ΕΣΕΕ: Τι βασανίζει τώρα το ελληνικό λιανεμπόριο

Ντεμπούτο για τον Κώδικα Δεοντολογίας στις προσφορές των σούπερ μάρκετ


Μεγάλες ανισότητες όσον αφορά το χάρτη του ελληνικού εμπορίου κατέγραψε η Ετήσια Έκθεση της ΕΣΕΕ με στοιχεία για το 2023 και μερικώς για το 2024 παρέχοντας ουσιώδη συμπεράσματα για την πορεία του αλλά και τις βασανιστικές προκλήσεις του.

Η συνοπτική εικόνα της έκθεσης εμφανίζει μια «ρηχή» λιανεμπορική αγορά, χωρίς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς οι εγχώριοι προμηθευτές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς ή να συγκρατήσουν το κόστος, γεγονός που δημιουργεί αναπόφευκτη αντανάκλαση στις επιχειρήσεις λιανικής, αφήνοντας δε όλο το χώρο στα πολυεθνικά σχήματα.

Οι επιδόσεις

Οι μεγάλοι του εμπορίου, έστω για τα ελληνικά μέτρα και σταθμά (εταιρείες με διπλογραφικές αποδείξεις) εμφάνισαν στο σύνολο τους αύξηση κύκλου εργασιών το 2023 κατά 3,5%, ωστόσο αν εξαιρεθούν τα σούπερ μάρκετ, η αύξηση κύκλου εργασιών για τις υπόλοιπες κατηγορίες ανήλθε μόλις στο 1,9%, ποσοστό που υπολείπεται ακόμη και του ετήσιου πληθωρισμού. Σε ότι αφορά δε τις μικρές επιχειρήσεις ( με υποχρέωση έκδοσης απλογραφικών στοιχείων) αυτές εμφάνισαν μείωση κύκλου εργασιών κατά 3,3%.

Τα σούπερ μάρκετ όπως έχει ήδη καταγραφεί από την ΕΛΣΤΑΤ, έρευνες αλλά και την πραγματική ζωή απορρόφησαν τον κύριο όγκο του διαθέσιμου καταναλωτικού εισοδήματος.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες (σ.σ. ασφαλώς με μικρότερους τζίρους), πρωταθλητής αναδείχθηκε ο κλάδος καλλυντικών ενώ δραστική είναι η υποχώρηση του κύκλου εργασιών στην ένδυση- υπόδηση που υποχώρησε στα επίπεδα του 2020, χρονιάς που ως γνωστόν «ο κόσμος ήταν κλειστός» και η κατανάλωση αυτών των ειδών περιορισμένη.

Η έρευνα επίσης κατέγραψε πως σταδιακά μέσα στη δεκαετία 2014-2024 οι γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα υποχωρούν και το 2023 οι μόνες που είχαν θετικό πρόσημο ήταν η Αττική και το Νότιο Αιγαίο, περιοχές που παρεπιπτόντως ταυτίζονται ως πρωταθλήτριες σε ότι αφορά την τουριστική καταναλωτική δαπάνη.

Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία που αφορούν ουσιωδώς και στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας καθώς το εμπόριο γύρισε την πλάτη στη εγχώρια παραγωγή. Η άνοδος των τιμών προμηθευτών διόγκωσε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία 10 χρόνια (36%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη συνεργασία τους με κάποιον εγχώριο προμηθευτή, αναζητώντας φθηνότερο κόστος αγοράς προϊόντων.

Ασφαλώς σ’ αυτό το περιβάλλον το ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στο λιανικό εμπόριο έχει μειωθεί δραστικά. Μετά και τα τελευταία στοιχεία η ΕΣΕΕ εκτιμά πως στη δεκαετία 2014-2024 οι επιχειρήσεις αυτοαπασχόλησης μειώθηκαν κατά 51%.

Προκλήσεις

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σ. Καφούνης κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης επικαλέστηκε τόσο τα ευρήματα της ανάλυσης όσο και την εμπειρία της αγοράς σημειώνοντας πως οι βασικές προκλήσεις είναι η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης (κάτω από τα 1.700 ευρώ το 2023 έναντι 2.177 το 2008), η οποία έχει επίσης μετατοπιστεί στα βασικά αγαθά (σ.σ. σούπερ μάρκετ), ή στην διάθεση των διαθεσίμων σε μορφές κατανάλωσης όπως είναι η αναψυχή (ταξίδια, διασκέδαση, πολιτισμός).

Πάντως η διαχείριση του κόστους των ανατιμήσεων από τις προμηθεύτριες εταιρείες αποτέλεσε τον πρώτο παράγοντα δυσκολίας για τους λιανεμπόρους, ενώ ακολούθησε το ζήτημα εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους (ενέργεια και μισθοί), πέρα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σημειώνεται πάντως πως η αποτύπωση του εγχώριου εμπορίου δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει το παγκόσμιο κανάλι αγοράς αγαθών μέσω ψηφιακών καναλιών και ως εκ τούτου μερίδιο της πραγματικής κατανάλωσης δεν αποτυπώνεται πλήρως.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων