Η διοίκηση Ψάλτη της Alpha Bank παίρνει προμήθειες από τους τραπεζικούς λογαριασμούς – FinanceNews.gr

Με τη Λερναία Ύδρα της Μυθολογίας μοιάζουν οι προμήθειες των τραπεζών. Κόβεται μία και στη θέση έρχεται μία νέα. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Alpha Bank με εντολή του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Ψάλτη άναψε το «πράσινο φως» για χρεώσεις από 6 έως 15 ευρώ ανά τραπεζικό λογαριασμό Η κλιμάκωση της χρέωσης συνδέεται με τα «πακέτα» της Alpha Bank προς του πελάτες της οι οποίοι μπορούν να κάνουν επιλογές με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιούν χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
Η Alpha Bank όπως και άλλες τράπεζες θεωρούν ότι η ήρθε η ώρα να χαρατσώσουν τους καταθέτες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτουν στα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο συνολικός αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών «αγγίζει» τα 50 εκατομμύρια όταν ένα φυσικό όπως και ένα νομικό πρόσωπο έχει τουλάχιστον 4 και 5 τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι τραπεζίτες «αγαπούν» τα έσοδα από τις συναλλαγές των πελατών τους διότι η μία πλευρά πληρώνει και η άλλη εισπράττει χωρίς να αναλαμβάνει κανένα ρίσκο σε αντίθεση με τις χορηγήσεις δανείων που κρύβουν κινδύνους για το ενδεχόμενο να μην αποπληρωθεί το δάνειο. Η κυβέρνηση κόβει το ένα μετά το ‘άλλο τα «κεφάλια» των προμηθειών αλλά βγαίνουν άλλα .
Η Alpha Bank το πρώτο εξάμηνο του έτους εμφάνισε έσοδα από προμήθειες ύψους 225 εκατ ευρώ από 197 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Εκτιμάται ότι για το σύνολο της χρονιάς θα πιάσει τα 500 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έκοψε προμήθειες
Στις αρχές του έτους ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε ανακοινώσει.
Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω web–banking και mobile–banking. Το κόστος μέχρι πρότινος ανερχόταν σε 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή. Η διάταξη αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Καθιέρωση μέγιστου ύψους χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών εντός Ελλάδας. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Πρόκειται για μείωση του κόστους προμηθειών από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 2,5 έως 5 ευρώ που κοστίζει σήμερα). Σημειώνεται ότι από τις αρχές του νέου έτους, βάσει του κανονισμού 2024/88, προβλέπεται η ισοδύναμη επιβάρυνση των άμεσων μεταφορών πίστωσης με τις απλές μεταφορές πίστωσης.
Μηδενικές χρεώσεις για ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος. Σημειώνεται ότι σήμερα οι αντίστοιχες χρεώσεις ανέρχονται από 0-3 ευρώ ανά συναλλαγή.
Μηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα (σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 0,2 ευρώ).
Μηδενική χρέωση για φόρτιση έως 100 ευρώ προπληρωμένων καρτών (από περίπου 1 ευρώ σήμερα).
Επέκταση της μείωσης κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «Μικρή Λιανική» στα 20 ευρώ.
Άρθρο ειδικού συνεργάτη
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.