Αγροτικός «χάρτης» κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα: Κρίσιμη σύσκεψη το Σάββατο – FinanceNews.gr

Αγροτικός «χάρτης» κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα: Κρίσιμη σύσκεψη το Σάββατο - FinanceNews.gr



Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με μπλόκα σε όλη τη χώρα. Σε συμβολικό αποκλεισμό και το λιμάνι Θεσσαλονίκης

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και σήμερα, Παρασκευή, οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τους παραγωγούς να διατηρούν τα μπλόκα και να προχωρούν σε νέες συμβολικές δράσεις, ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στη Νίκαια της Λάρισας. Κεντρικό σημείο αναφοράς παραμένει το μπλόκο της Νίκαιας, όπου εκατοντάδες τρακτέρ είναι παρατεταγμένα, κρατώντας κλειστή την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται μέσω παραδρόμων υπό την εποπτεία της Τροχαίας.

Οι αγρότες συνεχίζουν καθημερινά τις συνελεύσεις και τις συζητήσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο της Λάρισας. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 18:00, με προγραμματισμένη διαμαρτυρία και έξω από γραφεία βουλευτών, δίνοντας συνέχεια στην πίεση προς την κυβέρνηση.

Συμβολικός αποκλεισμός στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται κινητοποίηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό. Περίπου δεκαπέντε τρακτέρ έφτασαν από τα Μάλγαρα και πέντε παρατάχθηκαν μπροστά στην κλειστή πύλη του λιμανιού στην οδό Κουντουριώτου, ενώ λίγο αργότερα αντίστοιχος αριθμός τρακτέρ κατέφθασε από τα «Πράσινα Φανάρια», παρατασσόμενος δεξιά και αριστερά του δρόμου σύμφωνα με τις οδηγίες της Τροχαίας.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, καθώς και αντιπροσωπείες από μπλόκα τελωνείων. Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν επίσης μελισσοκόμοι, φοιτητές και εργατικά σωματεία, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα του πρωτογενούς τομέα.

Δυτική Ελλάδα: Κλειστοί δρόμοι και αναμονή αποφάσεων

Σε αναμονή των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης στη Νίκαια βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας. Στην Αιτωλοακαρνανία, ο αυτοκινητόδρομος Αντιρρίου – Ιωαννίνων παραμένει κλειστός για έβδομη συνεχόμενη ημέρα στο ύψος των διοδίων Αγγελοκάστρου, με την κυκλοφορία να εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό. Στο Αγρίνιο, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων προχώρησαν σε καταλήψεις σχολείων, δηλώνοντας τη στήριξή τους στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Μπλόκα παραμένουν επίσης στη γέφυρα του Ευήνου, στη γέφυρα του Μόρνου, στην Αμβρακία Οδό και σε κομβικά σημεία της Αχαΐας, της Ηλείας και της δυτικής Αχαΐας, με ολιγόωρους αποκλεισμούς των βασικών οδικών αξόνων.

Η εικόνα σε Μακεδονία και Θράκη

Εκτεταμένες παραμένουν οι κινητοποιήσεις σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, με συμβολικούς αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων οδών και επ’ αόριστον κλείσιμο τμημάτων της Εγνατίας Οδού, ιδίως στον κόμβο Νησελίου. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από διάφορες περιοχές ενισχύουν τα μπλόκα, διατηρώντας ανοικτές μόνο διόδους για οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται σε Δράμα, Καβάλα και Σέρρες, όπου υπάρχουν αποκλεισμοί σε κομβικά σημεία της Εγνατίας, καθώς και στη Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο το μπλόκο της Σιάτιστας. Εκεί, οι παραγωγοί συνεχίζουν τις δράσεις αλληλεγγύης, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί γενική απεργία για τις 16 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων.

Τελωνεία και Θεσσαλία στο επίκεντρο

Ανοιχτά παραμένουν προς το παρόν τα τελωνεία Ευζώνων και Νίκης, ενώ σε οκτάωρους αποκλεισμούς για φορτηγά διεθνών μεταφορών προχωρούν οι αγρότες σε Προμαχώνα και Εξοχή, με ελεύθερη τη διέλευση Ι.Χ. και λεωφορείων. Οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων αυτών θα συμμετάσχουν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων στη Νίκαια.

Στη δυτική Θεσσαλία, οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων παραμένουν στα μπλόκα, δεχόμενοι καθημερινά κύματα συμπαράστασης από σωματεία και φορείς. Μέσα από συνελεύσεις και συζητήσεις δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με τα αιτήματά τους για μείωση του κόστους παραγωγής, ενισχύσεις και θεσμικές αλλαγές να παραμένουν στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα περιμένω στο γραφείο μου όποια αντιπροσωπεία οριστεί από τους αγρότες»

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων