Ισραηλινοί διαπραγματευτές μεταβαίνουν στην Αίγυπτο: Ρούμπιο πιέζει για συμφωνία – FinanceNews.gr

Ισραηλινοί διαπραγματευτές μεταβαίνουν στην Αίγυπτο: Ρούμπιο πιέζει για συμφωνία - FinanceNews.gr



Σκληρή προειδοποίηση Τραμπ για «πλήρη εξολόθρευση» της Χαμάς και πίεση Ρούμπιο για γρήγορη συμφωνία και απελευθέρωση ομήρων

 

Αναχωρούν για την Αίγυπτο οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές με στόχο την έναρξη τεχνικών συνομιλιών με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Η εκπρόσωπος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Σος Μπεντροσιάν, δήλωσε σε ενημέρωση Τύπου ότι η αντιπροσωπεία «αναχωρεί απόψε για την Αίγυπτο και προγραμματίζει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις αύριο».

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για «τεχνικές διαπραγματεύσεις», οι οποίες επικεντρώνονται στην απελευθέρωση των ομήρων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», αλλά μόνο προσωρινή παύση ορισμένων βομβαρδισμών για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις «για αμυντικούς σκοπούς».

Τραμπ: «Η Χαμάς θα βρεθεί αντιμέτωπη με πλήρη εξολόθρευση»

Σε δραματικό τόνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα αντιμετωπίσει «πλήρη εξολόθρευση» αν δεν αποδεχθεί να παραδώσει την εξουσία και τον έλεγχο της Γάζας.

Μιλώντας στο CNN, ο Τραμπ δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον τερματισμό των μαζικών βομβαρδισμών, εφόσον η Χαμάς δείξει έμπρακτη διάθεση για ειρήνη.

«Περιμένουμε να μάθουμε σύντομα αν η Χαμάς δεσμεύεται πραγματικά για ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ρούμπιο: «Η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέσα σε λίγες ημέρες»

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων μπορεί να επιτευχθεί «νωρίς αυτή την εβδομάδα».

Μιλώντας στο ABC, τόνισε ότι «Δεν μπορεί να πάρει εβδομάδες ούτε καν πολλές ημέρες. Θέλουμε να το δούμε να συμβαίνει πολύ γρήγορα».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε επίσης ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν για να διευκολυνθεί η συμφωνία.

«Είναι αδύνατο να απελευθερωθούν όμηροι εν μέσω πλήγματος. Μόλις συμφωνηθούν τα τεχνικά ζητήματα, θα πρέπει να υπάρξει παύση», ανέφερε στο CBS.

Διπλωματική πίεση με αβέβαιη κατάληξη

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τη νέα αυτή προσπάθεια επίλυσης, καθώς η Χαμάς συνεχίζει να προβάλλει πολιτικές απαιτήσεις, ενώ το Ισραήλ επιμένει στην αποδυνάμωσή της πριν από οποιαδήποτε πολιτική λύση.

Η επιτυχία ή η αποτυχία των συνομιλιών στην Αίγυπτο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εάν η αιματηρή σύγκρουση μπορεί να οδηγηθεί σε αποκλιμάκωση ή θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Διαβάστε επίσης: Ρούμπιο: Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται – Η Χαμάς βάζει όρους

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων