ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης του προσωπικού από την Πρεσβεία τους στην Κύπρο

ΗΠΑ: Εντολή αποχώρησης του προσωπικού από την Πρεσβεία τους στην Κύπρο



Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε εντολή στο μη απαραίτητο προσωπικό του και στα μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στην Κύπρος να αποχωρήσουν από τη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

 

Όπως επισημαίνεται, το υπουργείο «εξουσιοδότησε τους υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δεν είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της πρεσβείας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, να εγκαταλείψουν την Κύπρο λόγω αυξημένων κινδύνων για την ασφάλεια».

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται σε περιόδους περιφερειακής αστάθειας.

 

Cyprus: The State Department updated the Travel Advisory for Cyprus to reflect the authorized departure of non-emergency U.S. government personnel and family members of government personnel. Read the full advisory: https://t.co/xeGmqQrxI9 pic.twitter.com/mEMqAcDIZU

— TravelGov (@TravelGov) March 4, 2026

Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέτρεψε σε μη απαραίτητο προσωπικό και στα μέλη των οικογενειών τους που υπηρετούν στην Κύπρο αλλά και σε Σαουδική Αραβία και Ομάν να αποχωρήσουν από τις χώρες αυτές, καθώς το Ιράν συνεχίζει τις επιθέσεις κατά αμερικανικών κυβερνητικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.

Σε σχετική ενημέρωση προς το προσωπικό στη Σαουδική Αραβία γίνεται λόγος για «συνεχιζόμενη απειλή επιθέσεων με drones και πυραύλους από το Ιράν», μετά το πλήγμα που δέχθηκε η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η δυνατότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να παράσχει βοήθεια σε πολίτες των ΗΠΑ στη χώρα είναι «περιορισμένη».

Σύμφωνα με το CNN, στις αντίστοιχες οδηγίες για την Κύπρο και το Ομάν γίνεται αναφορά σε «κινδύνους για την ασφάλεια».

Τη Δευτέρα, drone στόχευσε τη βρετανική αεροπορική βάση RAF Ακρωτηρίου στην Κύπρο, που αποτελεί βασικό κόμβο των επιχειρήσεων της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στη Μέση Ανατολή.

Το Ομάν, το οποίο διαχρονικά λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει επιθέσεις στην τρέχουσα σύγκρουση. Ωστόσο, το εμπορικό λιμάνι του Ντουκμ, στην ανατολική ακτή της χώρας, έχει δεχθεί περισσότερες από μία επιθέσεις με ιρανικά drones.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων