Κυριακή ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο

Οι εμπορικές συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ολοκληρώθηκαν για σήμερα Σάββατο, αλλά θα συνεχιστούν την Κυριακή, όπως δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Reuters.
Οι επαφές πραγματοποιούνται μεταξύ της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ και της αμερικανικής ομάδας με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, μία ημέρα μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι ανοιχτός σε μείωση των δασμών προς την Κίνα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.
«Υψηλού επιπέδου οικονομικές και εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησαν στη Γενεύη», έγραψε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την κινεζική αποστολή. Ο Μπέσεντ συνοδεύεται από τον εκπρόσωπο εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ.
Την Παρασκευή, ο Τραμπ υπονόησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα στο 80% από 145%, ενώ κάλεσε το Πεκίνο να ανοίξει τις αγορές του στα αμερικανικά προϊόντα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι την τελική απόφαση έχει ο Μπέσεντ.
Άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται κυριολεκτικά οι δηλώσεις του Τραμπ, σημειώνοντας ότι τα νούμερα πιθανόν εντάσσονται σε διαπραγματευτική τακτική.
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έχουν εμπλακεί σε διαδοχικά αντίποινα μέσω επιβολής δασμών από τον Φεβρουάριο, όταν ο Τραμπ επέβαλε τους πρώτους δασμούς στην Κίνα. Αργότερα, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι το συνολικό επίπεδο των δασμών και από τις δύο πλευρές ισοδυναμεί με ένα de facto εμπορικό εμπάργκο, το οποίο δεν είναι βιώσιμο.
Πριν από τις συνομιλίες, ο Μπέσεντ περιόρισε τις προσδοκίες για επίτευξη μιας μεγάλης οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας, θυμίζουν οι Financial Times. Ανέφερε ότι ο στόχος είναι η σταδιακή μείωση των δασμών και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις που θα ξεπερνούν το απλό θέμα του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.
Η εφημερίδα Global Times, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, επανέλαβε το Σάββατο τις εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ για μείωση των δασμών, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ουσιαστικό διάλογο.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν και να προβούν σε ενέργειες όπως η διόρθωση των λανθασμένων πρακτικών τους και η άρση των μονομερών δασμών», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Η Global Times σημείωσε ότι η επίλυση εξαρτάται από το κατά πόσον η Ουάσινγκτον θα επιδείξει την απαιτούμενη ειλικρίνεια στις συνομιλίες.
Το Πεκίνο παρακολουθεί επίσης με ανησυχία τη συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ήταν η πρώτη μετά την επιβολή «αντιστοίχων» δασμών από την Ουάσινγκτον στους εμπορικούς εταίρους της τον περασμένο μήνα.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχθηκε αυστηρές απαιτήσεις ασφάλειας των ΗΠΑ για τις βιομηχανίες χάλυβα και φαρμάκων, σε μια ρύθμιση που διπλωμάτες θεωρούν ως πρότυπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για να αποκλείσει την Κίνα από στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασμού τρίτων χωρών.
Τα τελευταία εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Απρίλιο έδειξαν ότι το διεθνές εμπόριο παραμένει ανθεκτικό παρά τους αμερικανικούς δασμούς, κυρίως λόγω αυξημένων εξαγωγών προς τρίτες χώρες, ειδικά σε ορισμένα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Πριν εγκρίνει τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, υπήρξαν εβδομάδες εσωτερικού διαλόγου στο Πεκίνο σχετικά με την κατάλληλη στρατηγική απέναντι στις απαιτήσεις του Τραμπ. Κάποιοι αξιωματούχοι αντιτάχθηκαν στην έναρξη συνομιλιών προτού οι ΗΠΑ προβούν σε «καλόπιστες» ενέργειες, όπως η μείωση των δασμών, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν λάβει γνώση των συζητήσεων.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διαμορφώσουν ένα νέο εμπορικό σύστημα με τους συμμάχους τους, εξαιρώντας την Κίνα. Το Πεκίνο επιχείρησε αυτή την εβδομάδα να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην Ινδία για την προτίμησή της προς τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας δασμούς αντιντάμπινγκ έως και 166,2% σε εισαγωγές ινδικού φυτοφαρμάκου, Cypermethrin.
Πέρα από την αντιμετώπιση του φαινομένου ντάμπινγκ, η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να προειδοποιήσει άλλες χώρες να μην χρησιμοποιούν την Κίνα ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε ο λογαριασμός Yuyuan Tantian, που σχετίζεται με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Ο ίδιος λογαριασμός υπενθύμισε ότι η Ινδία επέβαλε προσωρινό δασμό 12% σε ορισμένες εισαγωγές χάλυβα τον περασμένο μήνα, στοχεύοντας κυρίως την Κίνα, την ίδια ημέρα που ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς επισκέφθηκε την Ινδία.
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.