Από την ψηφιακή διακυβέρνηση στον Δαίδαλο: Η νέα ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδα – FinanceNews.gr

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα επενδύει σε Τεχνητή Νοημοσύνη, υπερυπολογιστές και data centers. Η νέα ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας
Τη στρατηγική της χώρας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ψηφιακή διακυβέρνηση και τις τεχνολογικές υποδομές παρουσίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στους φετινούς «Διαλόγους της Νισύρου».
Όπως επεσήμανε, η ψηφιακή διακυβέρνηση «δεν γνωρίζει σύνορα» και επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε νησιωτική ή ηπειρωτική περιοχή. «Ομοιογενοποιούμε όλες τις υπηρεσίες ώστε να ζητούνται τα ίδια δικαιολογητικά από κάθε πολίτη, όπου κι αν βρίσκεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η νέα εποχή του Υπουργείου και η Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχολιάζοντας τη μετονομασία του Υπουργείου σε Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η απόφαση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στον ρόλο της AI ως μοχλού ανάπτυξης.
Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί συντονισμένα, χωρίς κατακερματισμό πόρων σε πολλαπλά μοντέλα, ώστε να πετύχει κεντρικό σχεδιασμό και μέγιστη απόδοση.
Μία από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες αφορά τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο», ο οποίος θα συγκαταλέγεται στους δέκα ισχυρότερους της Ευρώπης και θα επιτρέψει στη χώρα να αναπτύξει δικά της γλωσσικά μοντέλα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει καταθέσει δεύτερη πρόταση για την κατασκευή επιπλέον υπολογιστικής υποδομής στη Δυτική Μακεδονία, ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνολική επιχειρησιακή της ικανότητα.
Data centers και ενεργειακή επάρκεια: Το μεγάλο στοίχημα
Ο Υπουργός επισήμανε ότι οι αιτήσεις για data centers και υποδομές AI αυξάνονται ραγδαία, γεγονός που δημιουργεί τεράστιες απαιτήσεις στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Χρειάζεται δεκαπλάσια ενίσχυση της δυνατότητας ηλεκτρικής τροφοδοσίας την επόμενη διετία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο στον τομέα, αλλά τόνισε την ανάγκη λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και διασυνοριακών συνδέσεων, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής.
Γεωστρατηγική σημασία: Η Ελλάδα ως κέντρο υποδομών
Με τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, η χώρα, όπως είπε, μπορεί να φιλοξενήσει κομβικές τεχνολογικές υποδομές για την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο, αποτελώντας σημείο υποδοχής διεθνών τηλεπικοινωνιακών καλωδίων. Αν επιτευχθεί ο συνδυασμός ενεργειακής επάρκειας, αποθήκευσης και συνδεσιμότητας, η Ελλάδα αποκτά ισχυρό γεωστρατηγικό ρόλο, ιδιαίτερα στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας και της κυβερνοάμυνας.
Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκτόξευση του πρώτου ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρου, ο οποίος εκτελεί πείραμα laser με διαστημική συσκευή που βρίσκεται 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες της χώρας στον τομέα του διαστήματος και των τηλεπικοινωνιών νέας γενιάς.
Διαβάστε επίσης: Στο Μαξίμου η Microsoft: Στο τραπέζι data centers και ψηφιακή εκπαίδευση
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.