Η αγορά των stablecoins πλησιάζει τα $300 δισ. — Αλλά ποιος μετράει σωστά;

Qries


Ο χώρος των stablecoins πλησιάζει το ορόσημο των 300 δισ. δολαρίων, ωστόσο διαφορετικοί πάροχοι δεδομένων κρύπτο εμφανίζουν αντικρουόμενα νούμερα, αναδεικνύοντας πόσο δύσκολη είναι η ακριβής μέτρηση αυτής της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς.

Σύμφωνα με το CoinMarketCap (CMC), τα stablecoins ξεπέρασαν τα 300 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης την Πέμπτη. Ωστόσο, το CoinGecko τα υπολόγισε πιο κοντά στα 291 δισ., ενώ το DefiLlama τα τοποθέτησε περίπου στα 289 δισ. μέχρι την Παρασκευή.

Η Rafaela Romano, εκπρόσωπος της αναλυτικής πλατφόρμας Alphractal, εξήγησε ότι τέτοιες διαφορές είναι αναπόφευκτες. «Κάθε πλατφόρμα έχει τη δική της μεθοδολογία. Με το Bitcoin ο υπολογισμός της προσφοράς και της κεφαλαιοποίησης είναι απλός, αλλά όταν μπαίνουμε σε άλλα blockchains και πιο σύνθετα tokenomics, τα πράγματα γίνονται περίπλοκα».

Γιατί δεν συμφωνούν τα νούμερα

Το CMC παρακολουθεί περίπου 150 stablecoins, ενώ το CoinGecko και το DefiLlama σχεδόν τα διπλάσια. Επιπλέον, το CMC δεν αποκαλύπτει αναλυτικά τον τρόπο υπολογισμού του, σε αντίθεση με το CoinGecko που χρησιμοποιεί σταθμισμένους μέσους όρους όγκου και φίλτρα για outliers ώστε να βελτιώσει την αξιοπιστία.

Το DefiLlama βασίζεται περισσότερο σε δεδομένα TVL από το blockchain και αντλεί τιμές από το API του CoinGecko, γι’ αυτό τα νούμερά του βρίσκονται συνήθως κοντά σε εκείνα του CoinGecko.

Research, Circle, Market Capitalization, CoinMarketCap, Tether, Stablecoin

Η Romano τόνισε επίσης ότι νέες ενσωματώσεις blockchains και παραλείψεις σε έξυπνα συμβόλαια δημιουργούν αποκλίσεις. Για παράδειγμα, το CMC δεν καταγράφει το Tether Gold (XAUT), το οποίο περιλαμβάνει το CoinGecko, προκαλώντας διαφορά 1,3 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, το CMC δεν έχει προσθέσει ακόμα το νέο συμβόλαιο Sky (USDS), ενώ το CoinGecko το έχει — προσθέτοντας άλλη μια απόκλιση 8,1 δισ. δολαρίων.

Η πιο αυστηρή κατηγοριοποίηση του CMC

Η Alice Liu, επικεφαλής έρευνας στο CoinMarketCap, ανέφερε ότι η πλατφόρμα διαχωρίζει τα πιο σύνθετα tokens που υποστηρίζονται από crypto-collateral από εκείνα που στηρίζονται σε fiat. «Έτσι αποφεύγουμε τη διπλή καταμέτρηση της ίδιας αξίας σε διαφορετικές κατηγορίες. Για παράδειγμα, wrapped assets, derivatives από staking ή restaking, και tokens όπως το USDS μπαίνουν στην κατηγορία των ‘rehypothecated assets’ αντί για stablecoins», εξήγησε.

Stablecoins: έπιασαν το ορόσημο, αλλά όχι τη μαζική χρήση

Τα stablecoins έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο δυνατές τάσεις του 2025, ειδικά μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ να στηρίξει την ανάπτυξή τους μέσω του Genius Act τον Ιούλιο, στο πλαίσιο ενίσχυσης του δολαρίου.

Η αγορά ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια στα τέλη του 2024 και η ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί έκτοτε. Ωστόσο, η μαζική υιοθέτηση παραμένει περιορισμένη, όπως σχολίασε ο Chris Robins, επικεφαλής ανάπτυξης στο Axelar. «Τα 300 δισ. είναι απλώς ένα αρχικό ορόσημο. Η μεγαλύτερη ώθηση προέρχεται από το Tether USDT, το USDC της Circle και το USDe της Ethena».

Αναλυτής της Glassnode πρόσθεσε ότι, παρότι κάποιοι προβλέπουν ότι η αγορά θα φτάσει τα 400 δισ. μέχρι το τέλος του 2025, παραμένουν εμπόδια, όπως οι ρυθμιστικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα ζητήματα διαφάνειας των stablecoins.

Γίνε μέλος του Andreou Club
Συνδέσου με την κοινότητα και μείνε πάντα ενημερωμένος:
https://mee6.gg/m/1059934608889749695

ΔΩΡΕΑΝ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Blockchain (30 βίντεο)
Ξεκίνα τώρα δωρεάν μαθήματα στο Andreou Academy:
https://andreouacademy.com/courses/blockchain-2/

Κατέβασε το ΔΩΡΕΑΝ eBook για το Bitcoin Mining
Απόκτησε τις βασικές γνώσεις για να ξεκινήσεις σήμερα:
https://bitmernmining.com/landing-page-ebook-download-gr/

Για περισσότερα ενημερωμένα νέα, βρείτε μας στο Twitter και στις Ειδήσεις ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube .

Ποια είναι η γνώμη σας για το συγκεκριμένο θέμα; Αφήστε μας το σχόλιο σας από κάτω! Πάντα μας ενδιαφέρει η γνώμη σας!

Αρθρογράφος: Dimitrios Alexandridis

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων