ΑΣΕΠ/Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – FinanceNews.gr

ΑΣΕΠ/Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - FinanceNews.gr


Διευκρινίσεις σε ερωτήματα ενδιαφερομένων σχετικά με τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ έδωσε η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ).

Οι διευκρινίσεις αφορούν στην πρόσκληση/προκήρυξη 1Γ/2025 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 14/17.04.2025/τ. ΑΣΕΠ, ΦΕΚ 15/25.04.2025/τ. ΑΣΕΠ).

Ημερομηνίες διεξαγωγής του διαγωνισμού

Η οριστικοποίηση των ημερομηνιών διεξαγωγής του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν έως και τη λήξη της σχετικής προθεσμίας (14 Μαΐου 2025) και την κατανομή των υποψηφίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των υποψηφίων είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος διεξαγωγής των εξετάσεων.

Εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική εξέταση θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου 2025 στο εξεταστικό κέντρο της Αττικής και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη με απώτατο όριο ολοκλήρωσής της τα τέλη Ιουλίου 2025.

Επιλογή ημερομηνίας εξέτασης από κάθε υποψήφιο/α

Μετά τον καθορισμό των ημερών διεξαγωγής του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι/ες θα κληθούν να επιλέξουν, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΑΣΕΠ, το εξεταστικό κέντρο καθώς και την ημέρα και ώρα που επιθυμούν να εξετασθούν. Σε περίπτωση που δεν προβούν σε επιλογή των ως άνω στοιχείων, η κατανομή τους θα γίνει ηλεκτρονικά από το ίδιο το ΑΣΕΠ.

Μητρώο θεμάτων γνώσεων

Η δημιουργία τράπεζας θεμάτων γνώσεων του πανελληνίου γραπτού διαγωνισμού έχει ολοκληρωθεί. Η εν λόγω τράπεζα περιέχει τις ερωτήσεις από τις οποίες θα κληρώνονται αυτές που θα εξετάζονται κάθε φορά, θα δίδονται τέσσερεις (4) πιθανές απαντήσεις για κάθε μία ερώτηση και θα αναφέρεται η ορθή απάντηση.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες ερωτήσεων γνώσεων από όλες τις θεματικές ενότητες και την αντίστοιχη ύλη που αναφέρει η Πρόσκληση/Προκήρυξη. Κάθε ομάδα ερωτήσεων γνώσεων περιέχει ίσο αριθμό ερωτήσεων (περίπου 400).

Ανάλογα με τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού, θα δοθούν διαδοχικά στη δημοσιότητα οι τρεις αυτές ομάδες ερωτήσεων γνώσεων με την ορθή απάντηση για κάθε ερώτηση. Η πρώτη ομάδα ερωτήσεων θα αφορά όσους/όσες υποψηφίους/ες επιλέξουν να διαγωνισθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η δεύτερη (η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα) θα αφορά όσους/όσες διαγωνισθούν στη συνέχεια και η τρίτη (η οποία θα δημοσιοποιηθεί τελευταία), όσους/όσες εξετασθούν στην τρίτη και τελευταία φάση του διαγωνισμού. Η δημοσιοποίηση των τριών ομάδων θεμάτων γνώσεων θα γίνεται σε χρόνο επαρκή για την προετοιμασία των υποψηφίων της κάθε χρονικής περιόδου.

Αναφορικά με τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, θα δοθούν οδηγίες και παραδείγματα πριν την έναρξη του διαγωνισμού.

Βαθμολογία

Σύμφωνα με τον ν. 4765/2021, η βαθμολογία της γραπτής διαδικασίας ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 ενώ η βαρύτητα της βαθμολογίας για τη δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας και την εξέταση γνώσεων είναι ίδια (50%-50%). Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει βαθμολογία βάσης και για αυτό δεν γίνεται σχετική αναφορά στην πρόσκληση/προκήρυξη. H εφαρμογή αρνητικής ή μη βαθμολόγησης στην εξέταση γνώσεων, θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού.

2ος Πανελλήνιος διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα SOS για να μην σας πιάσουν «αδιάβαστους»
2ος Πανελλήνιος διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η «Αγορά Εργασίας» του Ελεύθερου Τύπου, σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια Κολλίντζα, παρουσιάζει, κάθε εβδομάδα, ένα ειδικό αφιέρωμα με πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις προκειμένου να βοηθήσει στην προετοιμασία τους υποψηφίους του 2ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Ερώτηση 1: Ποιος είναι ένας πιθανός λόγος για την αύξηση του δημόσιου χρέους ενός κράτους;

α) Αύξηση των φόρων

β) Μείωση των δημοσίων δαπανών

γ) Υψηλά επιτόκια δανεισμού

δ) Επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης

Αιτιολόγηση: Οταν ένα κράτος δανείζεται υπό υψηλά επιτόκια, το ποσό που πρέπει να επιστρέψει στο τέλος της περιόδου αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη για την αποπληρωμή του δανείου αυξάνεται, ενώ η επιπλέον χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτής της δαπάνης μπορεί να απαιτήσει νέα δάνεια ή την αύξηση των φόρων. Η αύξηση του συνολικού χρέους του κράτους επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του κράτους σε μακροπρόθεσμη βάση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής ευελιξίας, καθώς μέρος των δημοσίων εσόδων θα απορροφάται από την αποπληρωμή των τόκων, αντί να διατίθεται για άλλες προτεραιότητες. Η ανάγκη για αύξηση του χρέους για την κάλυψη των δαπανών του κράτους σε περιόδους υψηλών επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο χρέους, καθώς η αύξηση του χρέους για την αποπληρωμή των τόκων μπορεί να απαιτήσει περισσότερη δανειοληψία, ενώ η αύξηση του συνολικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων λόγω του ρίσκου πληρωμών.

Ερώτηση 2: Το δημόσιο χρέος στις περισσότερες αναλύσεις και τις οικονομικές εκθέσεις καταγράφεται ως ποσοστό:

α) Του συνόλου των δαπανών του Δημοσίου

β) Του συνόλου των εσόδων του Δημοσίου

γ) Του συνόλου του Κρατικού Προϋπολογισμού

δ) Του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος

Αιτιολόγηση: Το δημόσιο χρέος εκφράζεται συχνά ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτό επιτρέπει την αξιολόγηση του μεγέθους του χρέους σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Το ποσοστό αυτό αντικατοπτρίζει πόσο μεγάλο μέρος της οικονομίας αντιστοιχεί στο χρέος. Αυξημένο δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ μπορεί να υπονοεί οικονομική ανασφάλεια, καθώς μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στην αποπληρωμή και να επηρεάσει την καλλιέργεια της οικονομίας.

Ερώτηση 3: Οι καθαροί έμμεσοι φόροι είναι:

α) Το άθροισμα των έμμεσων φόρων με τις επιδοτήσεις

β) Οι έμμεσοι φόροι μείον τις επιδοτήσεις

γ) Οι επιδοτήσεις μείον τους έμμεσους φόρους

δ) Οι έμμεσοι φόροι μείον τις αποσβέσεις

Αιτιολόγηση: Οι καθαροί έμμεσοι φόροι αφορούν τους φόρους που επιβάλλονται σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος κατανάλωσης. Ο όρος «καθαροί» υποδηλώνει ότι έχουν αφαιρεθεί οι επιδοτήσεις που μπορεί να υπάρχουν σε ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες και που μειώνουν το φορολογικό βάρος.

Ερώτηση 4: Οταν ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος ανέρχεται σε 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, ενώ μειώνεται απότομα για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, τότε το φορολογικό μας σύστημα είναι:

α) Αναλογικής φορολογίας

β) Προοδευτικής φορολογίας

γ) Αντιστρόφως αναλογικής φορολογίας

δ) Αντιστρόφως προοδευτικής φορολογίας

Αιτιολόγηση: Ο όρος «αντιστρόφως προοδευτική φορολογία» αναφέρεται σε ένα φορολογικό σύστημα όπου ο συντελεστής φορολογίας μειώνεται καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πλούσιοι αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φορολογικό βάρος σε σχέση με τους λιγότερο ευκατάστατους. Αυτό το σύστημα μπορεί να θεωρηθεί άδικο, καθώς οι πλούσιοι πληρώνουν λιγότερα σε ποσοστό σε σχέση με το εισόδημά τους. Οι κριτικοί της αντιστρόφως προοδευτικής φορολογίας υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, καθώς θέτει περισσότερο φορολογικό βάρος στους λιγότερο ευκατάστατους και επιτρέπει στους πλούσιους να πληρώνουν λιγότερα.

Ερώτηση 5: Οι φόροι περιουσίας είναι:

α) Αμεσοι φόροι

Β) Εμμεσοι φόροι

Γ) Δημόσιος δανεισμός

Δ) Τίποτε από τα παραπάνω

Αιτιολόγηση: Οι φόροι περιουσίας επιβάλλονται πάνω σε περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Επειδή επηρεάζουν άμεσα την περιουσία των φορολογουμένων, ανήκουν στην κατηγορία των άμεσων φόρων.

Ερώτηση 6: Ποιος είναι ο σκοπός της προοδευτικής φορολόγησης;

α) Η μείωση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων

β) Η αύξηση του εισοδήματος των εταιριών

γ) Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω μιας δίκαιης κατανομής του φορολογικού βάρους

δ) Ολα τα παραπάνω

Αιτιολόγηση: Ο σκοπός της προοδευτικής φορολόγησης είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσω μιας δίκαιης κατανομής του φορολογικού βάρους.

Ερώτηση 7: Ο ΦΠΑ είναι:

α) Εμμεσος φόρος

β) Αμεσος φόρος

γ) Τέλος κυκλοφορίας

δ) Φόρος κληρονομιάς

Αιτιολόγηση: Ο ΦΠΑ επιβάλλεται σε προϊόντα και υπηρεσίες κατανάλωσης και είναι ένας έμμεσος φόρος που πληρώνεται από τους καταναλωτές.

Ερώτηση 8: Ο ΕΝΦΙΑ είναι:

α) Αμεσος φόρος

β) Εμμεσος φόρος

γ) Κληρονομικός φόρος

δ) Τίποτα από τα παραπάνω

Αιτιολόγηση: Ο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας) είναι άμεσος φόρος διότι επιβάλλεται απευθείας στους ιδιοκτήτες ακινήτων βάσει της ακίνητης περιουσίας τους. Η καταβολή του γίνεται από τους φορολογουμένους με βάση την αξία των κατοικιών τους και διαχειρίζεται απευθείας από τις φορολογικές αρχές. Οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση τον προσδιορισμένο συντελεστή φορολόγησης για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν.

Ερώτηση 9: Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αφορά:

α) Την αγορά μετοχών

β) Την κατανάλωση συγκεκριμένων αγαθών

γ) Την κληρονομιά

δ) Τα εισοδήματα

Αιτιολόγηση: Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επιβάλλεται σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα καύσιμα και τα αλκοολούχα ποτά, με σκοπό τη ρύθμιση της κατανάλωσης αυτών.

Ερώτηση 10: Η φοροδιαφυγή αφορά:

α) Τον αυξημένο φόρο εισοδήματος

β) Τη μείωση του φόρου ΦΠΑ

γ) Την προσπάθεια να αποφευχθεί η φορολόγηση νόμιμα

δ) Την προσπάθεια να αποφευχθεί η φορολόγηση παράνομα

Αιτιολόγηση: Η φοροδιαφυγή είναι η προσπάθεια αποφυγής πλήρους καταβολής φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας) είναι άμεσος φόρος διότι επιβάλλεται απευθείας στους ιδιοκτήτες ακινήτων βάσει της ακίνητης περιουσίας τους. Η καταβολή του γίνεται από τους φορολογουμένους με βάση την αξία των κατοικιών τους και διαχειρίζεται απευθείας από τις φορολογικές αρχές. Οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ με βάση τον προσδιορισμένο συντελεστή φορολόγησης για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων