Σε ένα διακριτικό κτίριο γραφείων, ανάμεσα στα βασιλικά ανάκτορα του Buckingham και τον σταθμό λεωφορείων Victoria του Λονδίνου, στεγάζεται μια από τις πιο κερδοφόρες αλλά λιγότερο γνωστές εταιρείες παγκοσμίως: η εμπορική εταιρεία ενέργειας Vitol.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Vitol έχει καταγράψει καθαρά κέρδη που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 12 δισ. δολάρια ετησίως, δηλαδή περίπου 6 εκατ. δολάρια ανά εργαζόμενο, ενώ επέστρεψε σχεδόν 20 δισ. δολάρια στους περίπου 600 κορυφαία στελέχη – μετόχους της μέσω προγράμματος μετοχών.
Η εκτίναξη των αποδόσεων ήρθε καθώς η Vitol εκμεταλλεύτηκε καλύτερα από τους ανταγωνιστές της τις αναταράξεις στις αγορές ενέργειας: αρχικά με την πανδημία του Covid το 2020 και στη συνέχεια με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Παρότι παραμένει ιδιωτική και δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματά της, οι λογαριασμοί της μητρικής της στο Λουξεμβούργο δείχνουν εκρηκτική άνοδο: από 2,3 δισ. δολάρια το 2019 σε 15,1 δισ. το 2022, 13,2 δισ. το 2023 και 8,7 δισ. το 2024.
Από το Ρότερνταμ στην κορυφή
Η Vitol ιδρύθηκε το 1966 στο Ρότερνταμ από τους Henk Viëtor και Jacques Detiger, ξεκινώντας με εμπόριο καυσίμων στον Ρήνο.
Σήμερα, διακινεί περισσότερες ποσότητες πετρελαίου καθημερινά απ’ ό,τι καταναλώνουν συνολικά η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο σημερινός CEO Russell Hardy, που εντάχθηκε στην εταιρεία το 1993 προερχόμενος από την BP, ανέλαβε τα ηνία πριν επτά χρόνια από τον θρυλικό Ian Taylor, γνωστό για τις ισχυρές πολιτικές του διασυνδέσεις και το προσωπικό του στυλ.
Ο Hardy θεωρείται πιο αναλυτικός, με έμφαση στις λεπτομέρειες και στη λειτουργία του trading.
Η εταιρεία διοικείται από ένα εκτελεστικό συμβούλιο οκτώ ατόμων, με βασικά στελέχη τους Jeff Dellapina (CFO), Mark Couling (oil), Pablo Galante Escobar (LNG), Dylan Seff (US gas & power), Ben Marshall (Americas), Kieran Gallagher (Asia) και Jay Ng (Asia CFO).
Μοντέλο συνεργασίας και τεράστιες αποδόσεις
Ένα από τα «μυστικά» της Vitol είναι η δομή συνεργασίας: κανένας εργαζόμενος δεν κατέχει πάνω από 5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό καλλιεργεί ένα κλίμα συνεργασίας, όπου, όπως περιγράφουν πρώην στελέχη, «κανείς δεν ήταν επιδεικτικός και κανείς δεν μιλούσε για το πόσα κερδίζει».
Το 2023 η εταιρεία μοίρασε 10,6 δισ. δολάρια στους μετόχους-εργαζομένους της, με μέσο όρο 17,5 εκατ. δολάρια ανά άτομο.
Συγκριτικά, η Trafigura με 13.000 εργαζομένους και 1.400 μετόχους μοίρασε 2 δισ. δολάρια.
Χρηματοοικονομική ισχύς και επενδύσεις
Η Vitol ξεχωρίζει και για το χρηματοοικονομικό της μοντέλο: αντλεί κεντρικά χρηματοδότηση και χρησιμοποιεί μια ενιαία «δεξαμενή ρευστότητας» για τις συναλλαγές της, μειώνοντας την εξάρτηση από τις τράπεζες.
Έτσι, το 2021 διέθετε 9,3 δισ. δολάρια σε μετρητά και καταθέσεις, γεγονός που της έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευθεί την ενεργειακή κρίση του 2022, όταν άλλοι traders πιέστηκαν από margin calls.
Η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει: απέκτησε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μεσογείου, το δίκτυο καυσίμων της BP στην Τουρκία, τη νοτιοαφρικανική Engen, ενώ έκλεισε συμφωνίες δισεκατομμυρίων σε Ακτή Ελεφαντοστού και Κονγκό.
Σκιάσεις και προκλήσεις
Δεν έλειψαν ωστόσο τα προβλήματα. Το 2023, ο πρώην trader Javier Aguilar καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για δωροδοκίες σε αξιωματούχους σε Εκουαδόρ και Μεξικό.
Η διοίκηση του Hardy δηλώνει πως από το 2020 έχουν ενισχυθεί οι διαδικασίες συμμόρφωσης.
Μεγάλα στελέχη όπως οι Gérard Delsad και Chris Bake αποχώρησαν πρόσφατα, αλλά η μετάβαση στη νέα ομάδα υπήρξε ομαλή.
Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα; Η προσαρμογή σε χαμηλότερα κέρδη.
Ο Hardy εκτιμά ότι η Vitol θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 2 και 9 δισ. δολαρίων ετησίως, χαμηλότερα από την περίοδο-ρεκόρ 2020-2023.
«Πετάμε λίγο πιο αργά από ό,τι συνηθίζαμε», παραδέχεται. «Απλώς πρέπει να δουλεύουμε λίγο περισσότερο για τις ευκαιρίες».
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.