Ετοιμαστείτε για… Αποκάλυψη: Η Ινδία σάρωσε με πυραύλους το Κασμίρ – Το Πακιστάν υπόσχεται αιματηρά αντίποινα

Ετοιμαστείτε για... Αποκάλυψη: Η Ινδία σάρωσε με πυραύλους το Κασμίρ - Το Πακιστάν υπόσχεται αιματηρά αντίποινα

Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας είχε στο στόχαστρο «τρομοκρατικές υποδομές»

Πυραυλικές επιθέσεις από την Ινδία εξαπολύθηκαν μεσάνυχτα (τοπική ώρα) της Τρίτης 6/5 σε συνολικά εννέα στόχους στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, μεταξύ άλλων κοντά στην πόλη Μουζαφαραμπάν, σε μία ραγδαία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, ισχυρά πυρά και εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο συνοριακές περιοχές του ινδικού Κασμίρ.

Όπως αναφέρεται, το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι η πυραυλική επίθεση με την ονομασία «Επιχείρηση Sindoor», είχε στο στόχαστρο «τρομοκρατικές υποδομές» στο Πακιστάν και στο κατεχόμενο από το Πακιστάν, Τζαμού και Κασμίρ, «από όπου σχεδιάζονται και κατευθύνονται τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ινδίας».

«Αυτά τα βήματα έρχονται μετά τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, στην οποία δολοφονήθηκαν 25 Ινδοί και ένας Νεπαλέζος πολίτης.
Οι ενέργειές μας ήταν στοχευμένες, μετρημένες και μη κλιμακούμενες. Δεν έχουν στοχοποιηθεί πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Ινδία έχει επιδείξει σημαντική αυτοσυγκράτηση στην επιλογή των στόχων και στη μέθοδο εκτέλεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας, αναφερόμενο σε επίθεση που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα εναντίον τουριστών στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία.

Μιλώντας στο Geo News, εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε επίσης ότι κανένα ινδικό αεροσκάφος δεν εισήλθε στον πακιστανικό εναέριο χώρο ενώ καμία στρατιωτική εγκατάσταση του Πακιστάν δεν επλήγη.
Συγκεκριμένα, ο Αντιστράτηγος Ahmed Sharif Chaudhry δήλωσε στο ARY News ότι η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε γρήγορα, ενεργοποιώντας τα αμυντικά της συστήματα και εμποδίζοντας οποιοδήποτε ινδικό αεροσκάφος να διεισδύσει στον πακιστανικό εναέριο χώρο.
«Το Πακιστάν θα απαντήσει σε χρόνο και τόπο της επιλογής του», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ατυχής ενέργεια της Ινδίας θα λάβει την κατάλληλη απάντηση».

??BIG BREAKING NEWS

Indian Army strikes terror targets in PoK under ‘Operation Sindoor’#OpeartionSindoor #mockdrills #IndianArmy #PahalgamTerroristAttack
pic.twitter.com/8SpJIGaVVg

— TollywoodRulz (@TollywoodRulz) May 6, 2025

SPOKESPERSON PAKISTAN ARMED FORCES:#India has carried out strikes in #Pakistan’s #Bahawalpur, #Muzaffarabad and #Kotli. pic.twitter.com/SiR9fnjCa0

— Developing Pakistan (@developingpak) May 6, 2025

Exclusive footage of Indian airstrike on Pakistani city of #Bahawalpur#India has claimed to have hit nine targets in airstrikes on three major Pakistani cities of Bahawalpur, #Muzaffarabad and #Kotli.#Zrumbesh_News pic.twitter.com/vXw5kHzvkb

— Zrumbesh English (@ZrumbeshEnglish) May 6, 2025

Μετά τις εκρήξεις, η περιοχή βυθίστηκε στο σκοτάδι λόγω γενικής διακοπής ρεύματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο εκπρόσωπος των διεθνών αερογραμμών του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις που ήδη εκτελούνταν από αέρος έχουν εκτραπεί προς το Καράτσι.

Πυρηνικές κεφαλές… και προσομοίωση

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο χώρες είναι πυρηνικές, με περισσότερους από 150 πυρηνικές κεφαλές η κάθε μια.
Το 2019, το Πανεπιστήμιο του Princeton έκανε προσομοίωση πιθανής σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
«Το σενάριο που αφορά το 2025, περιλαμβάνει τρομοκρατική επίθεση σε Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους με πολλά θύματα, η οποία θα οδηγήσει σε μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση» αναφέρει η έκθεση.

Εκτιμήσεις για 125 εκατομμύρια νεκρούς

Αν η Ινδία και το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν και τις 300 πυρηνικές κεφαλές που φέρεται να διαθέτουν, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να χαθούν από 50 έως 125 εκατομμύρια άνθρωποι.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι οικολογικές συνέπειες θα είναι παγκόσμιες.
«Η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας μπορεί να μειωθεί κατά 2-5°C και η βροχόπτωση να μειωθεί κατά 15-30%.
Αυτό θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγικότητα της γεωργίας και μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πείνα» επισημαίνει η έρευνα του Princeton.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες της κλιμάκωσης;

Η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την περιοχή του Κασμίρ διαρκεί σχεδόν 80 χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν η αποικία της Βρετανικής Ινδίας απέκτησε ανεξαρτησία και χωρίστηκε σε δύο κράτη με βάση τη θρησκεία – την Ινδία (όπου ζούσαν κυρίως Ινδουιστές) και το Πακιστάν (όπου ζούσαν κυρίως Μουσουλμάνοι).
Κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού, το Κασμίρ πέρασε στην Ινδία, αν και η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν μουσουλμανική και ο κυβερνήτης ήταν Ινδουιστής.
Έτσι, αμέσως άρχισαν συγκρούσεις στην περιοχή, και ακολούθησαν αρκετοί πόλεμοι μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για τον έλεγχο της.
Σήμερα, το Κασμίρ ελέγχεται εν μέρει από την Ινδία (οι περιοχές Τζαμού και Κασμίρ, Λαντάκ) και εν μέρει από το Πακιστάν (το αυτοανακηρυγμένο ανεξάρτητο κράτος Αζάντ Κασμίρ και οι βόρειες περιοχές Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν).
Επίσης, μέρος του Κασμίρ ελέγχεται από την Κίνα.
Η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μέσω των ελεγχόμενων περιοχών στο Κασμίρ, το Πακιστάν έχει κοινά σύνορα με την Κίνα.

Το τρίγωνο Ινδίας – Πακιστάν – Κίνας

Η σχέση στο τρίγωνο “Κίνα-Πακιστάν-Ινδία” είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από την ένταση.
Το Πακιστάν θεωρείται στενός σύμμαχος της Κίνας, ενώ η Ινδία είναι ο κύριος περιφερειακός αντίπαλος της Κίνας στην Ασία.
Επιπλέον, η Ινδία θεωρείται ένας από τους πιθανούς ανταγωνιστές της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, καθώς πολλές πολυεθνικές εταιρείες εξετάζουν την Ινδία ως εναλλακτική τοποθεσία για παραγωγή.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα έχει άμεση σχέση με την τρέχουσα κλιμάκωση.
Αντιθέτως, οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Νέου Δελχί φαίνονται να πηγαίνουν προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης.

Αστάθεια στο Πακιστάν

Ένας άλλος πιθανός παράγοντας πίσω από την κλιμάκωση είναι η εσωτερική κατάσταση στο Πακιστάν.
Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, όπως η φυλάκιση του δημοφιλούς πρώην πρωθυπουργού Imran Khan, ο οποίος είχε ακολουθήσει πολιτική σύσφιξης σχέσεων με την Κίνα και τη Ρωσία.
Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων και οι καταστροφικές συνέπειες της χρήσης τους λειτουργούν ως αποτρεπτικός παράγοντας για μια πλήρη σύγκρουση.

Ποιες είναι οι συνέπειες για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Εάν η Ινδία ή το Πακιστάν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, αυξάνονται οι κίνδυνοι για την Ουκρανία, καθώς δημιουργείται προηγούμενο για τη χρήση πυρηνικών όπλων και από τη Ρωσία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, αν η σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξελιχθεί σε πλήρη στρατιωτική φάση, οι δυτικές χώρες, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να βγουν κερδισμένες.

www.bankingnews.gr





Source link

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων