Η Ελλάδα στον «προθάλαμο» νέας επενδυτικής βαθμίδας: Τι βλέπει η Fitch – FinanceNews.gr

Η Fitch δεν ανέβασε ακόμη την πιστοληπτική βαθμίδα, αλλά έδειξε ότι «βλέπει» θετικά την πορεία της Ελλάδας και ετοιμάζεται για αναβάθμιση
Μετακίνηση από το «σταθερό» στο «θετικό» (stable → positive) έδωσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings για την Ελλάδα, στη φετινή πρώτη αξιολόγησή του, επιβεβαιώνοντας τη βαθμολογία BBB-, δηλαδή στο κατώτατο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας.
Η κίνηση αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέα αναβάθμιση στην επόμενη αξιολόγηση, που έχει οριστεί για τις 14 Νοεμβρίου, μεταφέροντας ισχυρό μήνυμα αγορών και θεσμικών επενδυτών για τη σταθεροποίηση και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και εντυπωσιακή μείωση χρέους
Η Fitch συνδέει τη θετική της πρόβλεψη με μια σειρά καταλυτικών βελτιώσεων στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Το πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και το συνολικό 1,3% για το 2024 ξεπερνούν τις προηγούμενες εκτιμήσεις του οίκου, ενώ προβλέπεται διατήρησή τους γύρω στο 1% έως και το 2026.
Παράλληλα, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση χρέους μεταξύ των χωρών που αξιολογεί, με τις προβλέψεις να δείχνουν χρέος/ΑΕΠ κοντά στο 120% έως το 2030.
Καθοριστικό ρόλο παίζουν και τα ταμειακά διαθέσιμα 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ), τα οποία επαρκούν για την κάλυψη των λήξεων χρέους έως το 2027.
Σύνεση, ανθεκτικότητα, ευθυγράμμιση με την Ε.Ε.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει αξιόπιστο και συνετό δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ η πρόσφατη αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου (Μάιος 2025) εναρμονίζεται πλήρως με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Η Fitch επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας “τρέχει” με 2,3% το 2024, ενώ οι προβλέψεις για 2025 και 2026 ξεπερνούν το 2% – υπερδιπλάσια από το 0,4% της Ευρωζώνης. Παράλληλα, σημειώνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, πτώση της ανεργίας και διατηρούμενη επενδυτική δυναμική.
Μικρή η έκθεση στους εμπορικούς κινδύνους
Αναφορικά με τους διεθνείς κινδύνους, ο οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι σχετικά θωρακισμένη από τις αναταράξεις στον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αποτελούν μόλις 4% των συνολικών εξαγωγών, πολύ κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν σε υψηλό αλλά σταθερό επίπεδο, κοντά στο 3% του ΑΕΠ, γεγονός που δεν δημιουργεί πρόσθετες δημοσιονομικές πιέσεις.
«Αγκάθι» το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Στο πεδίο των εξωτερικών ισοζυγίων, η Fitch υπογραμμίζει τον διαρθρωτικό χαρακτήρα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε το 6,4% του ΑΕΠ το 2024, από 6,2% το 2023.
Η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος (κατά σχεδόν 3 δισ. ευρώ), λόγω της αύξησης εισαγωγών βιομηχανικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ η άνοδος του τουριστικού πλεονάσματος ήταν περιορισμένη.
Παρότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη προστατεύει τη χώρα από κρίσεις εξωτερικής χρηματοδότησης, το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης και η ένταση των εισαγόμενων επενδύσεων αποτελούν πηγές πίεσης μεσοπρόθεσμα.
Ενισχυμένος τραπεζικός τομέας – Οι προκλήσεις των DTCs
Σε θετικό τόνο κινείται και η εκτίμηση για τον τραπεζικό κλάδο. Η Fitch αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες κατά μία βαθμίδα τον Μάρτιο του 2025, αναγνωρίζοντας:
-
ισχυρότερες κεφαλαιακές βάσεις
-
καλύτερη ποιότητα ενεργητικού
-
υγιή κερδοφορία
-
και σταθερή χρηματοδότηση μέσω καταθέσεων
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο ισχυρός δεσμός κράτους–τραπεζών εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, εξαιτίας της υψηλής συμμετοχής των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) στο κεφάλαιο των τραπεζών (50% του Common Equity Tier 1). Αν και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για σταδιακή απορρόφησή τους αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα, ο συστημικός κίνδυνος παραμένει μοναδικός στην Ευρωζώνη.
Το ημερολόγιο των αξιολογήσεων: Όλα τα επόμενα «ραντεβού»
Η Fitch ολοκλήρωσε τον Μάιο την πρώτη ετήσια αξιολόγηση της Ελλάδας. Το επόμενο κλειδί είναι η Scope Ratings στις 30 Μαΐου, η οποία τον Δεκέμβριο είχε ήδη αναβαθμίσει τη χώρα στη βαθμίδα BBB με σταθερό outlook.
Ακολουθούν:
-
5 Σεπτεμβρίου – DBRS
-
19 Σεπτεμβρίου – Moody’s
-
17 Οκτωβρίου – S&P
-
7 Νοεμβρίου – Scope Ratings
-
14 Νοεμβρίου – Fitch Ratings
Οι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον τις κινήσεις των επόμενων οίκων, καθώς κάθε θετική έκθεση ενισχύει την επενδυτική εμπιστοσύνη και τη συνολική εικόνα της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΘΟ για Fitch: Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης ανεβάζουν επενδυτικά σκαλοπάτια την Ελλάδα
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.