Αναπτυξιακός Νόμος: Νέο Ταμείο υπόσχεται μόχλευση 1 δισ. ευρώ

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και πίεσης από την επιχειρηματική κοινότητα για ενίσχυση των επενδύσεων, τίθεται εντός των επόμενων ημέρων σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.
Με βάση τον σχεδιασμό ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου και προβλέπει τη διάθεση 900 εκατ. ευρώ τη διετία 2025-2026, μέσα από τρία ειδικά καθεστώτα χρηματοδότησης:
- 150 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για επενδυτικά σχέδια σε παραμεθόριες περιοχές, με στόχο τη στήριξη της Βόρειας Ελλάδας και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Το καθεστώς αφορά επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ.
- 150 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση, με στόχο την αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής.
- 150 εκατ. ευρώ για μεγάλες επενδύσεις, προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, προωθείται η σύσταση ενός νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ, το οποίο θα λειτουργεί υπό την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν στον νέο Αναπτυξιακό.
Μέσω της μόχλευσης – δηλαδή της αξιοποίησης δημόσιων πόρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων – εκτιμάται πως το συνολικό επενδυτικό αποτύπωμα του Ταμείου μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, για κάθε 1 ευρώ δημόσιας εγγύησης είναι δυνατόν να κινητοποιηθούν 2 έως 3 ευρώ σε νέα δάνεια, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των επενδύσεων.
Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζει ανησυχία για εξασθένηση της επενδυτικής δυναμικής. Από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αναφερόμενος στην ανάπτυξη της χώρας είπε ότι προχωράμε, αλλά το πρόβλημα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, είναι ότι δεν προχωράμε ούτε με καλή ταχύτητα, ούτε με την ταχύτητα που προχωρούν οι ανταγωνιστές μας. Αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε ότι πέρυσι ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 2023, και ότι η χώρα δεν έχει πιάσει το μέσο όρο της Ευρώπης.
«Πρέπει να πείσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ελλάδα και να φτιάξουμε διαδικασίες πιο απλές και γρήγορες κατά το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο τολμηρές και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.