ΙΟΒΕ: Αύξηση προσδοκιών στην βιομηχανία τον Φεβρουάριο, αλλά και αβεβαιότητας από τις διεθνείς εξελίξεις

ΙΟΒΕ: Αύξηση προσδοκιών στην βιομηχανία τον Φεβρουάριο, αλλά και αβεβαιότητας από τις διεθνείς εξελίξεις


Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ, αντανακλώντας την ενίσχυση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για την πορεία της παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 110,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 105,8 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ κινήθηκε και ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2025 (110,1 μονάδες).

Η άνοδος του δείκτη αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των προβλέψεων των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους επόμενους μήνες, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται αποκλιμάκωση των αποθεμάτων έτοιμων προϊόντων, στοιχείο που υποδηλώνει καλύτερες προοπτικές ζήτησης.

Παράλληλα, θετικότερη εικόνα εμφανίζουν και οι προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο, με περισσότερες επιχειρήσεις να αναμένουν αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα. Μικρή ενίσχυση καταγράφεται επίσης στο ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές, καθώς περιορίζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν υποχώρηση τιμών.

Σε επίπεδο επιμέρους κλάδων, βελτίωση εμφανίζουν κυρίως τα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ ανοδικά κινούνται και τα κεφαλαιουχικά αγαθά λόγω βελτίωσης στο επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης. Αντίθετα, ο δείκτης στα καταναλωτικά αγαθά παραμένει σχεδόν σταθερός.

Ισχυρότερη επίδοση

Η θετική εικόνα των προσδοκιών συμπίπτει με βελτίωση βασικών μεγεθών της βιομηχανικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΙΟΒΕ, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, όταν την ίδια περίοδο στην ΕΕ-27 καταγράφηκε οριακή μείωση 0,6%.

Σε επιμέρους κλάδους, άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων τα τρόφιμα (+4,6%) και ιδιαίτερα τα φαρμακευτικά προϊόντα (+18%), ενώ πτώση καταγράφηκε στα βασικά μέταλλα (-7,9%).

Παράλληλα, η απασχόληση στη βιομηχανία αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2025 κατά 0,7%, φτάνοντας τους 431,8 χιλιάδες εργαζόμενους, στοιχείο που επιβεβαιώνει τη σχετική ανθεκτικότητα του κλάδου.

Βελτίωση στο οικονομικό κλίμα

Η άνοδος των προσδοκιών στη βιομηχανία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, το οποίο διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 107,7 μονάδες από 105,4 τον Ιανουάριο, με θετικές μεταβολές στους περισσότερους τομείς της οικονομίας.

Ωστόσο, παρά τα θετικά σημάδια στο εσωτερικό της οικονομίας, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιο, στοιχείο που διαμορφώνει επιφυλακτικότητα για τις προοπτικές της βιομηχανικής δραστηριότητας. Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εντάσεις, η αναδιάταξη των εμπορικών σχέσεων και η ενίσχυση πολιτικών προστατευτισμού σε βασικές αγορές δημιουργούν νέες προκλήσεις για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, οι μεταβολές στο ενεργειακό κόστος και η αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της διεθνούς ζήτησης επηρεάζουν το επιχειρηματικό κλίμα στη μεταποίηση, με τις επιχειρήσεις να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο και τις μεγάλες οικονομίες.

Αναλυτικά το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων