Καμπανάκι ΟΗΕ για Σουδάν: «Καταστροφικές συνέπειες» αν συνεχιστεί η αδιαφορία

Καμπανάκι ΟΗΕ για Σουδάν: «Καταστροφικές συνέπειες» αν συνεχιστεί η αδιαφορία


«Αν συνεχίσουμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από το Σουδάν θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες» για τη χώρα, την σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος σήμερα εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του, αλλά και για την περιοχή, προειδοποίησε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να έρθει ξανά η ειρήνη στο Σουδάν. Η ανθρωπιστική βοήθεια και η υποστήριξη στην ανάπτυξη πρέπει να ενισχυθούν. Αν συνεχίσουμε να αποστρέφουμε το βλέμμα μας θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες», υπογράμμισε ο Φιλίπο Γκράντι σε δήλωσή του, στην οποία προειδοποιεί επίσης τους Ευρωπαίους για την άφιξη Σουδανών προσφύγων ελλείψει επαρκούς βοήθειας.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 15 Απριλίου του 2023 ανάμεσα στον στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής στη βορειοανατολική Αφρική, και τον πρώην υπαρχηγό του, τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, επικεφαλής των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR).

Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, είτε έχουν εκτοπιστεί είτε έχουν γίνει πρόσφυγες, βυθίζοντας τη χώρα των περίπου 50 εκατομμυρίων κατοίκων σε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος προειδοποιεί ότι η πείνα εξαπλώνεται.

«Οι Σουδανοί πολιορκούνται από παντού: πόλεμος, γενικευμένες ωμότητες, ταπείνωση, πείνα κι άλλες δοκιμασίες. Αντιμετωπίζουν την αδιαφορία του έξω κόσμου, ο οποίος για δύο χρόνια δεν ενδιαφέρεται διόλου για την ειρήνη στο Σουδάν, ούτε για τη βοήθεια στους γείτονές του», κατήγγειλε ο Γκράντι.

Το γειτονικό Τσαντ, επίσης χώρα με περιορισμένους πόρους, φιλοξενεί πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως και η Αίγυπτος, όπου έχουν καταφύγει 1,5 εκατομμύριο Σουδανοί. Επίσης οι υπήκοοι του Νοτίου Σουδάν που είχαν καταφύγει στο γειτονικό Σουδάν, επέστρεψαν στη χώρα τους, η οποία βρίσκεται κι εκείνη στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

«Απειλείται η σταθερότητα όλης της περιοχής. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική προστασία, αλλά και για αναπτυξιακή βοήθεια, προκειμένου οι κυβερνήσεις (χωρών) υποδοχής να μπορούν να προσφέρουν στους πρόσφυγες και στους δικούς τους πληθυσμούς ένα καλύτερο μέλλον», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο αντίκτυπος του πολέμου αυτού δεν περιορίζεται στις κοντινές χώρες, προειδοποίησε επίσης.

«Σουδανοί πρόσφυγες φτάνουν στην Ουγκάντα και διασχίζουν τη Λιβύη –κάνοντας ταξίδια γεμάτα παγίδες—για να φτάσουν στην Ευρώπη», σημείωσε.

«Οι πρόσφυγες αυτοί χρειάζονται και αξίζουν να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματά τους –για ασφάλεια και αξιοπρέπεια, για εκπαίδευση και απασχόληση, για υγεία και στέγη και για ειρήνη. Πολλοί είναι αυτοί που έκαναν το ταξίδι αυτό αναζητώντας τα δικαιώματα αυτά, και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους», κατέληξε.

Διάσκεψη στο Λονδίνο

Το Λονδίνο υποδέχεται σήμερα διάσκεψη για το Σουδάν με στόχο την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να δοθεί τέλος στη σύγκρουση, που σπαράσσει τη χώρα και που έχει ως συνέπεια πάνω από τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι να «χρήζουν απεγνωσμένα βοήθειας».

«Δύο χρόνια είναι υπερβολικά πολύ –ο βάναυσος πόλεμος στο Σουδάν έχει καταστρέψει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων—κι όμως μεγάλο μέρος του κόσμου συνεχίζει να αποστρέφει το βλέμμα του», δήλωσε μερικές ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.

«Οι εμπόλεμοι έχουν δείξει φοβερή περιφρόνηση για τον άμαχο πληθυσμό του Σουδάν», κατήγγειλε.

Πάνω από τριάντα εκατομμύρια άνθρωποι «χρήζουν απεγνωσμένα βοήθειας», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στη διάσκεψη, την οποία συνδιοργανώνουν η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αφρικανική Ένωση, θα μετάσχουν υπουργοί 14 χωρών, μεταξύ των οποίων της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στόχος της είναι «να καταλήξει στην πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να τερματιστούν τα δεινά» του πληθυσμού του Σουδάν, υπογράμμισε επίσης ο Ντέιβιντ Λάμι.

Η σουδανική κυβέρνηση δεν έχει προσκληθεί και διαμαρτυρήθηκε γι’αυτό στη Βρετανία, κατηγορώντας την ότι εξομοιώνει το «κυρίαρχο και μέλος του ΟΗΕ από το 1956» σουδανικό κράτος με τις FSR «μια τρομοκρατική παραστρατιωτική οργάνωση που διαπράττει γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο στρατός του Σουδάν ελέγχει το βόρειο και το ανατολικό του τμήμα, ενώ οι FSR κυριαρχούν σε μέρος του νοτίου τμήματός του και σχεδόν στο σύνολο της εκτεταμένης περιοχής του Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Τα δύο στρατόπεδα κατηγορούνται για καταχρήσεις και φρικαλεότητες.

Ο Λάμι ανακοίνωσε νέα βοήθεια 120 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 139,5 εκατομμύρια ευρώ) που θα επιτρέψει την παροχή ζωτικής σημασίας προμηθειών τροφίμων, ιδίως στα παιδιά, και την υποστήριξη των θυμάτων σεξουαλικής βίας.

«Δύο χρόνια πολέμου και εκτοπισμών έκαναν κομμάτια τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών σε όλο το Σουδάν», κατήγγειλε χθες, Δευτέρα, η επικεφαλής της Unicef Κάθριν Ράσελ. Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, ο αριθμός των παιδιών που επαληθεύτηκε ότι σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν ανήλθε για παράδειγμα από τα 150 το 2022 στα 2.776 το 2023 και το 2024, ενώ όπως υπογράμμισε πρόκειται για αριθμό πιθανόν υποτιμημένο σε σχέση με τον πραγματικό.

«Στο Σουδάν υπάρχει η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα, αλλά δεν προσελκύει την προσοχή του κόσμου», σύμφωνα με τη Ράσελ.

Η Γερμανία θα καταβάλει επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

Η δέσμη αυτή βοήθειας θα επιτρέψει στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα στα θύματα του πολέμου, αλλά θα συμβάλει και «στη σταθεροποίηση της κατάστασης στις γειτονικές χώρες» οι δυνατότητες των οποίων να υποδεχθούν πρόσφυγες «φτάνουν στα όριά τους», σημείωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.

«Από δίψα για εξουσία» οι δύο αντίπαλοι «υποβάλλουν τον ίδιο τους το λαό σε τεράστιες ωμότητες» σε αυτή που έχει γίνει η «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή της εποχής μας», πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε σήμερα πριν από τη διάσκεψη νέα οικονομική υποστήριξη 50 εκατομμυρίων ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σημείωσε ότι οι ιθύνοντες που μετέχουν στη διάσκεψη θα πρέπει «να ασχοληθούν επειγόντως με την προστασία των αμάχων και την εγγύηση της ασφαλούς και απρόσκοπτης μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας». Η μη κυβερνητική οργάνωση τους κάλεσε επίσης να «λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις», όπως η ανάπτυξη αποστολής προστασίας των αμάχων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προειδοποίησε παράλληλα για τις «καταστροφικές συνέπειες που θα έχει ένας τρίτος χρόνος πολέμου».

«Οι άμαχοι που δεν σκοτώνονται στις μάχες κινδυνεύουν να πεθάνουν λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε πόσιμο νερό ή σε κέντρο υγείας που να λειτουργεί», προειδοποίησε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε εξάλλου «μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι όπλα και μαχητές εξακολουθούν να φτάνουν στο Σουδάν», χωρίς ωστόσο να αναφέρει τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων