Ανεβάζει «θερμοκρασία» το πετρέλαιο: Κυρώσεις, παρασκηνιακές επαφές και ενεργειακές ελλείψεις – FinanceNews.gr

Η Ευρώπη επιμένει στις κυρώσεις, αλλά το πετρέλαιο λέει την τελευταία λέξη – Πού οδηγείται η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της από τις εξαγωγές ενέργειας και την αποδυνάμωση της στρατηγικής της στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι νέες κυρώσεις αγγίζουν και τρίτες χώρες όπως η Ινδία, με την εταιρεία Nayara Energy να στοχοποιείται για την επεξεργασία ρωσικού πετρελαίου. Παράλληλα, επανέρχεται το σενάριο επιβολής πλαφόν στις τιμές, παρότι οι προηγούμενες απόπειρες είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία παράλληλων αγορών και ελλείψεις, ιδιαίτερα στο ντίζελ.
Κυρώσεις και ενεργειακή αυτοπαγίδευση
Οι κυρώσεις φαίνεται να λειτουργούν αντιστρόφως: η ΕΕ, που το 2022 κάλυπτε το 40% των αναγκών της σε ντίζελ από ρωσικές εισαγωγές, πλέον βρίσκεται κάτω από το 1%, με συνέπεια τις ανατιμήσεις. Η εξάρτηση από βαρέα ρωσικά πετρέλαια, η απολιγνιτοποίηση και η πρόωρη απενεργοποίηση διυλιστηρίων (όπως του Grangemouth στη Σκωτία και εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ), έχουν οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ευπάθεια της αγοράς. Παρά την πράσινη ρητορική, το ντίζελ εξακολουθεί να καλύπτει το 44% της ευρωπαϊκής ζήτησης σε πετρέλαιο, με 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα να προέρχονται από εισαγωγές.
Την ίδια ώρα, η γεωπολιτική σκακιέρα κινείται διαρκώς: πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα συνιστά κοσμοϊστορικό γεγονός. Παράλληλα, νέα συνάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με ευρωπαϊκές χώρες προγραμματίζεται, ενώ η Τεχεράνη διαψεύδει πιθανές επαφές με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο επόμενος γύρος συνομιλιών για την Ουκρανία θα μπορούσε να φιλοξενηθεί σύντομα στην Κωνσταντινούπολη.
Πετρέλαιο: Τεχνικά όρια, σταθερή ανοδική τάση
Τα στοιχεία του JODI για τον Μάιο δείχνουν σταθερά θεμελιώδη στην αγορά πετρελαίου, με την παραγωγή αργού από τη Σαουδική Αραβία να αυξάνεται κατά 48 χιλ. βαρέλια ημερησίως, σε υψηλό 13 μηνών. Τα αποθέματα μειώθηκαν απότομα, υποδηλώνοντας στενότητα στην αγορά. Αν και η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε ελαφρώς σε ετήσια βάση, η τάση παραμένει σφιχτή, με περιορισμένα περιθώρια για σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών.
Φυσικό αέριο: Καιρός, αισιοδοξία και… τροπικές διαταραχές
Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ, με ευνοϊκότερες συνθήκες για τις καλλιέργειες. Ωστόσο, το δυναμικό για άνοδο παραμένει, ειδικά εφόσον η ζήτηση για LNG συνεχίσει να αυξάνεται και η ζέστη επιστρέψει. Την ίδια ώρα, νέες τροπικές διαταραχές στον Ατλαντικό, όπως η Invest 94L, ενδέχεται να επηρεάσουν τις αγορές. Η εποχικότητα, τα αποθέματα και η μετεωρολογική αβεβαιότητα θα διαμορφώσουν την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα.
Ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι πολιτικές κυρώσεων επηρεάζουν προσωρινά τις αγορές, οι βασικοί παράγοντες της αγοράς ενέργειας παραμένουν τα θεμελιώδη προσφοράς και ζήτησης. Με τον χειμώνα να πλησιάζει και την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ υπό πίεση, η παγκόσμια ισορροπία παραμένει εύθραυστη και επιρρεπής σε ανατροπές.
Διαβάστε επίσης: Η ψαλίδα που δεν κλείνει: Πτώση στη χονδρική αλλά ακρίβεια στη λιανική για το φυσικό αέριο
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.