Εισηγμένες πληροφορικής: Πώς κτίζουν growth για μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

Λιανεμπόριο τροφίμων: Το προφίλ του on line αγοραστή στην Ελλάδα


Παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν αυξήσει δραστικά τη ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής τους πορείας ακόμη και μετά την εκπνοή του συγκεκριμένου προγράμματος το 2026.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ανοδικές εκτιμήσεις γίνονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία από το 2027 θα ξεκινήσει ένα νέο Κοινοτικό πρόγραμμα που θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Ανεξάρτητα από το αν θα προκύψει κάποιο νέο αντίστοιχο Ταμείο, αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι η μελλοντική διάθεση πολύ μεγάλων ποσών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμυνα και την ενέργεια, ενώ πιθανολογείται βάσιμα ότι στο πλαίσιο των προτάσεων Ντράγκι, θα δοθούν και κάποια χρήματα για τις υποδομές. Όλα αυτά, δημιουργούν αναμφίβολα πεδία νέων εργασιών και για τις εταιρείες πληροφορικής» δηλώνει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένου ομίλου.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχουν αρκετοί λόγοι -ορισμένοι εκ των οποίων διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία- για τους οποίους οι διοικήσεις των εισηγμένων αναμένουν συνέχιση της ανοδικής πορείας των κερδών τους και μετά το 2026, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

  • Η όποια υποχώρηση της ζήτησης θα προέλθει μόνο στις εταιρείες που έχουν σημαντική εξάρτηση από τις συμβάσεις του δημοσίου, ενώ αντίθετα η ζήτηση από την πλευρά των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να αυξάνεται.
  • Οι εταιρείες πληροφορικής έχουν αναλάβει συμβάσεις οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα συνεχίσουν να αποφέρουν έσοδα και μετά την ολοκλήρωσή τους, είτε λόγω επεκτάσεων που θα προκύψουν, είτε εξ’ αιτίας παροχής υπηρεσιών συντήρησης (recurring revenues).
  • Οι εισηγμένοι όμιλοι προχωρούν σταδιακά σε κινήσεις διεύρυνσης του προϊοντικού τους φάσματος, αποβλέποντας σε μελλοντικές πρόσθετες πηγές κερδοφορίας.
  • Το σύνολο σχεδόν των εταιρειών διακρίνεται από πολύ ισχυρή ρευστότητα, η οποία επιτρέπει σε αυτές να επεκταθούν και μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών-συγχωνεύσεων. Τα κέρδη των εταιρειών που θα αποκτηθούν σε συνδυασμό με τις συνέργειες που θα προκύψουν, εκτιμάται ότι θα αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες προέλθουν από το μικρότερο ύψος των δημοσίων έργων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Μπορεί οι προβλέψεις του business plan της Unisystems να μην έχουν δημοσιοποιηθεί, ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής του ομίλου Quest, Γιάννης Λουμάκης εκτίμησε πρόσφατα ότι η εταιρεία του θα σημειώσει φέτος διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης και πως κατά τα επόμενα χρόνια θα πάει πολύ καλά. Σύμφωνα με τον CEO της Unisystems, «τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μόνο το 10% των συνολικών μας εσόδων. Πέρυσι το 48% του κύκλου εργασιών προήλθε από το εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα ιδιαίτερα δυνατοί παρουσιάστηκαν κλάδοι όπως ο τραπεζικός και ο ενεργειακός».

Εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσιάζει το business plan της Profile για την τετραετία 2025-2028, όπως το παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Αγγελίδης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Σύμφωνα με αυτό, ο κύκλος εργασιών από τα 40 εκατ. ευρώ του 2024 θα εκτιναχθεί στα 130 εκατ. ευρώ (αυτό θα γίνει τόσο μέσα από οργανική ανάπτυξη όσο και λόγω προγραμματιζόμενων εξαγορών δύο ή τριών εταιρειών) και το EBITDA από τα 10,3 εκατ. του 2024 θα διαμορφωθεί το 2028 στα 40 εκατ. ευρώ (περίπου θα τετραπλασιαστεί).

Η τριετία 2025-2027 θα αποτελέσει τη δεύτερη φάση του μετασχηματισμού της Space Hellas, της οποίας πέρυσι το 50% των εσόδων της προήλθε από συμβάσεις του δημοσίου. Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου Γιάννη Μερτζάνη, τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται να προκύψουν ισχυροί ρυθμοί αύξησης των εσόδων, ωστόσο αναφέρθηκε σε διεύρυνση της προσφερόμενης προϊοντική γκάμας, δραστική μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, ψαλίδι στο κόστος χρηματοδότησης και αύξηση της καθαρής κερδοφορίας.

Παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες οικονομικές επιδόσεις του ομίλου έχουν ενισχυθεί σημαντικά από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Μανώλης Κόντος, CEO της Austriacard, προέβλεψε για την τριετία 2025-2027, μέση ετήσια οργανική αύξηση πωλήσεων 6%-7% και διεύρυνση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους, με το EBITDA να ανεβαίνει στο 15%-17% του κύκλου εργασιών. Πέραν αυτών, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο υλοποίησης εξαγορών οι οποίες θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και τα 80 εκατ. ευρώ και εστιάζονται κυρίως σε εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Μικρό (μονοψήφιο) ποσοστό του κύκλου εργασιών της Performance Technologies προέρχεται από έργα του δημοσίου. Πάντως, στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Διονύσης Χιντζίδης αναφέρθηκε στον στόχο για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των προηγούμενων ετών κατά την τριετία 2025-2027. Ο Διονύσης Χιντζίδης συμπλήρωσε πως «δραστηριοποιούμαστε σε μια αγορά που αναπτύσσεται και είμαστε τοποθετημένοι σ’ αυτή μέσα από ένα σωστό χαρτοφυλάκιο λύσεων».

Ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων προβλέπει και η Real Consulting, η οποία δραστηριοποιείται στο μέτωπο του επιχειρηματικού λογισμικού.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων