Έρευνα Grant Thornton: Κατά 13,31% αυξήθηκαν οι αμοιβές των Μελών Δ.Σ. εισηγμένων στο Χρηματιστήριο το 2024
Κατά 13,31% σε σχέση με το 2023 αυξήθηκαν οι συνολικές αποδοχές , φθάνοντας τα 197,9 εκατ. ευρώ, από 174,7 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, των μελών Διοικητικών Συμβουλίων των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2024, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έρευνα της Grant Thornton.
Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις πολύ μεγάλες και τις μεγάλες εταιρίες καθώς και από τις Τράπεζες. Στις τελευταίες μάλιστα και ιδιαίτερα στις μεγάλες, οι ετήσιες απολαβές του Διευθύνοντα Συμβούλου φτάνουν τα1.935.722 ευρώ από 1.440.878 ευρώ το 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 34%.
Στις πολύ μεγάλες εταιρείες η μέγιστη ετήσια απολαβή ανήλθε στα 9.454.296 ευρώ από 8.745.287 ευρώ το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 8%. Αντίστοιχα στις μεγάλες η μέγιστη ετήσια απολαβή έφτασε τα 3.142.841 ευρώ από 2.099.235 ευρώ το 2023, αυξημένη κατά 50%.
Στις μεσαίες τώρα εταιρείες η μέγιστη ετήσια απολαβή CEO ανήλθε σε 1.641.621 ευρώ από 1.335.933 ευρώ το 2023, αυξημένη κατά 23% και στις μικρές εταιρείες, η μέγιστη ετήσια απολαβή έφτασε τις 703.210 ευρώ από 702.102 ευρώ το 2023, καταγράφοντας αύξηση μόλις 0,1 %.
Από τις 111 εταιρίες του κοινού δείγματος, οι 66 ή πάνω από έξι στις δέκα — προχώρησαν σε αυξήσεις αποδοχών. Πίσω από τον μέσο όρο κρύβονται ισχυρές αποκλίσεις ανάλογα με το μέγεθος, τον κλάδο και την κερδοφορία κάθε εταιρίας.

Η εικόνα διαφοροποιείται δραστικά ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση. Οι πολύ μεγάλες εταιρίες εμφανίζουν μέσο όρο αποδοχών περίπου 4,97 εκατ. ευρώ (+18% σε σχέση με το 2023), οι μεγάλες 2,07 εκατ. ευρώ (+17%), οι τράπεζες 3,86 εκατ. ευρώ (+2%), και οι μικρές περίπου 354 χιλ. ευρώ (+13%).
Αντίθετα, στις μεσαίες επιχειρήσεις ο μέσος όρος υποχώρησε στις 976 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 17%, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως σε αλλαγές στη σύνθεση του δείγματος — λιγότερα στελέχη περιλαμβάνονται στις εκθέσεις αποδοχών, ενώ ορισμένες εταιρίες μετακινήθηκαν μεταξύ κατηγοριών.
Σε απόλυτα μεγέθη, η μείωση στις μεσαίες ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή: -23%, με τις αμοιβές να πέφτουν από 33,7 εκατ. σε 26,1 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες οι κλαδικές αποκλίσεις
Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κατέγραψαν αύξηση 164%, η Τεχνολογία 43% και τα Ταξίδια & Αναψυχή 37%. Η Grant Thornton επισημαίνει ωστόσο ότι αυτές οι αυξήσεις προέρχονται κυρίως από σημαντικές αυξήσεις σε μεμονωμένους ηγετικούς ομίλους, ενώ οι υπόλοιπες εταιρίες των κλάδων παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα.
Αντιθέτως τα Βιομηχανικά Προϊόντα & Υπηρεσίες σημείωσαν πτώση 38%, τα Καταναλωτικά Προϊόντα -24%, ενώ ακόμα και ο κλάδος Ενέργειας — παρά τον υψηλότερο μέσο όρο αμοιβών (3,9 εκατ. ευρώ ανά εταιρία) — εμφάνισε μικρή μείωση 4%.


Τα Εκτελεστικά Μέλη
Περίπου το 81% των συνολικών αμοιβών κατευθύνεται σε εκτελεστικά στελέχη, με την αναλογία να φθάνει το 85% στις πολύ μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις, και 86% στις μικρές. Μόνο στον τραπεζικό τομέα, όπου οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης είναι πιο ώριμες, η αναλογία πέφτει στο 62:38.
Οι αμοιβές των εκτελεστικών μελών αυξήθηκαν κατά 16% το 2024, έναντι 8% για τα μη εκτελεστικά. Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο ακραία σε επίπεδο κατηγοριών: στις μεγάλες εταιρίες η αύξηση εκτελεστικών ήταν 45%, ενώ τα μη εκτελεστικά μέλη είδαν μείωση -5%. Στις μεσαίες, τα εκτελεστικά μέλη υπέστησαν μείωση 22%.


Οι Αμοιβές των CEO
Η μέση αμοιβή των Διευθυνόντων Συμβούλων διαμορφώθηκε στις 659 χιλ. ευρώ, αυξημένη κατά 23% σε σχέση με το 2023 — συνεχίζοντας μια τριετή ανοδική πορεία (από 444 χιλ. ευρώ το 2022 στα 538 χιλ. ευρώ το 2023). Ταυτόχρονα, μειώνεται το ποσοστό σταθερών αποδοχών στο 50%, από 58% ένα χρόνο πριν και 65% το 2022, γεγονός που υποδηλώνει αυξανόμενη σύνδεση με την εταιρική επίδοση.
Στις πολύ μεγάλες εταιρίες, η μέση αμοιβή CEO ξεπερνά τα 1,62 εκατ. ευρώ, στα τραπεζικά ιδρύματα τα 1,58 εκατ. ευρώ, ενώ στις μικρές είναι μόλις 106 χιλ. ευρώ. Η μέγιστη αμοιβή CEO στις πολύ μεγάλες εταιρίες έφτασε τα 9,45 εκατ. ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις (κυρίως μεσαίες και μικρές) η αμοιβή ήταν μηδενική. Η υψηλότερη διάμεσος αμοιβών CEO εντοπίζεται στον κλάδο Τηλεπικοινωνιών.
Αξιοσημείωτες είναι και οι κλαδικές μεταβολές: ο κλάδος Εμπορίου κατέγραψε αύξηση 668% στη μέση αμοιβή CEO, ενώ οι Κατασκευές σημείωσαν πτώση 74% και τα Ταξίδια -66%, δείχνοντας ότι η αύξηση δεν ήταν ομοιόμορφη.


Πρόεδρος-CEO: Οι αμοιβές πολλαπλασιάζονται
Στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ένας Πρόεδρος Δ.Σ. που ασκεί και καθήκοντα CEO λαμβάνει κατά μέσο όρο 3,7 εκατ. ευρώ, έναντι 476 χιλ. ευρώ για έναν μη εκτελεστικό Πρόεδρο. Στον κλάδο Ενέργειας, η μέση αμοιβή Προέδρου-CEO αγγίζει τα 7,9 εκατ. ευρώ — η υψηλότερη που καταγράφηκε.
Στα τραπεζικά ιδρύματα, η μέση αμοιβή Προέδρου Δ.Σ. (μη CEO) ανέρχεται σε 383 χιλ. ευρώ, ενώ συνολικά στο δείγμα καταγράφονται 93 Πρόεδροι Δ.Σ. χωρίς εκτελεστικό ρόλο και 29 με ιδιότητα CEO.


Όπως σημειώνει η Grant Thornton, το ζήτημα των αμοιβών των μελών Διοικητικού Συμβουλίου παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι εταιρίες καλούνται να συνδυάσουν την ανάγκη για ανταγωνιστικές αμοιβές με την υπευθυνότητα και τη διαφάνεια απέναντι στους μετόχους. Σε ένα περιβάλλον έντονου πληθωρισμού, ενεργειακής αστάθειας και γεωπολιτικών πιέσεων, οι αποφάσεις για τις αποδοχές των στελεχών γίνονται σύνθετες, με έμφαση στη διαφάνεια και τη μακροπρόθεσμη αξία.
Η έρευνα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για Διοικητικά Συμβούλια, Επιτροπές Αποδοχών και στελέχη που εμπλέκονται στον σχεδιασμό πολιτικών αποδοχών, υποστηρίζοντας τεκμηριωμένες αποφάσεις σε ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




