Εισηγμένες: Καύσιμο για deals φέρνει η υψηλή ρευστότητα

Μεγάλη ευχέρεια για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, για εξαγορές άλλων εταιρειών και για σειρά επιθετικών κινήσεων έχουν δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, καθώς διακρίνονται από άριστους δείκτες ρευστότητας και παράλληλα οι περισσότερες εξ αυτών σημειώνουν κάθε χρόνο ισχυρές θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αποκτούν βάση οι εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων ότι τη φετινή χρονιά θα δούμε πολλά deals να υλοποιούνται.
Για παράδειγμα, οι πρόσφατες κινήσεις εξαγορών στον χώρο των τραπεζών (βλέπε απόκτηση της κυπριακής Astrobank από την Alpha Βank και διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον όμιλο Πειραιώς), καθώς και οι δηλώσεις στελεχών της Εθνικής και της Eurobank πως εξετάζουν το ενδεχόμενο επιθετικών κινήσεων, είναι αποτέλεσμα των αυξημένων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και της υπερβάλλουσας ρευστότητας που χαρακτηρίζει τον κλάδο.
Ενδεικτικό είναι το ότι οι δείκτες χορηγήσεων προς καταθέσεις κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 100% και ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της 31/12/2024, διαμορφώθηκαν στο 77% για την Alpha Bank, στο 64,8% για τη Eurobank, στο 63% για την Εθνική και στο 49% για την Τράπεζα Κύπρου.
Ο όμιλος Τιτάν έκλεισε το 2024 με δείκτη ρευστότητας «καθαρό χρέος EBITDA» μόλις στο 1,06 (οποιαδήποτε τιμή κάτω από το 2,5 θεωρείται σαφώς ικανοποιητική), ωστόσο η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη έχει υποχωρήσει φέτος κάτω από το 0,5, λόγω της δημόσιας εγγραφής της Titan America στο NYSE και της πώλησης παραγωγικής μονάδας στην Τουρκία.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έκλεισε το 2024 με δείκτη «καθαρού χρέους προς EBITDA» στο 1,42 και επιπλέον θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του μέσα από την επιλογή της εθελοντικής επανεπένδυσης μερισμάτων.
Οι όμιλοι Coca-Cola HBC, ΟΤΕ και Metlen έκλεισαν τη χρονιά με την τιμή του προαναφερθέντος δείκτη μόλις στο 0,95, στο 0,48 και στο 1,64 αντίστοιχα, όταν οι εισηγμένες αυτές διακρίνονται για τις υψηλές θετικές τους λειτουργικές ταμειακές ροές.
Ιδιαίτερα ελκυστική τιμή στον συγκεκριμένο δείκτη παρουσιάζει και η Cenergy, ιδιαίτερα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε το περυσινό φθινόπωρο, όπως επίσης και αρκετές εταιρείες που σχεδιάζουν είτε εξαγορές, είτε σημαντικές επενδύσεις όπως, για παράδειγμα, o ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η Sarantis, η Fourlis και η Flexopack (δρομολογεί μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ).
Επίσης, σαφώς ικανοποιητικούς δείκτες «καθαρού χρέους προς EBITDA» έχουν ήδη δημοσιοποιήσει για το 2024 εταιρείες όπως η Hellenic Energy (2,21) και η ElvalHalcor (2,67), με την τελευταία να έχει βελτιώσει δραστικά τη σχετική της επίδοση κατά τα τελευταία χρόνια.
H Ideal Holdings διαθέτει δείκτη «καθαρού χρέους προς EBITDA» μόλις στο 2,3, ακόμη και μετά την εξαγορά της Μπάρμπα Στάθης. Προφανώς, υπάρχουν από την εισηγμένη περιθώρια και για νέες κινήσεις εξαγορών, αν προκύψει κάποια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ηδη σήμερα ανακοίνωσε μια σημαντική συμφωνία.
Ήταν που ήταν πολύ ισχυρή η ρευστότητα της Quest Holdings, ήρθε και η πώληση του 20% της θυγατρικής ACS προκειμένου όχι μόνο να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της πλειοψηφίας της Μπενρουμπή, αλλά και ενδεχόμενων άλλων μελλοντικών επιθετικών κινήσεων.
«Ξεχειλισμένο» ταμείο
Σε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων, δεν τίθεται καν λόγος για τη χρησιμοποίηση του δείκτη «καθαρού χρέους προς EBITDA», εξαιτίας του ότι ο αριθμητής του κλάσματος είναι αρνητικός (ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου).
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται γύρω στις τριάντα εισηγμένες εταιρείες, με ενδεικτικές περιπτώσεις να είναι αυτές της Jumbo, της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, του ΟΛΠ, των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, των Πλαστικών Κρήτης, της Ελλάκτωρ, της Intracom, της Τεχνικής Ολυμπιακής, της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ, της ΕΧΑΕ, της AS Company (έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της για εξαγορές άλλων επιχειρήσεων), της Centric, της Mevaco, των Ευρωσυμβούλων, της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων και της Alpha Real Estate Services.
Ειδικότερη αναφορά κάνουν οι αναλυτές στον κλάδο της πληροφορικής, όπου σειρά εταιρειών που είτε διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο (π.χ. Profile -λέγεται ότι θα εμφανίσει πολύ ισχυρή θετική επίδοση στις 31/12/2024- και Performance Technology), είτε έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα (π.χ. Real Consulting, Q&R), έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εξαγορές.
Πέραν αυτών, οι εταιρείες που διαθέτουν πολύ ισχυρή ρευστότητα διατηρούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το κόστος χρηματοδότησής τους και μάλιστα αρκετές από αυτές καταφέρνουν να αποκομίζουν κέρδη από τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών τους χαρτοφυλακίων.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.