«Είμαι 78 ετών και το μυαλό μου είναι κοφτερό σαν ξυράφι – Ο Νο1 κανόνας μου είναι απλός»

«Είμαι 78 ετών και το μυαλό μου είναι κοφτερό σαν ξυράφι - Ο Νο1 κανόνας μου είναι απλός»



Όνειρο όλων μας να γερνάμε όσο το δυνατόν υγιέστεροι και, κυρίως, με «δυνατό» μυαλό. Οι συμβουλές πολλές, και γνωστές. Σε αυτές, ο Anthony D. Fredericks , Ed.D., ομότιμος καθηγητής εκπαίδευσης στο York College of Pennsylvania προσθέτει και τις δικές του.

Πρόκειται για «τέσσερις αυστηρούς κανόνες» που ξεφεύγουν από τα ειωθότα, και τους ακολουθεί για να διατηρεί τον εγκέφαλό του «οξυδερκή και γρήγορο», όπως  αναφέρει ο Fredericks, με άρθρο του  στο cnbc.

«Στα 78 μου χρόνια, ο εγκέφαλός μου είναι τόσο κοφτερός και παραγωγικός όσο παλιά» διατείνεται.

«Παρόλο που είμαι συνταξιούχος τώρα, εξακολουθώ να γράφω βιβλία, να κάνω παρουσιάσεις και να γράφω blog για την ψυχολογία. Το μυστικό μου για να παραμένω οξυδερκής είναι απλό: είμαι συνεχώς περιπετειώδης.

Η χημεία του εγκεφάλου μας αλλάζει όταν γινόμαστε περιπετειώδεις. Η περιπετειώδης διάθεση είναι αυτό που οξύνει τις διανοητικές μας ικανότητες και μας κρατά διανοητικά ενεργούς μέχρι τα βαθιά μας γεράματα» σημειώνει.

Ιδού οι συμβουλές του Fredericks, για οξύνεια στα ώριμα χρόνια

1. Αποδέχομαι την άγνοιά μου

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι η γνώση είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους αποδέχονται την «εγγενή άγνοιά» τους.

Κατανοούν ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουν για τον κόσμο, αλλά δεν αφήνουν αυτό το γεγονός να εμποδίσει την πρόοδό τους. Αντιθέτως, τους ωθεί να κάνουν περισσότερα. Το να γνωρίζουμε τι δεν γνωρίζουμε, μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή αλλαγή στη νοοτροπία μας, που πυροδοτεί την ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα.

Πώς να το κάνετε: Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, επιλέξτε ένα θέμα για το οποίο γνωρίζετε λίγα πράγματα, κατά προτίμηση ένα που δεν έχει σχέση με την εργασία ή το υπόβαθρό σας. Μπορεί να είναι οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι προϊστορικές βραχογραφίες ή τα δέντρα με τετράγωνο κορμό.

Αφιερώστε πέντε έως δέκα λεπτά για να μάθετε ό,τι μπορείτε για το θέμα αυτό. Σημειώστε τρία ενδιαφέροντα στοιχεία. Αυτός είναι ένας μικρός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να ασκήσετε το μυαλό σας.

2. Εφαρμόζω την… αποκλίνουσα ικανότητα σκέψης

Πολλοί από εμάς παγιδεύονται σε έναν ατελείωτο κύκλο συγκλίνουσας σκέψης ή αναζητούν πάντα τις «σωστές» απαντήσεις.

Όμως, έχω περάσει ολόκληρη την καριέρα μου ως εκπαιδευτικός και μπορώ να σας πω ότι τα περισσότερα σχολεία μας εκπαίδευσαν στο να επικεντρωνόμαστε στα γεγονότα («Ποια είναι η πρωτεύουσα της Πενσυλβάνια;») και όχι στις δημιουργικές απαντήσεις («Πού νομίζετε ότι πρέπει να βρίσκεται η πρωτεύουσα της Πενσυλβάνια;»).

Οι αποκλίνουσες ερωτήσεις, ή οι ερωτήσεις ανοικτού τύπου που έχουν πολλαπλές απαντήσεις, ενθαρρύνουν τη βαθύτερη σκέψη και βοηθούν να διατηρήσετε το μυαλό σας ευέλικτο.

Πώς να το κάνετε αυτό:

Μερικές φορές την εβδομάδα, κάντε στον εαυτό σας ερωτήσεις τύπου «Τι θα γινόταν αν…;»:

  • Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να ξαναζήσετε οποιαδήποτε μέρα της ζωής σας; Τι θα κάνατε;
  • Τι θα γινόταν αν ένα ιστορικό γεγονός μπορούσε να αντιστραφεί; Ποιο από αυτά θα επιλέγατε;
  • Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να γίνετε καλύτεροι σε μια αθλητική ικανότητα ή ένα ταλέντο; Ποιο θα ήταν αυτό;

Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι μόνο διασκεδαστικές, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια σειρά από απαντήσεις και διαδρομές για εξερεύνηση.

3. Αξιοποιώ τη δύναμη του δέους

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Greater Good Science Center στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, η εμπειρία του δέους μπορεί να διεγείρει τον ενθουσιασμό και την περιέργεια .

Μερικά παραδείγματα μπορεί να είναι να κρατήσετε στην αγκαλιά σας ένα νεογέννητο μωρό, να δείτε για πρώτη φορά το Grand Canyon ή να παρακολουθήσετε ένα καλειδοσκόπιο πεταλούδων να χορεύει πάνω από ένα ανοιχτό πεδίο. Αυτή η αίσθηση δέους μπορεί να βελτιώσει την ευημερία μας, να συμβάλει σε μια πιο θετική στάση και να ενισχύσει την περιέργεια.

Πώς να το κάνετε αυτό: Μία ή δύο φορές το μήνα, πηγαίνετε σε ένα μέρος που δεν έχετε ξαναπάει. Δεν χρειάζεται να είναι κάπου μακριά – ίσως σε ένα τοπικό πάρκο ή σε ένα νέο εστιατόριο. Βρείτε κάτι εντυπωσιακό, περάστε χρόνο παρατηρώντας και καταγράψτε τις σκέψεις σας.

4. Διαφοροποιώ τη λίστα με τα αναγνώσματά μου

Το διάβασμα εκτός του τομέα της ειδικότητάς μας μπορεί να είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε τη φυσική μας περιέργεια. Όταν εκθέτουμε τον εαυτό μας σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης μέσω της λογοτεχνίας, ανοίγουμε νέες δυνατότητες μάθησης.

Ακόμη και μετά από 50 χρόνια διδασκαλίας, η τρέχουσα λίστα ανάγνωσής μου περιλαμβάνει βιβλία όχι για την εκπαίδευση, αλλά για στρατηγικές μάρκετινγκ, παλαιοντολογία, καλλιέργεια ντομάτας, βρετανικά στενά σκάφη, οικολογία των νησιών, και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων μεταξύ πολλών άλλων.

Πώς να το κάνετε αυτό: Διαλέξτε τουλάχιστον τρία βιβλία με θέματα που σας ενδιαφέρουν, αλλά που δεν έχετε ασχοληθεί ποτέ επίσημα. Διαβάστε τουλάχιστον ένα κεφάλαιο την ημέρα. Μπορεί να εκπλαγείτε από το πού θα σας οδηγήσει η έρευνά σας.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων