ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Οικονομικά Άρθρα και Ειδήσεις με άποψη

Τι “βλέπει” η EBRD για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2022

Share:
Στο 4% τοποθετεί την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), «βλέποντας» σημαντική επιτάχυνση για το 2022, με τον ρυθμό ανάπτυξης να τοποθετείται στο 5,5%.

Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 8,2% το 2020, κυρίως λόγω της κατάρρευσης του τουρισμού κλάδου πολύ σημαντικού για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του οποίου οι εξαγωγές υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 44%. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε επίσης κατά 4,7%.

Μια ισχυρή πολιτική απάντηση μέσω των μέτρων στήριξης το 2020, που ανερχόταν σε περίπου 10% του ΑΕΠ, περιόρισε ορισμένες από τις πιο επιθετικές επιπτώσεις της κρίσης, ενώ εστίασε στην εισοδηματική στήριξη των ευάλωτων ατόμων, στη ρευστότητα των επιχειρήσεων και στη δημοσιονομική στήριξη του τομέα της υγείας.

Τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή το 2021, με το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο να αυξάνεται κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση. Οι εξαγωγές αγαθών συνεχίζουν να αποδίδουν και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται από τα τέλη του 2020. Τα φορολογικά μέτρα που σχετίζονται με το Covid-19 το 2021 προβλέπονται σε 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ (8,9% του ΑΕΠ), συμπεριλαμβανομένων της αναστολής του φόρου αλληλεγγύης, των ευνοϊκών κρατικών δανείων, των χαμηλότερων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των επιδοτήσεων για μακροχρόνια ανεργία. Υπάρχουν επίσης σημαντικά κονδύλια της ΕΕ για την ενίσχυση της ανάκαμψης.

Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια, με περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ.

Η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει στο 4% το 2021, «ανεβαίνοντας» στο 5,5% το 2022 καθώς επιταχύνεται η ανάκαμψη και προχωρούν σημαντικά έργα υποδομής. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται κυρίως με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και σε άλλες υπηρεσίες.

The post Τι “βλέπει” η EBRD για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2022 appeared first on Banks.com.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Previous Article

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ-ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ

Next Article

FlexCar: Επένδυση ρεκόρ 50 εκατ. ευρώ στην ελληνική Scale-up

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Η εταιρεία FlexCar ανακοινώνει την επένδυση 50 εκατομμυρίων ευρώ από διεθνή και Ελληνικά Venture…