ΕΝΦΙΑ 2026: Διορθώστε το Ε9 και κερδίστε την έκπτωση 50% σε μικρούς οικισμούς
Χιλιάδες ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας σε μικρούς οικισμούς δεν έλαβαν την προβλεπόμενη έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ 2026, λόγω ασυμφωνιών και ελλείψεων στα στοιχεία του εντύπου Ε9.
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην εσφαλμένη ή ελλιπή αναγραφή του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που εμπόδισε τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με τις δηλώσεις εισοδήματος.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε σε διευκρινίσεις και οδηγίες για τη διόρθωση των στοιχείων και την εκ των υστέρων κατοχύρωση της έκπτωσης.
Πού εντοπίζεται το πρόβλημα
Κατά τη διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων:
Δεν υπήρξε ταύτιση του αριθμού παροχής ρεύματος μεταξύ:
του πίνακα 1 του Ε9 (δήλωση ακινήτων) και
του πίνακα 5 του Ε1 (κύρια κατοικία)
Ως αποτέλεσμα, δεν επιβεβαιώθηκε η κύρια κατοικία και η μόνιμη διαμονή την 1/1/2026
Η έκπτωση 50% δεν εφαρμόστηκε κατά την εκκαθάριση
Παρά το γεγονός ότι η μείωση εφαρμόστηκε αυτόματα σε 583.724 δικαιώματα, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε κάλυψη περίπου 1.000.000 δικαιωμάτων.
Πώς διορθώνεται – Βήμα προς βήμα
Οι δικαιούχοι μπορούν να κατοχυρώσουν την έκπτωση με τις εξής ενέργειες:
1. Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9
Διορθώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
Προθεσμία: έως 31 Ιουλίου 2026
Χωρίς πρόστιμο
Η έκπτωση θα δοθεί με νέα εκκαθάριση, εφόσον επιβεβαιωθεί η αντιστοίχιση
2. Υποβολή ψηφιακής αίτησης μέσω myAADE
Σε περίπτωση που η έκπτωση δεν αποδοθεί:
Μέσω της πλατφόρμας myAADE
Διαδρομή:
Τα Αιτήματά μου → Νέο αίτημα → Φορολογία → Κεφάλαιο → Αίτηση για μείωση ή απαλλαγή ΕΝΦΙΑ
3. Συνυποβολή δικαιολογητικών
Απαιτείται:
Έντυπο Δ500
Έγγραφα που αποδεικνύουν τη σύνδεση του ακινήτου με την κύρια κατοικία:
Πιστοποιητικό κτηματολογίου
Τίτλοι ιδιοκτησίας
Οικοδομική άδεια
Λογαριασμοί ρεύματος
Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση 50%
Η έκπτωση ισχύει για κύριες κατοικίες σε:
Οικισμούς έως 1.500 κατοίκους (σε όλη τη χώρα, με εξαιρέσεις στην Αττική)
Οικισμούς έως 1.700 κατοίκους σε:
Δυτική Μακεδονία
Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
Παραμεθόριες περιοχές Μακεδονίας και Ηπείρου
Υποχρεωτικά κριτήρια (σωρευτικά):
Δήλωση του ακινήτου ως κύρια κατοικία στο Ε1 (φορολογικό έτος 2024)
Φορολογική κατοικία στην Ελλάδα την 1/1/2026
Συνολική φορολογητέα αξία κατοικίας έως 400.000 ευρώ
Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Η ορθή συμπλήρωση του Ε9 αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αυτόματη εφαρμογή φορολογικών ελαφρύνσεων. Ειδικά:
Ο αριθμός παροχής ρεύματος πρέπει να είναι ακριβώς ίδιος σε Ε1 και Ε9
Ο ΑΤΑΚ να αντιστοιχεί στην πραγματική κύρια κατοικία
Να αποφεύγονται παλαιά ή μη επικαιροποιημένα στοιχεία
Οι δικαιούχοι
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%, χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, εξαιρουμένων των οικισμών της Περιφέρειας Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και τους Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφέρειας Ηπείρου που εφάπτονται με τα σύνορα της χώρας, το όριο ορίζεται σε 1.700 κατοίκους.
Η κύρια κατοικία λαμβάνεται από την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εν προκειμένω του φορολογικού έτους 2024. Σε περίπτωση που έχουν δηλωθεί περισσότερες κύριες κατοικίες εντός του έτους, λαμβάνεται η δηλωθείσα ως χρονικά τελευταία κύρια κατοικία. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν χορηγείται εάν η συνολική αξία του 100% της πλήρους κυριότητας της κατοικίας, υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό της αξίας της κατοικίας λαμβάνεται υπόψιν η επιφάνεια των κύριων αλλά και βοηθητικών χώρων της κατοικίας.
Τροποποιητικές
Η ΑΑΔΕ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει ξανά την ηλεκτρονική πύλη του Ε9 για την υποβολή (χωρίς κανένα πρόστιμο) αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2026, μέχρι τις 31 Ιουλίου.
Προσοχή: Πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται όταν πρόκειται για εκπρόθεσμη δήλωση μεταβολής περιουσιακής κατάστασης (π.χ. αγορά, πώληση, γονική παροχή, κληρονομιά), η οποία έπρεπε να δηλωθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας.
Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, η ΑΑΔΕ προχωρά σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τα διορθωμένα στοιχεία των ακινήτων. Το νέο εκκαθαριστικό αναρτάται στο myAADE και το ποσό κατανέμεται στις υπόλοιπες δόσεις του φόρου, σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα πληρωμής.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




