ΙΕΛΚΑ: Μειωμένος πληθωρισμός (+0,61%) στα σούπερ μάρκετ το Σεπτέμβριο

ΙΕΛΚΑ: Μειωμένος πληθωρισμός (+0,61%) στα σούπερ μάρκετ το Σεπτέμβριο - Financial Report


Μικρή ανάσα στις τιμές των σούπερ μάρκετ έφερε ο Σεπτέμβριος, καθώς ο «πληθωρισμός ραφιού» περιορίστηκε στο +0,61% σε ετήσια βάση, με αισθητή μηνιαία πτώση -0,76% έναντι Αυγούστου. Στο κυλιόμενο 12μηνο (Οκτ. 2024 – Σεπτ. 2025) η μεταβολή διαμορφώνεται στο +0,76%, επιβεβαιώνοντας τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τη στοχευμένη μηνιαία έρευνα του ΙΕΛΚΑ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται σε κατηγορίες καθημερινής κατανάλωσης: φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-5,63%), απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-5,40%), και τρόφιμα παντοπωλείου (-5,18%). Πτώση σημειώθηκε επίσης σε τροφές/είδη για κατοικίδια (-3,21%) και είδη μιας χρήσης (-3,18%). Η βελτίωση στα οπωροκηπευτικά συνδέεται με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τα λαχανικά, ενώ στο «παντοπωλείο» βοήθησε η σταδιακή εξομάλυνση στην τιμή του ελαιολάδου.

Στον αντίποδα, «θερμές ζώνες» παραμένουν τα φρέσκα κρέατα (+10,18%), τα μπισκότα/σοκολάτες/ζαχαρώδη (+9,88%), τα είδη πρωινού και ροφήματα (+6,06%), τα γαλακτοκομικά και οι χυμοί ψυγείου (+4,26%) και τα κατεψυγμένα (+3,82%). Στα κρέατα, το ράλι αποδίδεται αφενός στις υψηλότερες διεθνείς τιμές –ιδίως στο μοσχάρι, όπου μεγάλο μέρος της ελληνικής κατανάλωσης είναι εισαγωγής– και αφετέρου σε ζωονόσους που έπληξαν εκτροφές (π.χ. αιγοπροβατοτροφία). Ενδεικτικά, την εβδομάδα 38 του 2025 (15–21 Αυγούστου), η τιμή παραγωγού για βόειο κρέας (νεαρό αρσενικό) στην ΕΕ ήταν +35,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και +23,5% σε σχέση με την αρχή του 2025, με ανοδική τάση.

Στα γλυκά και τα ροφήματα, ο «λογαριασμός» περνά από τις πρώτες ύλες: κακάο και καφές. Το κακάο παραμένει ασταθές διεθνώς· τον Ιούνιο 2025 οι τιμές του ήταν κατά 168,9% υψηλότερες από τον Ιούνιο 2023, έχοντας φτάσει τους προηγούμενους μήνες έως και τα 10.710 δολ./τόνο. Λόγω των χρόνων παραγωγής των υποπροϊόντων (σοκολάτα) και τελικών προϊόντων (γλυκά), οι ανατιμήσεις «γράφουν» στα ράφια με καθυστέρηση.

Το γενικότερο «φρένο» στις ανατιμήσεις αποδίδεται σε τρεις παράγοντες: την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων, την υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα αποθεμάτων (γρηγορότερη αναπλήρωση σε νέες, συχνά χαμηλότερες τιμές) και την αυξημένη παρουσία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που λειτουργούν ως μοχλός ανταγωνισμού στην τιμή.

Μεθοδολογικά, η έρευνα του ΙΕΛΚΑ δεν βασίζεται σε δειγματοληψία αλλά σε ανάλυση του συνόλου των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων των αλυσίδων, εξετάζοντας τη μεταβολή της μοναδιαίας αξίας ανά κατηγορία (πωλήσεις προς όγκο) μεταξύ Σεπτεμβρίου 2025 και Σεπτεμβρίου 2024. Ο δείκτης αντανακλά τόσο την πορεία τιμών όσο και τις καταναλωτικές επιλογές. Η μέτρηση επαναλαμβάνεται κάθε μήνα, επιτρέποντας διαχρονική παρακολούθηση των τάσεων στην οργανωμένη λιανική τροφίμων.

Συνολικά, ο Σεπτέμβριος έδειξε ότι η αγορά τροφίμων εισέρχεται σε φάση σχετικής σταθεροποίησης, με «ανάσες» σε βασικά καλάθια αλλά και επίμονα σημεία πίεσης σε πρωτεΐνες και ζαχαρώδη. Το επόμενο διάστημα θα κριθεί από την πορεία των διεθνών πρώτων υλών και τη μετακύλισή τους στην αλυσίδα, καθώς και από το πώς οι αλυσίδες θα διαχειριστούν αποθέματα και ιδιωτική ετικέτα σε ένα περιβάλλον αργής αποκλιμάκωσης.

ΙΕΛΚΑ: Μειωμένος πληθωρισμός (+0,61%) στα σούπερ μάρκετ το Σεπτέμβριο – Financial Report

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων