Κρίση στο Ιράν: “Έδαφος” για συντονισμένη δράση ψάχνουν Τουρκία και Σαουδική Αραβία

financialreport.gr


Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με αντικείμενο τις ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, μετά Ισραήλ και ΗΠΑ την επίθεση στο Ιράν. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε βάθος την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράζοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Τούρκος πρόεδρος μοιράστηκε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι οι συγκρούσεις θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια, εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη παρέμβαση. Ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της διεθνούς κινητοποίησης για την αποτροπή μιας γενικευμένης ανάφλεξης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία επιτελούν «σημαντικό έργο» με στόχο την επίλυση των διαφωνιών μέσω του διαλόγου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παροχή μιας ευκαιρίας στη διπλωματία αποτελεί την πλέον «ορθολογική οδό» για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης, επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης.

Η επικοινωνία αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς Άγκυρα και Ριάντ επιχειρούν να διαδραματίσουν σταθεροποιητικό ρόλο σε μια στιγμή που η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων