Λιανεμπόριο: Στροφή σε θετικό έδαφος με άνοδο 3% στο γ’ τρίμηνο – FinanceNews.gr
Η οικονομία στα ταμεία: Στα 19,9 δισ. ο τζίρος του λιανεμπορίου στο γ’ τρίμηνο. Η Αττική οδηγεί την άνοδο, το Νότιο Αιγαίο «φρενάρει»
Σε τροχιά ανόδου πέρασε εκ νέου το λιανεμπόριο, με τον συνολικό τζίρο των επιχειρήσεων να φτάνει τα 19,91 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν επίσης ενίσχυση 4,7% έναντι του β’ τριμήνου του έτους, επιβεβαιώνοντας ότι η καταναλωτική δραστηριότητα ανέκαμψε σταδιακά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 7,24 δισ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 2,8% σε ετήσια βάση και 5,3% σε τριμηνιαία. Η δυναμική αυτή δείχνει ότι σημαντικό μέρος του λιανεμπορίου διατηρεί σταθερή ζήτηση ακόμη και σε περιβάλλον αβεβαιότητας.
Ποιοι κλάδοι ξεχώρισαν
Τις μεγαλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν δύο δραστηριότητες που παρουσίασαν θεαματική αύξηση τζίρου. Το λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σημείωσε άνοδο 41,1%, επιβεβαιώνοντας τη στροφή των καταναλωτών σε οικονομικότερες επιλογές και την ενίσχυση της αγοράς second-hand. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων ενισχύθηκαν κατά 31,3%, σε μια συγκυρία αυξημένης ζήτησης για ευέλικτες μεταφορικές λύσεις.
Στον αντίποδα, πτώση κατέγραψαν δύο κατηγορίες που επηρεάζονται περισσότερο από τον ανταγωνισμό και την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες. Το λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σημείωσε μείωση 8,7%, ενώ οι πωλήσεις ποτών σε ειδικευμένα καταστήματα υποχώρησαν κατά 6%.
Γεωγραφική κατανομή: Αττική μπροστά, Νότιο Αιγαίο σε υποχώρηση
Σε επίπεδο περιφερειών, η Αττική διατηρεί καθαρό προβάδισμα με αύξηση 4,8% στον κύκλο εργασιών, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με άνοδο 2,9%. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες αγορές της χώρας, οι οποίες στηρίζουν σταθερά την εγχώρια ζήτηση.
Αντίθετα, μείωση τζίρου καταγράφεται στο Νότιο Αιγαίο (-2,3%) και στη Δυτική Μακεδονία (-1,9%), με το πρώτο να επηρεάζεται πιθανότατα από τη μείωση της τουριστικής δαπάνης στο τέλος της σεζόν.
Χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, οι περιφερειακές διαφοροποιήσεις παραμένουν αντίστοιχες: άνοδος σε Αττική (+4,5%) και Στερεά Ελλάδα (+3,5%), υποχώρηση σε Νότιο Αιγαίο (-1,5%) και Δυτική Μακεδονία (-1,3%).
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «κρατούν γραμμή»
Τα στοιχεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνουν σταθεροποίηση με οριακή αύξηση 0,4% στον συνολικό τζίρο, ο οποίος έφτασε τα 11,55 δισ. ευρώ. Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς οχήματα, τρόφιμα και καύσιμα, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 1,3%, επιβεβαιώνοντας ότι η μικρή λιανική διατηρεί ανθεκτικότητα απέναντι στις μεταβολές της αγοράς.
Η αύξηση του τζίρου στο γ’ τρίμηνο, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις συγκεκριμένων κλάδων, δείχνει ότι το λιανεμπόριο εξακολουθεί να προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες των καταναλωτών. Παρά τις πιέσεις από το υψηλό κόστος και τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, η ελληνική αγορά καταφέρνει να διατηρεί θετικό ρυθμό ανάπτυξης, με περιφέρειες και κλάδους να κινούνται σε διαφορετικές ταχύτητες, αλλά με κοινή τάση επιστροφής στη σταθερότητα.
Διαβάστε επίσης: Black Month στην Ελλάδα: Το λιανεμπόριο «πατάει γκάζι» πριν το τέλος Νοεμβρίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της ιστοσελίδας μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.




