Επιμένει η βιομηχανία για «παιχνίδια» στην αγορά ενέργειας

Επιμένει η βιομηχανία για «παιχνίδια» στην αγορά ενέργειας



Στις καταγγελίες για «παιχνίδια» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με υπερδηλώσεις φορτίων και τεχνητή αύξηση της ζήτησης, έτσι ώστε να «φουσκώνει» το κόστος του ρεύματος για τις βιομηχανίες, επανέρχεται με νέα της επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ.

Σε συνέχεια της μελέτης της Grant Thornton, που είχε γίνει για λογαριασμό της το Μάρτιο και μιλούσε για συστηματική πρακτική από κάποιους παίκτες που δηλώνουν στο χρηματιστήριο ενέργειας μεγαλύτερες κατά 5%-7,5% ποσότητες από αυτές που χρειάζονται οι πελάτες τους, η ΕΒΙΚΕΝ, απέστειλε και νέα επιστολή στη ΡΑΕΕΥ, καλώντας την να διεξαγάγει σχετική έρευνα ανά συμμετέχοντα στην αγορά.

Στην νέα αυτή επιστολή της, η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε με την Αρχή και που παρ’ ότι οι υπολογισμοί της τελευταίας διαφέρουν από εκείνους της Grant Thornton, τελικά καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα.

«Εν γένει διαπιστώνουμε σε κάποιους μήνες μια μικρή διαφορά μεταξύ των υπολογισμών της Grant Thorton, που βασίστηκε στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, με τους δικούς σας υπολογισμούς, που βασίστηκαν τόσο στα στοιχεία του χρηματιστηρίου όσο και στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (ΜQ W+6). Σε κάθε περίπτωση και οι δικοί σας υπολογισμοί για την επίμαχη περίοδο Ιουν-Νοε 2024 καταλήγουν σε σημαντικές θετικές καθαρές αποκλίσεις στο επίπεδο των 80-238 GWh/μήνα», αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ.

H μελέτη της Grant Thorton αφορούσε το «Λογαριασμό Προσαυξήσεων 3», (ΛΠ3), μια από τις βασικές παραμέτρους για την τελική διαμόρφωση του χονδρεμπορικού κόστους, καθώς περιλαμβάνει χρεώσεις γύρω από τη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης, τις απώλειες του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο της αγοράς.

Σύμφωνα με αυτήν, η θετική απόκλιση ως προς τις δηλώσεις φορτίου κάποιων προμηθευτών σε σχέση με τη πραγματική ζήτηση, είχε δείξει μια συνολική επιβάρυνση από τον συγκεκριμένο λογαριασμό για το 2024 στα 394,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 299,9 εκατ. ευρώ το 2023. Δηλαδή μια αύξηση 31,6%, κάτι που δεν μπορεί να αποδοθεί σε ανάλογη αύξηση της ζήτησης. Τα φορτία κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκαν μόλις κατά 3,3% και από τις 36,3 TWh διαμορφώθηκαν στα 37,5 TWh.

Σύμφωνα ωστόσο με την ενεργοβόρο βιομηχανία, η έρευνα που έκανε η ΡΑΕΕΥ περιορίστηκε στη καθαρή απόκλιση του φορτίου (θετική – αρνητική), η οποία υπολογίζεται ως η διαφορά του προγράμματος αγοράς με το μετρούμενο φορτίο σε επίπεδο μήνα, έχοντας μάλιστα αφαιρέσει τα φορτία της Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η αναφορά μόνο σε στοιχεία για την καθαρή απόκλιση δεν αποτυπώνει τις πραγματικές συμπεριφορές καθώς: Αφορά συγκεντρωτικά δεδομένα ανά μήνα και όχι ανά συμμετέχοντα, τη μέση μηνιαία καθαρή απόκλιση, χωρίς να αναλύεται πώς μεταβάλλεται μέσα στην ημέρα για κάθε περίοδο, καθώς επίσης καθαρές αποκλίσεις και όχι ξεχωριστά τις θετικές και τις αρνητικές.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ενεργοβόρος βιομηχανία ζητά έρευνα σε βάθος ανά συμμετέχοντα για να διερευνηθεί εάν υπάρχει στρατηγική προσφορών συγκεκριμένων προμηθευτών στις δηλώσεις φορτίου και παράλληλα να επανεξεταστούν οι χρεώσεις μη συμμόρφωσης, «ώστε να αποθαρρύνονται τέτοιες πρακτικές, οι οποίες στο τέλος της ημέρας κλονίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αναφορικά με προσπάθεια ενδεχόμενης χειραγώγησης της αγοράς».

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων