Επιθέσεις σε λιμάνια του Κουβέιτ

financialreport.gr


Το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι δύο από τα βασικότερα λιμάνια του, το Μουμπάρακ Αλ Καμπίρ και το Σουβαΐχ, υπέστησαν ζημιές έπειτα από επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις εντάσσονται στο ευρύτερο κύμα στρατιωτικών ενεργειών που πλήττει την περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Οι αρχές ανέφεραν ότι τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν για την αναχαίτιση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων, ενός πυραύλου cruise και επτά drones, τα οποία κατευθύνονταν προς κρίσιμες υποδομές. Παρά την ένταση των επιθέσεων, δεν καταγράφηκαν ανθρώπινες απώλειες, γεγονός που αποδίδεται στην έγκαιρη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας.

Τα δύο λιμάνια που επλήγησαν αποτελούν σημαντικούς κόμβους για το εμπόριο και την εξαγωγή πετρελαίου, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά. Το Κουβέιτ είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου και βασικός προμηθευτής διεθνώς.

Οι επιθέσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σκηνικό αστάθειας στην περιοχή, καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, επεκτείνεται και σε γειτονικές χώρες του Κόλπου. Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, όπου ενεργειακές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν αποτελέσει στόχο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων