Η Ουκρανία «σβήνει» σε 4 μήνες – Η Ρωσία ετοιμάζει σμήνη ατσάλινης καταστροφής – Θύελλα με επιθέσεις 2.000 drones την ημέρα
Τις τελευταίες 20 ημέρες η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 4.900 drones κατά ουκρανικών στόχων – Δεν μπορεί να αντισταθεί το Κίεβο
Εν αναμονή του γ’γύρου των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στην Τουρκία και του – απίθανου εν πολλοίς – σεναρίου για συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, η Ουκρανία βρίσκεται ολοένα και πιο συχνά αντιμέτωπη με μαζικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
Μόλις το τελευταίο 24ωρο η Μόσχα εκτόξευσε πάνω από 450 drones και πυραύλους κατά στόχων στην Ουκρανία.
Αυτή ήταν η έκτη φορά μέσα στον Ιούλιο που η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 400 drones και πυραύλους στην Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει κρίσιμη έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δεν πολεμά όπως το προηγούμενο διάστημα.
Δεν προελαύνει με τανκς, ούτε εξαντλείται σε γραμμές μετωπικής μάχης στα χαρακώματα.
Τις τελευταίες 20 ημέρες εκτόξευσε πάνω από 4.900 drones κατά ουκρανικών στόχων.
Οι επιθέσεις πλέον είναι φθηνές, μαζικές και σιωπηλές, τη στιγμή που το Κίεβο εξοντώνεται και εξαντλείται καθημερινά – στρατιωτικά και οικονομικά – καθώς προσπαθεί να προστατευθεί χρησιμοποιώντας ένα πανάκριβο σύστημα αεράμυνας, όπου ο κάθε πύραυλος κοστίζει εκατομμύρια δολάρια.
Μια νέα εποχή πολέμου έχει ξεκινήσει.
Μπορεί η Δύση να ακολουθήσει τη φονική αριθμητική της Ρωσίας;
Ή θα χαθεί πριν καν ακούσει τον ήχο της προσέγγισης;
Η νέα κανονικότητα
Ο σχεδόν 3,5 ετών πόλεμος έχει εισέλθει σε μια νέα, επικίνδυνη φάση, κατά την οποία η Ρωσία καθιερώνει ως «κανονικότητα» τις νυχτερινές μαζικές επιθέσεις με εκατοντάδες drones και πυραύλους.
Στις αρχές Ιουλίου, όταν η Ρωσία εκτόξευσε 728 drones και πυραύλους σε ένα μόνο βράδυ – καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ στον 40μηνο πόλεμο – πολλοί αναλυτές το χαρακτήρισαν ως εξαίρεση.
Όμως όσο προχωρούσε ο Ιούλιος, κατέστη σαφές ότι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του πολέμου.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, η συχνότητα των ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων αυξήθηκε αισθητά, υποδεικνύοντας τη σημαντική ενίσχυση της παραγωγής και προμήθειας drones από πλευράς Ρωσίας — drones που τείνουν να αντικαταστήσουν τα βλήματα και το πυροβολικό στον πόλεμο.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο drone στον κόσμο
Μέσα σε αυτό το κλίμα κλιμάκωσης, η Ρωσία παρείχε σπάνια πρόσβαση στο εργοστάσιο drone στο Yelabuga.
Το βίντεο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Zvezda, δείχνει την εμπιστοσύνη της Μόσχας στην ικανότητά της να παράγει drones μαζικά.
Το Yelabuga, που βρίσκεται στο κεντρικό Ταταρστάν, περίπου 1.100 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα, αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ειδική οικονομική ζώνη για την προώθηση της επιστήμης και των επιχειρήσεων.
Τώρα, παράγει εκατοντάδες kamikaze drones καθημερινά.
Η Ρωσία το παρουσιάζει ως το μεγαλύτερο εργοστάσιο drone στον κόσμο.
Το βίντεο δείχνει σειρές από μαύρα drones Geran-2, τη ρωσική έκδοση του ιρανικού Shahed-136, ειδικά βαμμένα σε μαύρο χρώμα για νυχτερινές επιθέσεις.
Παραγωγή 5.000 drones μεγάλης εμβέλειας το μήνα
Το βίντεο φαίνεται να δείχνει εφήβους να εργάζονται στη γραμμή παραγωγής, με τον αφηγητή να αναφέρει:
«Όπου κι αν κοιτάξεις, βλέπεις νέους να εργάζονται εδώ».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ρωσία παράγει ήδη 5.000 drones μεγάλης εμβέλειας τον μήνα.
Μόνο το εργοστάσιο στο Yelabuga έχει παράξει πάνω από 18.000 drones Geran-2 στο πρώτο εξάμηνο του 2025.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι η παραγωγική ικανότητα μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω στους επόμενους μήνες.
Επίθεση με drones ως νέα τακτική… κορεσμού της αεράμυνας
Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν πως η τακτική των μαζικών επιθέσεων που εφαρμόζουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας με χρήση μεγάλου αριθμού drones επιτρέπει την επίτευξη πιο επιτυχημένων αποτελεσμάτων.
Δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται επίσημα ουκρανικά στοιχεία, αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα προσβολής στόχων τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί τρεις φορές σε σύγκριση με τον μέσο όρο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας γίνεται χειρότερη.
Αλλά βλέπουμε ότι οι νέες τακτικές επίθεσης με σμήνη από UAV, τα οποία πλέον πετούν σε μεγαλύτερο ύψος, τα καθιστούν πιο αποτελεσματικά» τονίζουν οι FT, επικαλούμενοι τον Yasir Atalan από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μια βάση δεδομένων με τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Ουκρανίας.
«Η αύξηση της κλίμακας των εκτοξεύσεων υπερφορτώνει τα συστήματα αεράμυνας, αυξάνοντας την πιθανότητα επιτυχιών», τονίζει ο Atalan.
Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης «τακτικές καινοτομίες της Ρωσίας», χάρη στις οποίες κατόρθωσε να αναπτύξει drones ικανά «να πετούν πιο γρήγορα και να ξεφεύγουν από την εμβέλεια των πολυβόλων που είναι τοποθετημένα σε φορτηγά – μέθοδο που χρησιμοποιεί συνήθως η Ουκρανία για την εξουδετέρωσή τους».
Έξι μαζικές επιθέσεις τον Ιούλιο με πάνω από 400 drones
Το τελευταίο 45ήμερο, η Ρωσία ξεπέρασε τις 400 εκτοξεύσεις drones εννέα φορές.
Μόνο τον Ιούλιο, αυτό συνέβη έξι φορές:
– 4 Ιουλίου: 539 drones και 11 πύραυλοι
– 9 Ιουλίου: 728 drones και 13 πύραυλοι (ρεκόρ), με επίκεντρο τη Lutsk
– 10 Ιουλίου: 415 επιθέσεις, με στόχο κυρίως το Κίεβο
– 12 Ιουλίου: 597 drones και 26 πύραυλοι, χτυπώντας πόλεις όπως Lviv, Lutsk, Chernivtsi
– 16 Ιουλίου: 400 drones και 1 βαλλιστικός πύραυλος
– 21 Ιουλίου: 400 drones και πύραυλοι
Εντωσιακά στατιστικά στοιχεία
Σύνολο Ιουλίου (μέχρι τις 21/7): 4.929 drones και 148 πύραυλοι
Καθημερινός μέσος όρος: 234 drones & 7 πύραυλοι
Ιούνιος 2025: 5.438 drones & 239 πύραυλοι
Καθημερινός μέσος όρος.: 181 drones & 8 πύραυλοι/ημέρα
Μάιος 2025: 3.835 drones & 117 πύραυλοι
Καθημερινός μέσος όρος: 124 drones & 4 πύραυλοι/ημέρα
Η χρήση drones αυξήθηκε σχεδόν 100% σε δύο μήνες.
Σύμφωνα με το Institute for the Study of War (ISW), η χρήση drones αυξάνεται με ρυθμό 31% ανά μήνα σε Ιούνιο και Ιούλιο.
Η Ρωσία μπορεί να φτάσει τις 2.000 εκτοξεύσεις drones ανά νύχτα
Ο Christian Freuding, επικεφαλής σχεδιασμού του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, δήλωσε στις 19 Ιουλίου ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή ώστε να μπορεί να εκτοξεύει 2.000 drones σε μία νύχτα.
Η δήλωση αυτή δεν είναι μόνο ανησυχητική για τους Ουκρανούς.
Συνιστά προειδοποίηση για την αλλαγή του χαρακτήρα του πολέμου, τον οποίο πλέον διαμορφώνει η τεχνολογία, η μαζική παραγωγή και η στρατηγική κόπωσης – όχι μόνο των στρατιωτών αλλά και των κρατικών οικονομιών.
Το ISW συμφωνεί: αν συνεχιστεί η τωρινή τάση, μέχρι Νοέμβριο 2025 η Ρωσία θα έχει την ικανότητα να εξαπολύσει 2.000 drones σε ένα 24ωρο.
Ασύμμετρος… οικονομικός πόλεμος
Η Μόσχα έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται ταχύτατα στις εξελίξεις του πολέμου.
Αρχικά μετέφερε την τεχνογνωσία των ιρανικών Shahed-136 –τα γνωστά «drones kamikaze» – και στη συνέχεια άρχισε να τα παράγει εντός Ρωσίας, υπό τη νέα ονομασία Geran-2.
Το κόστος ενός τέτοιου drone κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 50.000 ευρώ – εξαιρετικά χαμηλό για την κλίμακα πολέμου.
Αντίθετα, η κατάρριψή του με δυτικά συστήματα όπως το αμερικανικής κατασκευής Patriot μπορεί να κοστίσει πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ ανά εκτόξευση πυραύλου.
Αυτή η ασύμμετρη οικονομική εξίσωση είναι που τρομάζει τους στρατιωτικούς αναλυτές στη Δύση.
Η Ρωσία, χωρίς να αναζητά τεχνολογική υπεροχή, επενδύει στην «υπέρβαση μέσω όγκου» – και φαίνεται έτοιμη να εφαρμόσει αυτήν τη λογική σε εξαντλητικό επίπεδο.
Δεν μπορεί να ανταποκριθεί η ουκρανική αεράμυνα
Ο Γερμανός στρατηγός Freuding παραδέχεται πως η Ουκρανική αεράμυνα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιου επιπέδου επιθέσεις – όχι μόνο λόγω έλλειψης τεχνολογίας, αλλά κυρίως λόγω κόστους και διαθεσιμότητας.
Ένα σύστημα αεράμυνας όπως το Patriot, ακόμη και αν θεωρητικά μπορούσε να αναχαιτίσει δεκάδες στόχους ταυτόχρονα, δεν είναι σχεδιασμένο για οικονομική βιωσιμότητα σε πόλεμο φθοράς.
Αντί να εξαντλήσει τις ρωσικές δυνατότητες, η Ουκρανία καταλήγει να εξαντλεί τους δυτικούς πόρους.
Επιπλέον, ο Γερμανός στρατηγός αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιας απειλής είναι η ανάπτυξη φθηνών αντιαεροπορικών λύσεων, με κόστος ανά μονάδα μεταξύ 2.000–4.000 ευρώ.
Όμως, ο ίδιος παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο.
Νέος τύπος πολέμου: Ψυχολογική εξάντληση
Αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στο να εξαντλήσει ψυχολογικά τις ουκρανικές δυνάμεις, να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να ροκανίσει τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο.
Το Lowy Institute σημειώνει ότι ο Vladimir Putin, απογοητευμένος από την αποτυχημένη θερινή επίθεση, στοχεύει πλέον στη φθορά του ηθικού των Ουκρανών και των δυτικών συμμάχων μέσω αεροπορικών επιθέσεων σε πολιτικούς στόχους.
Ο Donald Trump, πρόεδρος των ΗΠΑ, συμφώνησε να παραδώσει επειγόντως στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας Patriot.
Ωστόσο, τα Patriot είναι ακριβοί αναχαιτιστές και μη βιώσιμη λύση για φθηνά drones.
Το Center for Strategic and International Studies (CSIS) προειδοποιεί: «Η αδιάκοπη χρήση φθηνών drones από τη Ρωσία δείχνει μια μετάβαση προς τον πόλεμο φθοράς μέσω μαζικού κορεσμού.
Οι δυτικές χώρες πρέπει να αναπτύξουν οικονομικά αποδοτικά αντίμετρα και να περιορίσουν τις κινεζικές τεχνολογικές ροές που τροφοδοτούν την παραγωγή ρωσικών drones»
Είναι συνεπώς προφανές ότι η επόμενη πρόκληση στον πόλεμο είναι η δημιουργία φθηνών, μαζικής παραγωγής αντι-drones λύσεων.
Η επιβεβαίωση…
Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Denys Shmyhal δήλωσε ότι το Κίεβο θα χρειαστεί τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα το 2026 εκ των οποίων ελπίζει να συγκεντρώσει το ήμισυ με τη στήριξη της Δύσης.
«Τον επόμενο χρόνο θα απαιτηθούν τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα.
Συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες ώστε να προσελκύσουμε το ήμισυ αυτού του ποσού με τη στήριξη των συμμάχων.
Ήδη διεξάγουμε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Shmyhal στο κανάλι του στο Telegram.
Την προηγούμενη ημέρα, στη συνάντηση της ομάδας “Ramstein”, ο Shmyhal ζήτησε 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθεί το φετινό χρηματοδοτικό έλλειμμα για τις στρατιωτικές προμήθειες.
www.bankingnews.gr
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.