«Δεν κάνουμε πίσω!» – Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
Αγρότες: «Ακόμα και τα χρήματα που δόθηκαν είναι αποτέλεσμα της πίεσης των μπλόκων», ξεκαθάρισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της αγροτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία των αγροτών.
Οι παραγωγοί δηλώνουν αποφασισμένοι: δεν υποχωρούν μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Τα μπλόκα, λένε, δεν είναι μόνο συμβολικά· αποτελούν «όπλο» πίεσης που συνεχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Οι αγρότες προειδοποιούν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να αναγνωριστεί πλήρως η συμβολή τους και να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους.
«Η κυβέρνηση έχει τον δημοσιονομικό χώρο να λύσει τα προβλήματα, αλλά δεν έχει την πολιτική βούληση. Δεν μπορούμε να ζήσουμε υπό αυτούς τους όρους. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας» υπογράμμισε ο Ρίζος Μαρούδας.
Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε, μετά από 4 ώρες και 20 λεπτά, η συνάντηση της πανελλαδικής επιτροπής των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παραγωγική χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε συζητήθηκε η δυνατότητα να στέλνονται οι λογαριασμοί ρεύματος σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα (και όχι κάθε μήνα όπως γίνεται σήμερα) αλλά και να εφαρμοστεί νωρίτερα ο νέος τρόπος επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου στην αντλιά. Διευκρίνισε πάντως ο κ. Τσιάρας ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην τιμή του ρεύματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Μετά την συνάντηση ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε ότι «στην συνάντηση είχαμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να δούμε όλα τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Τέθησαν από τους αγρότες και κάποια θέματα που αφορούν τον ΕΦΚ πετρελαίου στην αντλία αλλά και της ενίσχυσης των καλλιεργειών. Συμφωνήθηκε να υπάρχουν και εκπρόσωποι των μπλόκων που ήταν στην σημερινή συνάντηση. Συζητήθηκαν ακόμη και θέματα που αφορούν τα αγροτικά επιμελητήρια. Οι γενικές εξαγγελίες έχουν ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν θα αλλάξει κάτι αλλά τέθηκαν κάποια τεχνικά ζητήματα από την πλευρά των αγροτών (αραιά χρονικά διαστήματα για λογαριασμούς ρεύματος, αλλαγές στις ποσότητες πετρελαίου ανά καλλιέργεια κ.α.) που η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να τα δει και να τα συζητήσει. Η συζήτηση ήταν παραγωγική και αναλυτική. Αφορούσε πολλά θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Για τους κτηνοτρόφους έχει ανακοινωθεί ειδική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό».
Στην σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν επίσης κυβερνητικά στελέχη, καθώς και εκπρόσωποι της ΑΑΔΕ. Από την πλευρά των αγροτών την αντιπροσωπεία αποτελούσαν 25 εκπροσώποι και 6 παρατηρητές, που παρουσίασαν στον πρωθυπουργό μια λίστα με 14 αιτήματα, μεταξύ των οποίων ήταν το κόστος παραγωγής, η αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων αλλά και η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




