Θεοδωρικάκος: «Η οικογένεια είναι το κλειδί για την δημογραφική ανάκαμψη» – FinanceNews.gr

Θεοδωρικάκος: Κερδίζουμε όλοι από μια παραγωγική Ελλάδα - FinanceNews.gr


Θεοδωρικάκος: Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος απαιτεί δράση όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στις αξίες της κοινωνίας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης των περιφερειακών και παραμεθόριων περιοχών, ενίσχυσης της βιομηχανίας και προώθησης της καινοτομίας. «Δεν αρκεί να σταματήσουμε τη μείωση του συνολικού πληθυσμού των Ελλήνων που ζουν στην πατρίδα. Αυτή η αρνητική τάση πρέπει να ανασχεθεί, πρώτα και κύρια, στην περιφέρεια και στις παραμεθόριες περιοχές», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως επεσήμανε, η αναστροφή αυτής της τάσης είναι αναγκαία τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για οικονομικούς και παραγωγικούς λόγους. Σύμφωνα με τον υπουργό, «δεν είναι βιώσιμο ένα μοντέλο όπου συνεχίζεται η ροή μεγάλου αριθμού ανθρώπων από την περιφέρεια προς το Λεκανοπέδιο Αττικής. Αυτό καθιστά τη ζωή στο Λεκανοπέδιο δυσκολότερη και σχεδόν μη βιώσιμη, τόσο λόγω του κόστους για νέες υποδομές, όσο και λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, ιδιαίτερα της στέγασης».

Ειδικές ενισχύσεις

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες, δίνοντας έμφαση στις περιοχές ειδικής ενίσχυσης. «Στον Αναπτυξιακό Νόμο που ψηφίσαμε, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις παραμεθόριες περιοχές και σε περιοχές με εισόδημα κάτω από το 70% του εθνικού μέσου όρου. Τις ενισχύουμε μέσω ειδικού αναπτυξιακού καθεστώτος, με 150 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ουσιαστική στήριξη, πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές μέσα στην επόμενη τριετία. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά».

Βιομηχανία και καινοτομία

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης της βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι «η μεταποίηση είναι απαραίτητη για μια σταθερή, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη». Παράλληλα, τόνισε την προσπάθεια ένταξης των καινοτομιών και των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας στην οικονομία, ώστε να παράγονται πιο καινοτόμα, ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα προϊόντα.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων