ΕΚΤ: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση – FinanceNews.gr

ΕΚΤ: Στο 4% η αύξηση μισθών στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο - FinanceNews.gr



Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι αναλυτές βλέπουν πιθανή μείωση επιτοκίων το 2026, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, επιβεβαιώνοντας την πολιτική σταθερότητας που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη φορά από τον περασμένο Ιούλιο που η ΕΚΤ επιλέγει να κρατήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

Το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει στο 2%, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στο 2,25%, ενώ το οριακό επιτόκιο δανεισμού διατηρείται στο 2,5%. Η απόφαση αυτή αντανακλά τη στρατηγική «υπομονής» που εφαρμόζει η Φρανκφούρτη, επιδιώκοντας να αξιολογήσει με προσοχή τις εξελίξεις στον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ήδη προϊδεάσει τις αγορές για μια περίοδο παρατεταμένης σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα θα κινηθεί με «μετρημένα βήματα» προτού εξετάσει νέα χαλάρωση της πολιτικής της. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η επόμενη μείωση επιτοκίων ενδέχεται να εξεταστεί μέσα στο 2026, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείξει σημάδια ανθεκτικότητας.

Οι αγορές ερμήνευσαν την απόφαση της ΕΚΤ ως σήμα εμπιστοσύνης προς τη σταθερότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και ως ένδειξη ότι η νομισματική πολιτική παραμένει σε φάση προσεκτικής εξισορρόπησης. Η Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Τράπεζα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρες μειώσεις, μέχρι να διασφαλιστεί πλήρως η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Η συνέχιση της σταθερότητας στα επιτόκια θεωρείται κρίσιμη για τη χρηματοπιστωτική ομαλότητα της Ευρωζώνης, αλλά και για τη συγκράτηση των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα και στα κρατικά ομόλογα. Οι επενδυτές, πάντως, αναμένουν ότι το 2026 μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου μείωσης επιτοκίων, εφόσον η αποκλιμάκωση των τιμών και η ομαλή ανάπτυξη επιβεβαιωθούν στα δεδομένα των επόμενων τριμήνων.

Διαβάστε επίσης: Σε διαφορετική τροχιά ΕΚΤ και Fed για τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων