Γ. Στουρνάρα: Καμπανάκι για την παραγωγικότητα – FinanceNews.gr

Γ. Στουρνάρας : Εφικτή η μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24%


Γ. Στουρνάρα: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε τους πέντε άξονες για την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, έθεσε για ακόμα μια φορά «καμπανάκι» για την ενίσχυση της παραγωγικότητας της Ελλάδας.

Γιάννης Στουρνάρας: Yπέρ της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών – Απαιτείται μία «Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων»

Αυτά ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και καινοτομία» για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Διαχρονική η υστέρηση παραγωγικότητας

Στην ομιλία του, ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως η ενίσχυση της καινοτομίας στην ελληνική οικονομία είναι το ίδιο αναγκαία με την βελτίωση της παραγωγικότητας για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας καθώς η Ελλάδα όχι μόνο απέχει τώρα στην παραγωγικότητα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και ότι πρόκειται για μια διαχρονική παθογένεια.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μέση παραγωγικότητα ανά εργατοώρα στην Ελλάδα είναι μόλις στο 56,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (μονάδες αγοραστικής δύναμης)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας.

Εξηγώντας το φαινόμενο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ είπε πως είναι σε μεγάλο βαθμό απότοκο της κρίσης, στη διάρκεια της οποίας δημιουργήθηκε μεγάλο επενδυτικό κενό και η ελληνική οικονομία έχασε πολύτιμο εργατικό δυναμικό παραγωγικής ηλικίας. Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως αυτό ίσχυε και πριν από την κρίση καθώς η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας υπολειπόταν σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Και αυτό οφείλεται στην ίδια την διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.Η διαχρονική αυτή υστέρηση, εξήγησε, είναι αποτέλεσμα μιας πλειάδας παραγόντων, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το σχετικά χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού (παρά το ικανοποιητικό επίπεδο εκπαίδευσης), τη χαμηλή αντιστοιχία δεξιοτήτων των υπαλλήλων με τις απαιτήσεις της εργασίας τους και τις ανεπαρκείς επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων σε διοικητικές πρακτικές.

«Εν ολίγοις, αφενός οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν χαμηλή παραγωγικότητα ανεξαρτήτως κλάδου, αφετέρου η ελληνική οικονομία είναι εστιασμένη σε κλάδους που εκ φύσεως δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί», επισήμανε.

Ανάγκη για επενδύσεις
Συνδέοντας την ανταγωνιστικότητα με την καινοτομία, ο κ. Στουρνάρας ανέδειξε την ανάγκη των επενδύσεων για να αυξηθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω της καινοτομίας.

«Η Ελλάδα σήμερα καλύπτει σταδιακά το επενδυτικό κενό που την χαρακτηρίζει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένονται περίπου στο 16% του ΑΕΠ φέτος, από 11% του ΑΕΠ το 2019. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι επενδύσεις σήμερα αναμένονται περίπου στο 22% του ΑΕΠ», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμα ένα επενδυτικό κενό έξι μονάδων που καλείται να καλύψει η ελληνική οικονομία, πολύ μικρότερο από ό,τι μερικά χρόνια πριν βέβαια.

Οι 5 άξονες της κυβέρνησης

Στην ημερίδα, συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε τους πέντε άξονες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας που έχει ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τα έξι χρόνια διακυβέρνησής της, επισημαίνοντας πως η προοπτική είναι «μια στροφή από τα macro στα micro μεγέθη, δηλαδή στην περαιτέρω στήριξη των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την στήριξη των εξαγωγών μας και στην βάση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Αναλύοντας τα 5 πεδία προτεραιότητας αυτά είναι τα εξής:

1. Νέο πλαίσιο για την επιχειρηματική καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων.

2. Ένα σύγχρονο οικοσύστημα χρηματοδότησης για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία με ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και την αναβάθμιση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς.

3. Η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα σε κρίσιμους τομείς (ανάπτυξη κλάδων έντασης γνώσης, συνδυασμός ερευνητικών κέντρων με βασικές επενδύσεις για την παραγωγή φαρμάκων, προηγμένης τεχνολογίας, με διερεύνηση φαρμακευτικών μελετών κλπ.)

4. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος για ενθάρρυνση των επενδύσεων.

5. Ενίσχυση εξαγωγών και της εξωστρεφούς παρουσίας των επιχειρήσεων.

Σε άλλο πάνελ συζήτησης με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη κα τον Γιώργο Νούνεση από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) αναφέρθηκε ότι αναμένεται σε δύο μήνες περίπου να ανακοινωθεί, μετά τη μελέτη του ΕΣΕΤΕΚ, η νέα στρατηγική για την καινοτομία και έρευνα της Ελλάδας.

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση αναδείχθηκε ως η πιο σημαντική πτυχή για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ευρώπη και για αυτό η ΕΤΕπ πρόσφατα παρουσίασε έναν νέο κύκλο χρηματοδοτήσεων ύψους 250 δισεκ. ευρώ, στο πλαίσιο του TECH EU για επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο νέος κύκλος χρηματοδότησης θα χρηματοδοτεί την επιχείρηση από την αρχή, την ιδέα, έως το τέλος, την αγορά, ενώ θα καλύπτει και μια ευρεία γκάμα εργαλείων για τις επιχειρήσεις και αποσκοπεί στην άμβλυνση του ανταγωνιστικού κενού της Ευρώπης έναντι του υπόλοιπου κόσμου.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων