Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones κατά της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου

Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones κατά της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου



Από δυνάμεις της Χεζμπολάχ τα drones στη βρετανική βάση:  Σε επιφυλακή η Κύπρος μετά το πλήγμα – Τι λένε κυβερνητικές πηγές

 

Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προκάλεσαν ελαφρές ζημιές στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τα drones, όπως αναφέρεται, εκτοξεύθηκαν από δυνάμεις της Χεζμπολάχ, εντείνοντας την ανησυχία για τη διάχυση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα δεν εντοπίστηκαν εγκαίρως προκειμένου να αναχαιτιστούν, λόγω του μικρού τους μεγέθους και του χαμηλού ύψους πτήσης, στοιχεία που δυσχεραίνουν την έγκαιρη ανίχνευση από τα συστήματα επιτήρησης.

Διαβεβαιώσεις από τη Λευκωσία

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για πρόθεση στόχευσης υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως υπογραμμίζεται, η προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένης περιφερειακής έντασης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λευκωσία βρίσκεται σε συντονισμό όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με άλλες χώρες, με στόχο την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων ασφαλείας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν όταν οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Παράλληλα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι στην Κύπρο δεν βρίσκονται και δεν πρόκειται να αναπτυχθούν αμερικανικά αεροσκάφη, επιχειρώντας να διασκεδάσουν σενάρια περί ευρύτερης στρατιωτικής εμπλοκής.

Νέα δεδομένα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο

Το περιστατικό στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει ήδη επηρεάσει την ασφάλεια στη θαλάσσια και αεροπορική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της παρουσίας ξένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Η επίθεση με drones, έστω και με περιορισμένες υλικές ζημιές, αναδεικνύει τα νέα χαρακτηριστικά των σύγχρονων συγκρούσεων, όπου μικρά και χαμηλού κόστους μη επανδρωμένα μέσα μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με στόχο να διασφαλίσει ότι η κυπριακή επικράτεια και οι κρίσιμες υποδομές παραμένουν εκτός του πεδίου άμεσης σύγκρουσης, σε μια περίοδο που η περιφερειακή αστάθεια παραμένει υψηλή.

Διαβάστε επίσης:

Aπόφαση του ΚΥΣΕΑ: Στην Κύπρο η φρεγάτα Κίμων και ένα ζεύγος F16

Στο κόκκινο η Κύπρος: Εκκένωση σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια – Αναχαιτίστηκαν drones στις βρετανικές βάσεις

Κύπρος: Το Ιράν χτύπησε βρετανική βάση στο Ακρωτήρι

 

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌

Ροή Ειδήσεων