Wall Street σε ράλι, δολάριο σε πτώση: Το μεγάλο παράδοξο των αγορών – FinanceNews.gr

Η Wall Street συνεχίζει το ράλι της ενώ το δολάριο καταγράφει πτώση 11% έναντι του ευρώ. Είναι η αγορά σε φάση φούσκας ή ανοίγονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες;
Το 2025 γράφει ένα σπάνιο επεισόδιο για τις αγορές: η Wall Street συνεχίζει να πετά με αποτιμήσεις περί τις 22x τα εκτιμώμενα κέρδη 12μήνου, ενώ το δολάριο βυθίζεται (≈10% YTD), παρά το αφήγημα της «αμερικανικής εξαιρετικότητας». Η Goldman Sachs καταγράφει αναλογία 7:1 υπέρ των «αρκούδων» στο δολάριο, την υψηλότερη της δεκαετίας, την ώρα που οι θεσμικοί επενδυτές παραμένουν υπεραισιόδοξοι για τις «Magnificent Seven» και τον S&P 500. Φαινόμενα τέτοιας «αποσύνδεσης» έχουν σημειωθεί ελάχιστες φορές από το 2016.
Το ράλι που φουσκώνει τις αποτιμήσεις και τους φόβους
Η AI‑φρενίτιδα και η εμμονή στις mega caps συνεχίζονται, αλλά επιστρέφουν οι stock pickers: επενδυτές εγκαταλείπουν παθητικά ETF που «καβαλούν» την τεχνητή νοημοσύνη και ψάχνουν υποτιμημένες, «off‑the‑radar» μετοχές, καθώς η συσχέτιση εντός του S&P 500 σπάει και το περιθώριο για ενεργή επιλογή τίτλων αυξάνεται. Η WSJ καταγράφει χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ στελέχη όπως ο Sam Yocum «μυρίζονται» deja vu από τα τέλη του ’90. Παρά ταύτα, τα growth ETF εξακολουθούν να απορροφούν πολύ περισσότερα κεφάλαια από τα value ETF, δείγμα ότι το «μεγάλο αφήγημα» δεν έχει σπάσει.
Η Morgan Stanley βλέπει τον S&P 500 στις 7.200 μονάδες έως τα μέσα του 2026, παραδέχεται όμως ότι οι αποτιμήσεις (≈22x) είναι «βαριές» και ότι ένα βραχύ pullback στο Γ΄ τρίμηνο είναι πιθανό, περισσότερο ως ευκαιρία αγορών παρά ως αλλαγή κατεύθυνσης.
Το δολάριο «σπάει» και μαζί οι βεβαιότητες
Το δολάριο έχει υποχωρήσει ~10%-11% έναντι βασικών νομισμάτων από την αρχή της χρονιάς, με το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ να πλησιάζει ιστορικά υψηλά και την αβεβαιότητα γύρω από δασμούς, Fed και δημοσιονομική πορεία να τροφοδοτούν το sell‑off. Η πτώση του greenback αμβλύνει το «τσίμπημα» των δασμών σε πολυεθνικές, αλλά η Goldman προειδοποιεί: όταν το consensus γίνεται τόσο μονόπλευρο, οι ανατροπές είναι κοντά.
Φούσκα ή ευκαιρία; Τρία σενάρια για το επόμενο τρίμηνο
Η τρέχουσα εικόνα των αγορών, με τις μετοχές να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά και το δολάριο να υποχωρεί, εγείρει το κλασικό ερώτημα: ζούμε μια νέα επενδυτική «φούσκα» ή μια στρατηγική ευκαιρία τοποθέτησης; Οι αναλυτές βλέπουν τρία πιθανά σενάρια που θα καθορίσουν το κλίμα στο τρίτο τρίμηνο του 2025.
1. Σενάριο «soft landing» και ήπιας Fed
Αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και επιβεβαιώσει τις προσδοκίες για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων, οι αποτιμήσεις του S&P 500 –παρά το υψηλό P/E (22,5x)– μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένες. Σε αυτό το σενάριο, η αγορά θα συνεχίσει ανοδικά, με σταδιακό rotation προς value και quality μετοχές, ενώ το αδύναμο δολάριο θα τονώσει τις εξαγωγικές εταιρείες και τα εταιρικά κέρδη. Πρόκειται για ένα «ιδανικό περιβάλλον» που ενισχύει τη ρευστότητα και μειώνει το κόστος δανεισμού.
2. Σενάριο «policy shock» – κίνδυνος από Fed και δασμούς
Μια απρόβλεπτη κίνηση της Fed, π.χ. πιο επιθετική στάση απέναντι στον πληθωρισμό, ή μια νέα κλιμάκωση στους δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ, θα μπορούσε να ανατρέψει το θετικό κλίμα. Αυτό θα έφερνε απότομη ενίσχυση του δολαρίου, πίεση στις τεχνολογικές μετοχές υψηλής αποτίμησης και ενδεχομένως ρευστοποιήσεις από θεσμικούς. Η αγορά θα μπει σε «risk-off» κατάσταση, με ενίσχυση των αμυντικών κλάδων (utilities, ενέργεια).
3. Σενάριο «earnings reality check» – αναθεώρηση κερδών
Αν οι εταιρείες των Magnificent Seven ή άλλες τεχνολογικές δεν επιτύχουν τα φιλόδοξα forecasts κερδοφορίας για το 2025-26, η «φούσκα» θα αρχίσει να ξεφουσκώνει. Οι επενδυτές θα στραφούν ξανά στη βασική ανάλυση ισολογισμών, επιλέγοντας τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη (P/E, cash flows, μερίσματα). Αυτό το σενάριο μπορεί να οδηγήσει σε μια υγιή διόρθωση, η οποία δεν θα είναι κατάρρευση αλλά ανακατανομή κεφαλαίων προς υποτιμημένες εταιρείες.
Διαβάστε επίσης: Wall Street και Bitcoin σε τεντωμένο σχοινί: Οι αποτιμήσεις ρεκόρ και η επιστροφή των «meme stocks»
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.